Дянкова: Демографската политика трябва да е приоритет

  • 13 август 2013 14:10

  • 2135
  • 8
Дянкова: Демографската политика трябва да е приоритет
©

Заместник-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова коментира в предаването "12+3" по БНР актуализираната Национална стратегия за демографско развитие до 2030 година. По думите й, най-значимата демографска тенденция в развитието на населението е процесът на застаряване.

"Това е опасна тенденция и е в основата за цялостното ни разсъждение по отношение на демографската политика, която предстои да правим. Другият белег, който трябва да се следи и да се предприемат мерки, е това, че средната възраст на населението в България е сред най-високите. България е една от трите държави в ЕС, чието население до 15-годишна възраст е под 14 на сто. През 2012-а година във всички области на страната има отрицателен естествен прираст. Тревожна е и тенденцията за възпроизводство на трудоспособното население. Установили сме, че през 2012-а година всеки 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, са замествани от 64 души. За сравнение, през 2001-ва година 100 излизащи са били замествани от 124 млади хора", каза Дянкова.

Според заместник-министъра на труда и социалната политика първото, от което трябва да се започне, е осъзнаването, че в България има тежка демографска криза. "След това трябва да разберем, че тези процеси са инерционни и процесът на застаряване е неизбежен, а демографските проблеми имат преки последици върху всички ключови сектори.

Демографската политика трябва да стане приоритет на няколко правителства оттук нататък. Трябва да се предприемат мерки за преодоляване на последиците от демографските промени", каза още тя.

Светлана Дянкова обясни, че се мисли и за привличане на специалисти отвън.

"Мислим и за евентуални имигрантски потоци, които може да има към нашата страна. Трябва да се направят няколко хоризонтални стъпки по отношение на раждаемостта, смекчаване на въздействие на застаряване на населението върху пазара на труда, върху пенсионната система, политиката за дългосрочни грижи, политиката в системата на образованието", заяви Дянкова.

Според Светлана Дянкова трябва да се намери начин за финансово подпомагане на семействата с деца чрез увеличаване на средствата за социално подпомагане при раждане и отглеждане на дете. В по-далечна перспектива може да се мисли за отпадане на подоходната граница за получаване на помощи за деца.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2135 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2014.01.14 | 12:47

8
Дори и да се раждат деца на какво ги обричаме с тази политика в икономиката. На глад и мизерия. Защо тогава да създаваме един живот който трябва да страда и да бъде като животно. Аз имам две деца и за нито едно от двете не съм получил и лев от държавата. И двете са грамотни инженери. Даваме помощи на мангалите- безмозъчни същества които не създават нищо а само унищожават. На собствените си деца не даваме. Променете критерия и помощите за деца да се дават според образованието в семейството, а не според броя деца и доход. Защото едно дете постваено в цигания може да стане само циганин, а поставено в добра среда ще стане добър гражданин. Щом нямаш образование 1 дете. Щом имате образование и възможност колкото искате деца. Забелязвате ли, че и децата на богатите са изроди. това е така защото гена им е такъв. От всяко дърво свирка не става. То трябва да имаш майчка в гена и в главата.
Таман на време се сетихтe

2014.01.14 | 12:45

7
Таман на време се сетихте да вдигате пушилка. Съсипахте промишлеността и земеделието съвместно със СДС и ДПС. Оставихте хората без работа и ги обрекохте на мизерия, изгонихте интелигентните хора от България и сега - демографска политика! Кого будалкате, лайнари крадливи. Днешна България е резултат от 20 годишните ви усилия да крадете колкото може повече. Гадове предателски. Сега изведнаж сте очудени, че има демографски проблем. Къде бяхте до сега? От състудентите на моя син НИКОЙ не е в България. Стойте си тук с циганите и турците. Те са ви компания. В държавата, която разрушихте нашите деца НЯМА ДА РАБОТЯТ ЗА ВАС! Нито ще се бият с албанци и македонци, за да запазят това, което заграбихте. Ще се обърнете към мутрите, които създадохте, ако такава нужда ви се появи. Разберете, че ви презираме от все сърце вас - БСП, съдружниците ви от СДС и братската партия ДПС, на чело с Ахмед бей и Местан бей. Предатели - убийци на Родината! Това сте вие. Никакви лъжи не могат да ви помогнат!

2013.08.14 | 21:11

6
dnes edin priqtel me potarsi na skipe vika trqbvat mi 2 leva vikam nqmam bratle !! vzaimno si vlqzohme v polojenie kogato ima nujda pak shte se tarsim za pomosht

2013.08.14 | 10:22

5
predi 15 god obrazovani hora s biznes me savetvaha da se maham che bql den nqma da vidq tuka no ne gi poslushah v rezultat sega sam tam kadeto bqh predi 15 godini moite priqteli koito izbqgaha veche sa si uredili jivota kakto normani hora jena deca normalni dohodi samo che sled poslednite im idvaniq na gosti v Bulgaria ostanoha potreseni edva li shte doidat pak skoro

2013.08.13 | 22:12

1
tocno na sahstite gluposti se hvahah i sega zqpam v edna to4ka v tavana

2013.08.14 | 04:18

4
Аз мисля за емиграция, вие си обучавайте новите "българи" за каквото ще са ви нужни.
rossen4i4o

2013.08.14 | 04:17

2
стига с тея политики . гледате със задниците а не с зрението си , от невероятните Ви идиотизми сме пред изчезване , или са важни законите пък население ще си внесете

2013.08.14 | 04:17

3
Защо да внасят, циганите ще ни изместят за 20-30 години.

Добави коментар

Водещи новини