Експерт: Уволненията в държавната администрация са твърде болезнени

  • 28 август 2013 09:12

  • 1977
  • 10
Експерт: Уволненията в държавната администрация са твърде болезнени
©

Нормално би било да има смени в държавната администрация със смяната на всяко правителство, но при друга организация - ако бяха в резултат на професионален избор. Това са експертни, а не политически позиции. Специално за Агенция „пътна инфраструктура” не може да се сложи човек, който е политическо назначение и не само.

Това каза в интервю за БНР директорът на Фондация "Център за модернизиране на политики” и бивш изпълнителен директор на Европейския институт Юлиана Николова. "Ние обаче нормализирахме този процес, превърнахме го в традиция. През последните 20 години няма правителство, което, като дойде, да не смени първо висшите етажи в администрацията. Нормално е да се сменят заместник-министри които са политически назначения и тези чисто политически лица. Не е нормално да се сменя администрацията, защото администрацията е институционалната памет на държавата. Без тази памет няма как да се развива държавата", категорична беше Николова.

"Европейските партньори не си позволяват да коментират този вид промени в този контекст, който бяхме свикнали преди присъединяването. Сега България е страна-членка и нейната вътрешна политика си е нейна работа. Но си спомням, че когато миналото правителство стъпи в длъжност , ЕК връчи на премиера едно писмо, за да му каже какво е реалното състояние и то беше главно по управление на еврофондовете. Една от основните препоръки беше да не се пипат хората", допълни още Николова. Тя изрази предположение, че настоящото правителство също е получило такова писмо и АПИ е била централна част в него, тъй като за пътища се харчат доста пари

"За съжаление и в това правителство виждаме, че първо и най-лесно се сменят хората на постовете, които управляват доста пари - главно шефовете на структурите, занимаващи се с европейски пари. Вижда се, че някои от назначенията вече са в конфликт на интереси, още не са се освободили от „старите си кожи” – длъжностите, на които са били. Виждам, че е подал оставка шефът на Национален фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция – най-големите европейски пари, които България разпределя. Това, само по себе си, е тревожно. Сменен е шефът на Рибарската програма, има нов директор на Земеделската, нов директор на Регионалната – там където са парите", обясни Николова.

"Смените в администрацията са твърде болезнени по отношение работата, която тя върши. Когато се спускат хора „отгоре”, те, в своята некомпетентност, махат всичко, което знае повече от тях, отдолу и ние се въртим в една спирала – натрупаме един опит, завърти се един цикъл и се връщаме в изходна позиция", завърши Николова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1977 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Смърт за комунистите

2013.08.29 | 08:57

10
Нагли комунисти. Не само, че оствка не подават, ами взеха да се осират направо. Срам и позор!
БОЗДУГАН

2013.08.29 | 08:57

8
Каква оставка те е патила бе, гербаджия прост, глупак нещастен ! От ГЕРБ няма по - големи комунисти и то тъмночервени мутроМИЛИЦИОНЕРИ ,начело с члена на БКП - то бандита ТИКВАТА Борисов ! ДОЛУ тази организирана престъпна група ГЕРБ ! ШУТ по СИДЕРОВСКИ за тия отрепки !
БОЗДУГАН

2013.08.29 | 08:57

9
ШУТ на ВСИЧКИ , повтарям , НА ВСИЧКИ гербаджийски боклуци навсякъде от властта ! БРАВО ВОЛЕНЕ ! БРАВО АТАКА ! ТИКВАТА Борисов на боклука , ГЕРБ под 4 % !!!

2013.08.29 | 08:57

7
"Смените в администрацията са твърде болезнени по отношение работата, която тя върши. Когато се спускат хора „отгоре”, те, в своята некомпетентност, махат всичко, което знае повече от тях, отдолу и ние се въртим в една спирала – натрупаме един опит, завърти се един цикъл и се връщаме в изходна позиция", завърши Николова. Тук е много права жената,това се забелязва във всички сектори дори и най-долната работа,ако ти сменят шефа,който е връзкар и хабер си няма от работата,а ти си 100% по-кадърен веднага ставаш лош работник и се чуди как да те уволни!Всичко в България е объркано...
Подкрепям №4

2013.08.29 | 08:56

6
А когато в Земеделското министерство борисовци и ибрикът им Миро назначиха 265 чиновника,от които САМО 1 с конкурс,защо мълчахте?...Ясно ибрикът си е бил виновен, нали... Тези 264 незаконно назначени какво да ги правят сега ,при положение,че местата са конкурсни?...А Борисов непрекъснато пищеше за оставка за катастрофата при Яна-ето я смяната,най-точната-шефа на АПИ.Сега пищят мафиотите,че е чистка.Така се държи ордата на тиквата,останала без власт...След май 2017 народът ще решава.До тогава-без власти бой по манифестиращите герберски калинки, дето ги е страх за държавния им кокъл.

2013.08.29 | 08:56

5
Насран ,ненасран боздуган ,но Борисов енайбан !
4711

2013.08.29 | 08:56

4
Болезнено е за гербаджиите защото им се съкръщават източниците за кражба.

2013.08.29 | 08:23

3
БОЗДУГАН -- МНОГО НАСРАН
НЕ-ГЕРБ

2013.08.29 | 08:20

1
А не беше ли болезнено да ее изхвърлят всички НЕ-ГЕРБ кадри от министерства и агенции и да си сложат любовниците на синекурни длъжности? Вкл. да се произвеждат в директорки след излизанете им в отпуск по майчинство?..... Или да се назачи примерно малолетна дъщеря на шеф на ТИТАН и за 4 месеца да стане гл. експерт? Или да държи на работа футболен съдия, който дори не идва на работа всеки ден? Справка- Фонд Земеделие.
123

2013.08.29 | 08:23

2
БЯХА МАХАНИ ЗАЩОТО КРАДЯХА ПРЕКАЛЕНО МНОГО.ЕС СПРЯ ПАРИТЕ ЗАРАДИ КРАДЛИВИ НЕ-ГЕРБЕРИ.

Добави коментар

Водещи новини