Вигенин умува да има наши консулства в Милано и Барселона

  • 26 август 2013 06:06

  • 1343
  • 2
Вигенин умува да има наши консулства в Милано и Барселона
© Булфото

Външно министерство обмисля да възстанови консулската ни служба в Милано и да открие такава в Барселона. Това съобщи за „Монитор” дипломат №1 Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,.

„Предварителната информация, с която разполагаме, е, че българите в Милано имат нужда от възстановяване на консулската служба”, обясни министърът. Той разговарял и с Христо Стоичков, който е почетен консул в Барселона. Камата изразил мнение, че и в този испански град би било добре да има такава служба или поне да се помисли за канцелария, която да обслужва сънародниците ни там. Умувало се и за консулска служба в Иракски Кюрдистан.

Идеите обаче все още били в работен порядък, защото не е направена оценка на нуждата от консулски служби зад граница и не са ясни параметрите на бюджета на ведомството за следващата година.

За консули в Барселона и Иракски Кюрдистан тепърва ще се мисли. Според дипломатите ни с най-големи шансове за консул в Милано е бившият ни посланик в Рим Атанас Младенов. Той е завършил Московския държавен институт за международни отношения и е в редиците на МВнР от 1987 г.

Освен мисията ни в италианската столица Младенов е ръководил посолствата ни в Пхенян и Сеул.

„Твърде рано е да се говори за оптимизиране на дейността на дипломатическите и консулските служби на страната. Първо в сила трябва да влезе новият устройствен правилник на министерството, което се очаква да стане след няколко седмици. Едва след това ще се сформира работна група, която да направи преглед и оценка на дипломатическите ни служби до края на октомври”, уточни Вигенин. Той обаче призна, че вече е изпратил експерт в Москва, Киев и Кишинев, който да провери работата на консулите ни там. По думите му имало възможност за оптимизиране на дейността по издаването на визи за чуждестранни туристи. Там, където имало посолство и консулство, нямало нужда от изнесен визов център. Външно ще направи опит да оптимизира дейността си в чужбина чрез преразпределение на наличния състав, без на този етап да увеличава щата.

„От разговорите ми с посланиците стана ясно, че има мисии, които са изключително натоварени. Ето защо мислим как да назначим в тях още поне по един човек”, поясни първият ни дипломат. Всичко зависело от броя на българите в съответната държава, от обема туристически визи, които се издават, и от търговските интереси на страната ни.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1343 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
истината е чуй

2013.08.27 | 11:18

2
Браво,добра политика
да бе

2013.08.27 | 11:18

1
Ще намираме работа за наши хора! Бързо заеха тия 250хлд. новите работни места а сега и.....

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини