Депутати сменят ген. Коджейков

  • 20 август 2013 08:20

  • 5525
  • 8
Депутати сменят ген. Коджейков
© Булфото

Бурни спорове за спецслужбите ще бележат новия политически сезон. Наесен в парламента се очаква да бъдат внесени три нови законопроекта - за Националната разузнавателна служба (НРС), за Националната служба за охрана (НСО) и за Военното разузнаване, разкри шефът на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков. Те ще трябва да решат устройствени въпроси, да начертаят визия за дейността им, за координацията и отчетността. Един от неизгладените въпроси е кой да назначава шефовете на тези служби, пише "Стандарт".

Според депутати от БСП и ДПС шефът на НСО ген. Тодор Коджейков със сигурност ще бъде сменен около Нова година. Кариерата му бурно се разви, след като дълго бе бодигард на Бойко Борисов като кмет, а след това и като премиер. За шефа на разведките Драгомир Димитров още нямало яснота.

Янко Янков ще настоява Народното събрание да избира шефовете на НРС и НСО. В момента те се назначават от президента. Според Янков България е парламентарна република и подобна промяна би била логична. А и избор от депутатите правел процедурата много по-прозрачна. В момента шефовете на разведките и на държавните бодигардове се назначават от президента по предложение на Министерския съвет. Двете спецслужби щели да останат на подчинение на държавния глава, но балансирано и на премиера. Според Янков не може нито президентът, нито министър-председателят да имат доминиращи функции в ръководството на службите. Затова Съветът по сигурност към Министерския съвет се планира да получи по-широки правомощия. Сега той е колективен консултативен орган. А с новите закони ще може да взима решения, които да са задължителни за всички, обясни Янков.

В началото на мандата с поправки в закона за ДАНС шефът на службата вече се избира от Народното събрание. Така беше избран и настоящият началник Владимир Писанчев. Преди това шефът на ДАНС се назначаваше от премиера.

Промени не се предвиждат при избора на шефа на военното разузнаване - по предложение на министъра на отбраната и с последващ указ на президента.

Предишното мнозинство на ГЕРБ опита да приеме закони за спецслужбите, но времето не стигна да минат пред парламента на второ четене. В първия пленарен ден на 42-ото НС партията на Бойко Борисов отново внесе четирите проекта - за НРС, за НСО, за военното разузнаване и един общ за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Те предвиждаха НРС да мине на подчинение на правителството, а НСО да остане при президента. Тези законопроекти вероятно ще се обсъждат съвместно с новите, но парламентарната практика показва, че идеите на опозицията не минават.

Последвайте канала на

5525 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2013.08.21 | 13:58

8
БСП и ДПС концентрират цялата власт в свои ръце заблуждавайки хората, че парламента взима решение, а в парламента управлява тройна коалиция. Чистката продължава другари. Обезкостяват главата на държавата и решават по тоталитарен начин. Цялата власт взимат в свои ръце и тежко и горко на българския народ.
Oмбре

2013.08.21 | 13:58

7
По точно казано..обезкостяват Кадрите на мафията от ГЕРБ,тежко и горко на тях.Кеф ми е да чета такива вопли като твоите гробар!

2013.08.21 | 02:08

1
Само така и трябва , но бавничко пипат ! И в затвора трябва да повкарат гербаджийските тикви !

2013.08.21 | 13:57

6
Те смятат да управляват до нова година? Какви оптимисти.
БОЗДУГАН

2013.08.21 | 13:57

5
Не до Нова година ,а до края на 2017 г. ще управлява Орехът ! А сега вън гербаджийските тикви от всякакви властови позиции ! ЧИСТКА на тия крадци и бандити !

2013.08.21 | 13:57

4
РИП на ГЕРБ ! За това историческата заслуга е на СИДЕРОВ и АТАКА ! БРАВО ! След шута на ВОЛЕН ГЕРБ падна от власт,нацепи се ,разцепи се и сега така се донацепва , че трески хвърчат навсякъде и само едната ТИКВА остана ! Тая ТИКВА Борисов комисията СИДЕРОВ ще и види сметката !Предстоят празници за честните българи ! /За простите гербери РИП означава REST IN PEACE ! Бягайте за речника ,мама ви тъпа !/
Бай Ви Тоз

2013.08.21 | 02:11

3
За да станеш генерал не се иска знания,подготовка и ценз,не се искат никакви впечатляващи заслуги,това звание е толкова олекнало,че се иска само да си Бодигард.Бог да пази България от генерали като Борисов и тоя"генерал"

2013.08.21 | 02:10

2
всички служби под една шапка означава еднолична власт в ръцете на управляващия,това го има само в африка!

Добави коментар

Водещи новини