Цветлин Йовчев: Има нещо, което клокочи под повърхността на протеста

  • 09 август 2013 08:15

  • 5924
  • 33
Цветлин Йовчев: Има нещо, което клокочи под повърхността на протеста
©

Има едни пари в МВР, които са изхарчени предварително. Все още се правят разчети колко точно е размерът им, направихме икономии като съкратихме някои пера. Например има едни 16 млн. лева за ваучери за храна, но те не са предвидени в бюджета на МВР. Ще се направи необходимото да се намерят тези пари. Това заяви вътрешният министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола в сутрешния блок на БНТ по повод политическата ситуация в страната и реформата в МВР.

По думите му има надценена приходна част в този бюджет. Считаме, че приходните агенции не създават пари, а събира данъци и такси, смята още той.

Попитан какви задължения не са разплатени в МВР, той заяви, че там няма задължения. Имахме проблем за горивата, но той бе решен, каза Йовчев.

Попитан как ще се действа след ветото на президента върху актуализацията на бюджета, той отговори, че предварително трябва да се направят консултации, защото така се демонстрира желание за много по -добър диалог. "Тези консултации ще са със социалните групи и с браншови организации. Много по-лесно би било да се съберем и чрез гласуване да отхвърлим президентското вето, но ние не искаме това", каза още той.

На въпрос колко струва СОД, той каза, че за първите 6 месеца са изхарчени 16 млн. лева, а са предвидени 13 млн. лева. Други звена от който ще се лиши министерството е, че ще се закрие строителната фирма, която има. "Издал съм заповед да се дотира цялата търговска дейност. Водим разговори със синдикатите за барчетата и кафетата да не бъдат закрити, а да се спре дотацията. Все още говорим за приватизация на почивните бази и ако се вземе едно решение за приватизацията им - то тя ще бъде направена по-най прозрачният начин. Като се спре дотацията ще се спестят 4 млн. лева", каза Йовчев.

По-добрият вариант е да се продадат тези бази и да се дават пари на служителите за почивка. Няма взето решение за закриването им, обмислят се вариантите, каза вътрешният министър.

Попитан за ветото върху Закона за СРС, Йовчев заяви, че текстовете касаят намесата на институциите при използването на специални разузнавателни средства. Не съм специалист и не мога да коментирам въпроса, но мисля, че ще се атакуват два члена от този закон в КС, каза той.

Що се отнася до водните марки при използването на СРС-та, той уточни, че фалшифицирането им е ще много трудно. "Всяко СРС ще има досие и няма да има начин само един служител да има достъп до него, ще се направи така, че  да остават материални следи. Имало е ред, но той е част от една стара система. На автомобилите ще бъдат поставени джипиеси. Всеки аудио или видео запис ще бъде маркиран така, че да се знае по чие искане е бил изработен, кога и къде, уточни още той.

По думите му те поемат отговорност по реформи, които ще подобрят сектор "Сигурност".

Искам да благодаря на колегите за работата по време на протестите. Ще намерим начин да компенсираме служителите си за извънредния труд.

Не съм доволен от това, което се случва. Има нещо, което клокочи под повърхността. Дори и за момента протеста да стихне има едни възпалителен процес, който върви в обществото. Надявам се да не се стигне до нови ескалации, коментира Йовчев.

Попитан каква му е оценката за нощта на 23 юли той заяви, че са подценили възможността за такава агресия. "Ако отново се стигне до едно такова нещо - не може да се търси вина в служителите на реда", каза той. Според него ако е имало някакъв сценарии, то той не е бил на МВР. "За жалост хората от протеста бяха въвлечени в този сценарии", заяви вътрешният министър. На въпрос дали той е бил подготвен от хора в парламента, Йовчев отговори, че не може да твърди такова нещо, но е ясно, че е имало координация с агресивните групи в протеста.

Цветлин Йовчев  смята още, че призиви от рода "да падне правителството", просто не е решение. "Не съществуват комуникационни канали с протестиращите, защото те просто не излъчват представители. Въпросът е, ако сега се хвърли оставка, дали ще стане по-добре за хората. Моите отговори са, че това ще хвърли държавата в хаос, но трябва политиците да изготвят един план, за да се излезе от тази ситуация", коментира той.

По линия на МВР има много забавени реформи, но те не са забавени от 2-3 години, а от много повече, каза МВР шефът.

Последвайте канала на

5924 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар
vw

2013.08.21 | 22:59

33
Има нещо гнило и смърдливо , което клокочи под повърхността на протеста .

