НДСВ ще настоява за задължително гласуване

  • 07 август 2013 15:45

  • 2059
  • 5
НДСВ ще настоява за задължително гласуване
© Булфото

НДСВ ще сезира Омбудсмана на Република България да поиска Конституционният съд да тълкува текста в Конституцията, в който се казва, че гражданинът има „право да гласува”, но не се казва изрично дали това право е свързано със задължението на гражданина да гласува.

Това беше един от изводите на дискусията, организирана от НДСВ и фондация за свободата „Фридрих Науман” на тема „За честен изборен процес, за нова избирателна система”, която се проведе днес в хотел „България”. Проф. Емилия Друмева, председател на Изборния борд и бивш член на Конституционния съд, подкрепи идеята да се тълкува едно гражданско конституционно право в неговата пълнота, след като от упражняването му или неупражняването му зависи степента на демокрация в обществото. Проф. Георги Петканов, друг бивш конституционен съдия, също изрази подкрепа за идеята чрез Омбудсмана да се потърси тълкувание за правото да гласуваш и в каква степен от него произлиза отговорността на всеки гражданин пред обществото.

Дискусията акцентира на този проблем, след като повечето участници се съгласиха, че търговията с гласове не само изкривява представителността в парламента, но предизвиква политически кризи като сегашната. Единственото ефективно средство срещу уродливата практика големите и богати партии да купуват гласове според участниците е задължителното гласуване. „Правото да гласуваш у нас е станало част от търговското право и нашата цел е да го върнем в административното право. Трябва да изгоним търговците от храма на демокрацията”, каза Минчо СпасовМинчо Спасов Минчо Спасов е роден през 1964 г. в София. Завършва средно образование в 18 ЕСПУ – София и висше в, председател от НДСВ на Комисията по вътрешен ред и сигурност в 40-то Народно събрание. Юристът от НДСВ подчерта, че ако сегашните четири парламентарни партии наистина имат желанието и волята да се справят с търговията на изборите, те могат да го направят като прибавят текст за задължителното гласуване в Конституцията веднага в това Народно събрание. За такава промяна не се изисква Велико народно събрание, поясни той. Минчо Спасов постави и въпрос към протестиращите: Справедливо ли е да се оплакваш от манджата, ако си отказал на поканата да се включиш в готвенето?

Станимир Илчев, евродепутат и зам.-председател на НДСВ, припомни, че за задължителното гласуване НДСВ е заговорило още по времето на Тройната коалиция, но тогава БСП и ДПС са били против. Проф. Друмева, Борислав Цеков от движение „Модерна България” и автор на първия Избирателен кодекс през 2002 г. (приет на първо четене със 160 гласа) предложиха на дискусията според тях справедливата немска система на смесено гласуване, според която 120 депутати се избират чрез пропорционални листи, а другите 120 – мажоритарно. Ако се приеме тази система, Борислав Цеков предага да се използват готови текстове на Изборния кодекс от 2002 г., зад който са застанали всички експрети по избирателно право и всички парламентарни групи тогава. Това би ускорило значително процеса на законодателни промени.

Партиите да имат еднаква твърда и минимална субсидия за издръжка, която да им гарантира съществуването при условие, че имат над 1% на последните избори, че имат структури в 1/3 от страната, че платформата им е демократична и не накърнява националното достойноство. Това предложи секретарят на НДСВ Стефан Кенов. Той беше направил примерни изчисления, че около 1.6 млн. лева годишна субсидя ще осигурят нормален партиен живот на една партия с около 100 офиса. Той подчерта, че само тогава няма да има пари за купуване на гласове, а партиите ще бъдат поставени в конкурентна на идеи, а не на пари среда.

Въпросът със законовото уреждане на медийните предизборни кампании също бе поставен на обсъждане. Единодушно бе мнението, че обществените медии трябва да предоставят безплатно време по справедливи и еднакви критерии на всички участници в изборите. Частните медии могат също да предложат безплатно време по еднакви и справедливи критерии. Но да се харчат пари от данъците на гражданите в гигантски размери за медийни кампании не е приемливо. Един ден ще се питаме дали гласуваме за някоя партия или за някоя медийна група, подхвърли участник в дискусията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2059 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Пламен

2013.08.08 | 02:53

5
1. задължително гласуване 2. гласуване само в ЕС. Турци жуивеещи в Турция не бива да имат правото да ни определят живота!

2013.08.07 | 20:29

3
Към момента турци в Турция определят много неща, гласуването е за пред хората. Има решения, но комунетата ще опищят света, че сме фашисти. Комунизма предполага родоотстъпничество като първа стъпка към желаното състояние на работническата и средната класа. Трябва много слоеве индоктринация да обелим, преди тази държава да може да има някакво смислено подобие на суверенитет.

2013.08.07 | 19:51

2
3. VERVAITE MI

2013.08.07 | 20:56

4
БЕЗ АКЪЛ.КУНДЕВА ПАК СЕ ИЗХВЪРЛИ

2013.08.07 | 19:51

1
besilka

Добави коментар

Водещи новини