Киряк Цонев: Има интереси Сирия да бъде раздробена

  • 27 август 2013 19:37

  • 4324
  • 6
Киряк Цонев: Има интереси Сирия да бъде раздробена
©

Ще бъде глупост, ако бъде обявена война на Сирия или се стигне до военна операция там без санкцията на Съвета за сигурност на ООН - това коментира в интервю за Дарик по повод обстановката в региона арабистът Киряк Цонев.

По думите му определени сили имали интерес Сирия да бъде раздробена на малки враждуващи части, като върху конфликта влияели и интересите към огромните газови находища, открити до бреговете на държавата.

Според арабиста важен е въпросът кой е използвал химическо оръжие там.

"Струва ми се, че има държави, държавни лидери, които са способни и могат да вземат подобни, напълно погрешни решения. Къде са доказателствата, че правителството е използвало химическо оръжие. Те са горе-долу на същото равнище каквито бяха така наречените доказателства за агресията срещу Ирак - беше обвинен, че има химическо оръжие, което така никой не откри", припомни арабистът.

Според него сирийският режим няма абсолютно никакъв интерес да използва химическо оръжие: "Струва ми се, че става въпрос за една крупна провокация. И другият въпрос е: добре, ще има намеса, имаше намеса в Либия и до какво доведе тази намеса? Доведе до хаос. Имаше намеса в Ирак - доведе до хаос. Така че във всички тези случаи ние трябва този опит, вече натрупан с годините, да го имаме предвид".

По думите на Киряк Цонев факторите са няколко: "Единият е Сирия да бъде раздробена на малки мини държавици, които са враждебно настроени една към друга на чисто религиозна основа, за да може същото да стане с Ливан - по-нататъшно раздробяване на Ливан. И изведнъж най-силната държава в региона остава Израел. Другият фактор, който влияе върху това кой ще вземе властта в Сирия - това са огромните газови находища, които бяха открити и се намират под водите на източната част на Средиземноморието. Тоест до самите брегове на Сирия. Това също е от значение".

"Познавам сирийците, живял съм сред тях дълги години, те са мъдри хора. Винаги ще намерят решение. Те днес може да се бият, а утре ще се целунат и ще си намерят мирното решение. Те трябва да бъдат оставени сами на себе си, никой да не им пречи", категоричен бе арабистът.

Последвайте канала на

Весела Найденова
4324 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2013.09.12 | 19:31

6
Откачените американци лъгаха за Садам и Ирак ! Лъжат и сега за Сирия !
АМЕРИКАНСКИТЕ ПИШМАН ДЕМОКРАТИ

2013.08.28 | 21:24

4
И С Либия направиха същото- Наложиха " ДЕМОКРАЦИЯ КАТО Я РАЗПАРЧЕТОСАХА " - СЪЩОТО ПРАВЯТ В МОМЕНТА С БЪЛГАРИЯ - НАСТРОИХА ХОРАТА ЕДИН СРЕЩУ ДРУГИ С ПОМОЩА НА ПРЕЗИДЕНТА И ГЕРБ !!!!!!!
българин

2013.08.29 | 02:07

5
Киряк Цонев не е никакъв "арабист", а мръсен комунист от ДС, с гръцки произход. Ето къде го стяга чепикът, както и другите комунисти: Сирия можело да бъде раздробена и Израел да стане най-силната държава в региона. Израел и без това си е най-силната държава в региона - и военно, и икономически и социално-политически. Но, дори и Цонев да е прав - Сирия да бъде раздробена, а Израел да укрепне, КОЕ МУ Е ЛОШОТО? ИЗРАЕЛ Е ЦИВИЛИЗОВАНА ДЪРЖАВА, във война със средновековни кървави диктаторски арабски режими от 65 г. Ние, българите НИЩО ХУБАВО НЕ СМЕ ВИДЕЛИ ОТ АРАБИТЕ, а Израел, където има голяма българо-еврейска диаспора, все още имат добро мнение за българите като спасители на родителите им през II св. война. Укрепването на Израел е лошо само за червени отрепки като Кирак Цонев - приятели и агенти на арабите."социалисти" от БААС, подлоги на СССР, и путинска "Русия".

2013.08.28 | 21:24

3
Пълни глупости!Отидете и вижте сами как живеят сирийците после давайте оценки и анализирайте!!!Ако им е толкова хубаво ще бягат ли и най-вече ще идват ли в България като бежанци?!Смятайте колко са отчаяни,че да идват точно при нас!

2013.08.28 | 21:24

2
Световните терористи се готвят за нападение!

2013.08.28 | 21:24

1
бой по орките

Добави коментар

Водещи новини