Кристалина Георгиева: ЕС плати 1,3 млрд. евро за сирийските бежанци

  • 02 септември 2013 08:12

  • 1252
  • 2
Кристалина Георгиева: ЕС плати 1,3 млрд. евро за сирийските бежанци
©

Това заяви пред БНТ еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при криза Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование. 1,3 млрд евро са отпуснати от ЕС за хуманитарната криза обхванала Сирия.

Парите отиват за помощ на 7 млн. сирийци, които ежедневно се нуждаят от хуманитарна помощ. Трябва да се помогне и на 2 млн. бежанци, които са в Ливан, Турция, Йордания и Ирак. Най-големият лагер в Йордания е със 150 000 души, който се намира до град с население от 3000 души. Помощта отива и за подобни градчета, в които пребивават бежанците, каза Георгиева.

Подобно струпване не трябва да доведе до избухване на гражданска война в съседен Ливан. При подобно развитие на кризата региона ще бъде изцяло дестабилизиран, прогнозира еврокомисарят. Подобен сценарий е напълно възможен, ако не бъде взето политическо решение за Сирия. Ливан имат много по-сериозни връзки с Европа и при евентуална война, бежанската вълна към Стария континент може да се отпуши. Числото на сирийските бежанци, които са тръгнали в Европа са едва 45 000 души, като половината се намират в Германия и Швеция.

Има предвидени специални фондове за подпомагане за бежанците, в които обаче няма достатъчно средства към момента, останали са едва 24 млн. евро, посочи Георгиева. Броят на бежанците в България обаче е малък, за да се разчита на подпомагане на подобни фондове. По-важно за България е Фронтекс, откъдето се предоставя помощ за осигуряване на работа с бежанци. Ако се наложи да се поиска помощ от подвижни болници, палатки и одеяла е възможно да се активира процедурата за Ливан и Йордания, заяви еврокомисарят.

Последвайте канала на

Novini.bg
1252 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.09.02 | 19:07

2
Значи ни дават пари да заменяме българското население с пришълци. Българин - евтин бачкатор на германеца, сириеца - цар в България.

2013.09.02 | 14:51

1
otvsqkade se kazva kakvo da se pravi,,ne razbraxte li ,4e edno pravitelstvo o6te predi da doide na vlast,ve4e podpisaxa sporazymenie s masonite,,ina4e nqma da gi dopysnat,,ikadafi ne iska6e amerika,ne my pozvolixa,,deistvat s jelqzna raka,,milost nqma,,

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини