Цветлин Йовчев: България трябва да потърси помощ от ЕС по отношение на бежанците от Сирия

  • 01 септември 2013 18:16

  • 4344
  • 4
Цветлин Йовчев: България трябва да потърси помощ от ЕС по отношение на бежанците от Сирия
© Булфото

България трябва да потърси помощ от Европейския съюз, от ООН и от Червения кръст по отношение на бежанската вълна от Сирия. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в интервю за „Предаването на Карбовски” по ТВ7.

Министър Йовчев посочи, че пикът на сирийските бежанци, които са влезли в страната ни, е бил преди около два дни, когато в България са влезли над 100 бежанци на ден. „В момента през границата ни преминават около 40-50 бежанци”, отбеляза вътрешният министър и добави, че тези бежанци са предимно сирийци.

„Това са жени, деца, бременни жени, които са докарани до ръба на отчаянието”, коментира още Йовчев. Той посочи, че в момента се преглеждат сгради, сред които и стари казарми, които могат да бъдат превърнати в бежански центрове и, че се търсят допълнително средства.

„Проблемът не е в охраната на границата ни. Ние охраняваме добре и можем и още да засилим. Задържаме тези хора и трябва да ги настаним, но няма къде”, отбеляза още Йовчев. Той определи ситуацията в Сирия като наистина сериозна. „Там имаме криза, която е от доста продължителен период от време. Тази криза генерираше рискове и последните събития ни показват, че може да очакваме военна интервенция”, отбеляза Цветлин Йовчев.

По отношение на антитероризма Цветлин Йовчев заяви, че от ДАНС работят в много тясно сътрудничество. „Когато говорим за опасността от терористичен акт, само ДАНС и МВР не са в състояние да я предотвратят. Знаем какви са слабостите и работим нататък”, отбеляза Йовчев.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4344 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.09.02 | 16:58

4
ЛЮБО АНГЕЛОВ СЛАГАИ ФЕСА ВЗИМАИ БОЛНИЯ И ЮРОШ ВСИРИЯ ИЗМЕТ !!!!

2013.09.02 | 16:58

3
АЗ ПРЕДЛАГАМ ЛЮБО АНГЕЛОВИ И ОСТАНАЛИТЕ АТАКЕНДЗЕРИ ДА ГИ ПРАТИМ ПРИ АСАД. А СИРИЙЦИТЕ ДА ГИ ПОКАНИМ ТУК. ТЕ СА ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ ОТ АТАКЕНДЗЕРИТЕ.
ч

2013.09.02 | 00:38

2
Любо може да е всякакъв ама казва някои истини...Не мога да повярвам че циганите ни изпиват кръвта,а на някои хора това им харесва.Мазохисти ли сте кви сте не мога да разбера!
pf

2013.09.02 | 00:38

1
Няма как да не се съглася с Любо в случая..

Добави коментар

Водещи новини