Протестиращи: Ще се борим до оставка

  • 07 август 2013 15:33

  • 3496
  • 18
Протестиращи: Ще се борим до оставка
© булфото

Жюстин Томс, Теодор Михайлов, актьорът Ивайло Захариев, Ясен Атанасов - журналист и писател, Иван Димитров - поет, музикантът Лъчезар Косев и Асен Генов са част от лицата на протеста срещу Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, които дадоха днес в пресклуба на БТА своята първа пресконференция и обявиха създаването на "протестна мрежа" Facebook.


В началото на пресконференцията се наложи органите на реда да изведат част от присъстващите в залата заради опитите им да саботират изказванията на протестиращите и въпросите на журналистите. Симпатизантите на протестиращите изпратиха провокаторите с ръкопляскания и възгласи "оставка". Ние не се крием, атаките срещу нас не започват от днес, но ние сме чисти и можем да отговорим на всички въпроси, стига те да са конструктивни, коментира ситуацията Жюстин Томс. Тя бе обвинена от присъстващ в залата, че е близка до Иво Прокопиев, което Томс отрече. Асен Генов заяви, че протестиращите имат в лицето на медиите свои съюзници при опитите за провокации. Колкото повече журналистите показвате лицата на хората с криминални прякори, които се опитват да се внедрят в протеста, толкова по-малък шанс имат провокаторите, смята той.

В момента се оказахме в една дълга война и се налага да концентрираме усилията си, коментира Лъчезар Косев. Той посочи, че оръжията на протестиращите не са палки или гранати, а търпение и желание за мирен протест. Ето защо е необходимо да се координираме за общи действия, за да се изпълнят целите на протеста, а именно оставка на правителството и нови избори, заяви Косев.

Протестната мрежа ще се развива на хоризонтален принцип, в нея може да участва всеки, очаква се и да бъдат споделяни различни мнения и виждания, както и да се организират по-добре протестите. Протестиращите имат идея да издават вестник в интернет формат, който да може да бъде и разпечатван от активисти на протеста и в него да се съдържат публикации от блогове на протестиращи. В бъдеще може да направим и бутикова телевизия, ако съберем достатъчно пари, заяви Ясен Атанасов.

Протестиращите са привърженици на различни политически сили - някои са с десни убеждения, други са с леви, но разочаровани от партийната върхушка, която в момента управлява, каза в отговор на въпрос Асен Генов. Той каза, че не симпатизира на ГЕРБ, защото в края на управлението на партията три пъти се е увеличила концентрацията на държавни средства в една определена банка, финансираща една медийна империя.

Ние искаме само едно - оставка на това правителство и нови избори, а не се ангажираме с налагане на политики след изборите, коментираха лицата на протеста. Лъчазар Косев заяви, че едва ли някой от протестиращите може да очаква изцяло нова политическа система и смяна на всичко досега съществуващо в политиката след изборите. Ние ще сме обаче като червена лампа, която свети на политиците и при следващ неправилен избор ние отново ще сме на площада, коментира Жюстин Томс. Асен Генов пък допълни, че ако
след изборите дойдат пак ГРЕБ на власт, но са си взели поука и започнат да управляват по-добре, то протестиращите няма да са срещу тях, нито срещу която и да е друга партия, която спечели изборите и покаже, че може да управлява.

На въпрос защо не искат промяна на изборния кодекс или свикване на Велико народно събрание преди да бъдат насрочени нови избори, Жюстин Томпс отговори, че законите трябва да се пипат с чисти ръце. Лицата на протеста отговориха на въпроси откъде финансират проявите си, както и откъде имат средства за кафе, което се раздава на площада. Асен Генов обясни, че повечето от реализираните по време на шествията пърформанси и кампании не струват много пари, ценни са самите идеи, които идват от участниците - много от тях хора на изкуството, рекламата и медиите.

Георги Илиев, присъстващ на пресконференцията, заяви, че той е инициатор и автор на кафето, раздавано на площада. Оставихме касичка и всеки, който взимаше кафе, решаваше колко пари да пусне вътре, каза Илиев. Той посочи, че е имало дни, в които са били раздавани по 2000 кафета, а събраните в касичката пари не само са били достатъчни за кафе през следващия ден, но и да се направи дарение на храм Св. Георги в размер на 3000 лв.

Последвайте канала на

БТА
3496 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Пламен

2014.06.14 | 20:19

18
ще се борим до оставка ... По добре гражданска война от колкото да продължим така да кретаме и украински педерасти и турци да ни управляват, лъжат и обират. България на хората! Бог с нами! Комунистите на бесилките!

2014.06.14 | 20:18

17
ОСТАВКА до краи.ОСТАВКА и само ОСТАВКА.
Народен глас

2013.08.11 | 14:49

8
Колко ви плаща Пашата?
Дин Онбаши

2014.06.14 | 20:18

16
Ааа ,колко плаща Местан Пашата ? Плаща с р е з а н к у р в устата. Виждам ,че се интересуваш. Заповядай при нас ,ние ще се погрижим за теб.

2014.06.14 | 20:18

15
ОСТАВКА !!!! БЪЛГАРИЯ СЕ ТУРЦИЗИРА ЗАРАДИ УКРАИНСКИЯ БЕЗРОДНИК И ГЬОТВЕРЕНА ОТ АТАКА !!НЕЗАБАВНА ОСТАВКА, ИЗРОДИ !!!!

2013.08.11 | 14:50

14
БАЛЪЦИ

2013.08.11 | 14:50

13
БРАВО, МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА !! ВСИЧКИ , КОИТО СА ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ, А НЕ ТУРСКО-КОМУНОИДНИ ИЗВРАТЕНЯЦИ И БЕЗРОДНИЦИ , СА ПЛЪТНО ЗАД ВАС !!! ПРОТЕСТИ ДО ОСТАВКАТА НА ИЗРОДИТЕ ОТ ТРОЙНАТА БАШИБОЗУШКА БАНДА И ВОДАЧИТЕ ИМ--ГЕЯ, БЕЯ И ЗЛОДЕЯ !!!!

2013.08.10 | 23:39

5
ААААА ти си от гнусарите извратеняци що не си кажеш че си мръсен гербераст и за пари и майка си ще продадеш кучко Волен ви уволни хахахаха _!_
Народа

2013.08.11 | 14:50

12
Вие не сте народа. Ние пък ще подкрепяме правителството докрай. Кой ви избра вас за говорители?
Бойко Мафията

2013.08.11 | 14:50

11
Смешници! Борете се с вятърни мелници.

2013.08.11 | 14:49

7
Браво! И аз излизам почти всяка вечер на протеста! Няма друг път, ако искаме децата ни да останат тук.

2013.08.11 | 14:50

10
колко парички направи ?
Народа

2013.08.11 | 14:49

9
Като искате оставка, кажете кой искате да дойде на власт.

2013.08.08 | 12:45

2
велико народно събрание,после,който и да дойде-няма да може да си прави каквото иска.А,ЛЮБО,НОВОВЪЗЛЮБЕНИТЕ ОТ АТАКА И ДПС-ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА

Добави коментар

Водещи новини