От ГЕРБ са оптимисти за гласуването на промените в Конституцията наесен

  • 08 август 2011 07:11

  • 1172
  • 1
От ГЕРБ са оптимисти за гласуването на промените в Конституцията наесен
© Булфото

Датата на гласуване на поправките в Конституцията, свързани с Пакта за финансова стабилност, още не е ясна. Тя ще бъде уточнена след консултации с парламентарните групи и одобрена на Председателски съвет.

Това каза за БТА заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в, който е и член на временната комисия в Народното събрание за измененията в основния закон.

Предвижда се поредните разговори с представителите на различните парламентарни групи да се състоят в първите дни от новата парламентарна сесия наесен, уточни той.

Не сме се отказали от промените в основния закон, каза Главчев. Той е оптимист, че измененията ще бъдат приети от парламента с необходимите 160 гласа.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в коментира също, че от ДПС са заявили подкрепата си, но при условие, че измененията се гласуват след изборите. Въпрос на консултации е кога ще бъде гласуването, посочи той.

Дискусията на първо четене по измененията мина в последната седмица на юли, спазихме законовите изисквания за сроковете, в които трябва да се обсъдят промените, отбеляза Главчев. Той не приема като опит за саботаж на промените липсата на кворум в пленарната зала за гласуването. Това са важни промени и изискат широка подкрепа, посочи Главчев.

Предлаганите текстове в Конституцията предвиждат новите видове данъци върху доходите или печалбите, както и промяната на данъчните ставки на съществуващите да се приемат с мнозинство от две трети от всички народни представители.

Предвижда се допустимият размер на бюджетното салдо, при който Министерският съвет изготвя и внася проекта за държавен бюджет, да бъде установен в закон, а промени на размера да са възможни само с квалифицирано мнозинство от две трети от всички народни представители.

В Закона за устройство на държавния бюджет е регламентиран дефицит по консолидираната фискална програма не по-голям от 2 на сто от БВП. С промените в Конституцията се предлага изрично да се запише, че България провежда предвидима, последователна и устойчива фискална политика.

Предлага се промените да влязат в сила от 1 януари 2012 г.

Последвайте канала на

БТА
1172 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2011.08.08 | 14:44

1
И в полза на кой се прави всичко това - на т.нар. едър бизнес. Харизихме бизнеса на "подходящите" люде и сега (докато държим властта) искаме още нещо да им дадем - спокойствието, че няма да плащат високи дънъци - ако ще и народа не само да гладува, а и да почне да мре от глад. Държавни изменници ще са тези, които биха гласували подобна мярка! Като имате мнозинство за конституционни промени, вземете променете конституцията на тема БЕЗНАКАЗАНОСТТА НА БГ СЪД И ПРОКУРАТУРА, че и без това родния съд най-много петни името на държавата и липсата на предвидими и постановени в разумен срок съдебни решения нанася най-много щети на ХОРАТА! Ако хората са зле и незащитени от произволието на съда, какво ги интересува тях дали ще са предвидими ПРЕКИТЕ ДАНЪЦИ, касаещи главно т.нар. едър бизнес!!!

Добави коментар

Водещи новини