2013.08.21 | 22:59

32
като разделиш 1 милиард на 70 хиляди полици се получава странната сума от16666,6666666666667 хиляди лева за 1 полицай ,за 1 година.

2013.08.21 | 22:58

31
KOITO GO POZNAVA ZNAE CE E UGODNIK PODMAZVAC PODLIZURKO NA HEFOVETE SI DOBAR KADAR KATO RLASTELIN E OKO HEFA MU GO POPITA IOVCEV CERNA LI E BIALATA MECKA OTGOVARIA TOCNO TOVA E OPREDELENIETO NA TOZI NE IASEN CVIAT TOVA PREDSTAVLIAVA EKSPERTNIIA KADAR
ДО МИНИСТЪРА ЙОВЧЕВ

2013.08.21 | 22:55

25
МИНИСТЪР НА КЕЛЕПИРА ! ДАЛИ ЩЕ МОЖЕМ ДА ПРЕБРОИМ КОЛКО ПРАВИТЕЛСТВА И ИНСТИТУЦИИ СМЕНИ ТОЗИ ЧОВЕК? СЕГА Е ИБРИКЧИЯ НА СТАНИШЕВ,МЕСТАН И СИДЕРОВ. СЛЕД ТОВА НА СЛЕДВАЩИТЕ. ЩЕ СЕ ЗАПОМНИ С БРОЕНЕТО НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ И ФАЛИРАНЕТО НА МВР. ШМЕКЕР ! ОСТАВКАТА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗХОД Г-Н МИНИСТЪР. ОТ ТОЗИ ПО ГОЛЯМ ХАОС НЕ МОЖЕ ДА НАСТАНЕ. ВОДИТЕ ДЪРЖАВАТА СЪС СТРАШНА СИЛА КЪМ ПРОПАСТТА. ТОВА СТАВА ВИНАГИ КОГАТО УПРАВЛЯВАТ СОЦИАЛИСТИ-ЛУКАНОВ,ВИДЕНОВ,СТАНИШЕВ И СЕГА ОРЕШАРСКИ. ОСТАВКА ПРЕСТЪПНИЦИ !

2013.08.21 | 22:57

30
AMA I VIE LI GO POZNAVATE OT PREDI

2013.08.21 | 22:50

9
Такъв просташки коментар може да се напише само от един болен мозък ! Човек който разбира само от магарешка политика и от сокак интриги- какво мнение и оценка може да дава например за м-р Йовчев !!!!

2013.08.21 | 22:55

24
Какво цвърчите бе , гербаджийски плъхове ! ВОЛЕН ви затри окончателно ! Затворът очаква ТИКВАТА, Цветан и Фидоската ! Герб се цепи,разцепва,донацепва ! Трески хвърчат навсякъде ! Тиквата клекна и гъзът му се тътри по асфалта на магистралите му , а той грапав !Кръв кенза агентът Буда !Скоро и кръв ще храчи бандитът !
Гарабед

2013.08.21 | 22:57

29
Много злоба си насъбрал.Ваканцувай върни се облекчен.Рано или късно сервитьора идва със сметката.Няма безплатен обяд.Дишай дълбоко.Приятен ден ти желая.
Иван Иванов

2013.08.21 | 22:56

28
Има човека хора явно в частинте СОТ фирми и ще им осигури работа те на тего незнам. За почивните бази ще ги изкупи , които "трябва" и полицаите ще отидат на почивка, колкото ходя аз - никога.

2013.08.21 | 22:56

26
Гербаджии прости, НИКОЙ не ви иска бе !Сини,тъмносини,зелени,червени,пембени ,всякакви ! ЗАЩО бягат от вас , като дявол от тамян ? Ами защото сте мутромилиционери , начело с бандит - ТИКВАТА БОРИСОВ , бивш комунист , убиец ! Всички бягат от него ,бъдещ затворник !

2013.08.21 | 22:56

27
ДРУГАРЮ! Г Е Р Б СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ!
Тояга

2013.08.21 | 22:55

23
Това ли е човека, дето БЛАГОДАРИ на полицаите и жандармеристите, че не са се подали на "провокациите" и не са УПРАЖНИЛИ НАСИЛИЕ в 40 ден на протести??????
Люта чушка

2013.08.21 | 22:55

22
Абе не съм готвач ама да му кажа ! КЛОКОЧЕ ЛИ - ЩЕ ЗАВРИ ! А ЗАВРИ ЛИ, ЩЕ ПРЕКИПИ ! А ПРЕКИПИ ЛИ .... !

2013.08.21 | 22:55

21
Тая кука на толкова господари се е огъзвал до сега че сутрин като ходи до кенефа се исипва като самосвал.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини