Предсрочното пенсиониране отваря дупка за милиони в НОИ

  • 07 август 2013 06:09

  • 3887
  • 10
Предсрочното пенсиониране отваря дупка за милиони в НОИ
© Булфото

Дупка за десетки милиони лева ще зейне в НОИ, ако се осъществи замислената от управляващите възможност за предсрочно пенсиониране. Има и реална опасност от злоупотреби. Мнението е на експертите в консултативния съвет за оптимизиране на осигурителното законодателство към социалния министър, пише "Стандарт".

Левицата внесе преди месец законопроект, с който наред със замразяването на ръста на стажа и възрастта, се въвежда и предсрочно пенсиониране за хора, на които не им достигат до 2 години стаж или възраст. Според вносителите от тази опция ще се възползват не повече от 5000 души годишно.

"Това предположение е абсолютно несъстоятелно. Със сигурност масово хората, на които не им достигат до 2 години стаж или възраст, ще искат да ги освободят от работа", смята Иван Нейков, бивш социален министър. Причината е, че така те ще се подсигурят хем с пенсия, хем със заплата.

Прогнозата на НОИ е, че от ранното пенсиониране през 2014 г. биха се възползвали 13 000 души, а през 2015 г. - 22 000. Оттам са изчислили, че догодина това ще им струва 30,5 млн. лв. повече разходи, а за 2015 г. - 50,5 млн. лв.

"Възможно е недобросъвестни работодатели да притиснат свои служители да се пенсионират, но да продължат да работят за тях при значително по-ниски разходи за труд", прогнозира Станимир Цоцов, който е шеф на надзора на НОИ от квотата на работодателските организации.

Законопроектът на БСП предвижда още ранната пенсия да бъде намалена с 0,4% за всеки недостигащ месец. Така за максималния срок от 24 месеца месечната сума ще падне с почти 10%. Пенсиите в този намален размер обаче ще се взимат до живот. Това също предизвика недоволство. Защото така хората, които достигнат дълбоки старини, ще загубят страшно много пари.

Близо 176 млн. лв. допълнителен трансфер към НОИ от хазната ще струва замразяването на възрастта и стажът за пенсиониране на нивото от т.г. БСП и ДПС са твърдо решена на тази мярка. Тя е записана и в актуализираната програма за управление на кабинета на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Сумата е изчислена в случай, че мярката продължи в следващите три години. За 2014 г. допълнителните разходи за пенсии ще са с около 45,5 млн. лв., а през 2015 и 2016 г. - съответно 59,6 млн. и 70,9 млн. лв.

 

 

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3887 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
стефан монов

2013.10.07 | 22:25

10
Твърдо замразяване на 63.8 месеца до 2020г. Чак след това да се вдигат с по 4 месеца годишно. А сега да отпаднат първа и втора категория и изравняване до трета категория . ИЛИ пенсия ИЛИ работа .......ФИРМА вкоято работи пенсионер да плаща 6_ шест пъти по голям данък или конфискация на фирмата в полза на държавата демек парите за пенсионерите...................!

2013.10.07 | 19:43

9
И сега има хора, които вземат и пенсия, и заплата при наличие на безработни, които чакат за места. Особено в училищата има пенсионерки с 1500 лева месечни доходи.Има РАБОТЕЩИ ПЕНСИОНЕРИ УЧИТЕЛИ И СЧЕТОВОДИТЕЛИ С ДВОЙНИ ДОХОДИ ПРИ НАЛИЧИЕ НА БЕЗРАБОТНИ ТАКИВА, НО СА ХОРА НА ДИРЕКТОРА. ИЛИ ПЕНСИЯ, ИЛИ ЗАПЛАТА. ДА ЗАБРАНЯТ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ВЗЕМАНЕ НА ДВЕТЕ.

2013.10.07 | 19:42

8
Гнус ме е и от ВСИЧКИ политици ,които си мислят , че като имат достатъчно пари са много над гнустната действителност която създадоха. Не виждат ,че като излязат от вратата на жилището си и те са нагазили до шия. Аз съм една от тези дето живея сравнително добре, на 39 години сме, детето ми учи в платена градина и преди точно един месец решихме, че независимо от всичко се изнасяме. Септември се махаме. Този див фолк в манталитета на хората, и абсолютната липса на идея за излизане от простотията .

2013.10.07 | 19:42

7
Да се замрази пенсионната възраст и да се направи задължителна, а не по желание. Това по желание прави възможно възрастни хора да остават на работа до когато искат, а младите да стоят без работа. Или се пенсионират и пак по желание остават да работят с два дохода. Орешарски да замрази пенсионната възраст и да стопира сегашния закон, който дава право да се работи до възраст по желание.

2013.10.07 | 19:41

6
БеСиПе-то да им плаща пенсиите, аз стягам багажа. Като чуя пенсионери и изтръпвам, комунистически....

2013.10.07 | 19:41

5
Глупак! Ами то правителството на ГЕРБ направи възможно пенсионерите да работят по желание до когато си искат, а младите да стоят без работа. Освен това те се пенсионират и пак остават по желание на работа и никой не им търси сметка, че работят и вземат два дохода. ТОВА Е СЕГАШНИЯ ЗАКОН.
Ти си "ИДИОТ",но не по Достоевски

2013.10.07 | 19:41

3
Вечно млад да си останеш,и до пенсия да не стигнеш измет долна и егоцентрична.Ти какво си мислиш,че годините ще те подминат.Или като отидеш да аргатуваш навън, ще цъфнеш и вържеш? Тази държава е на този хал от подобни измекяри,който никога нямат здравомислещи искания.Сигурен съм.че полудчваш от яд,като чуеш думата ДАЛАВЕРА или КОРУПЦИЯ,само защото ти смият не можеш да се включиш.Такива като теб,са проказата в обществото ни.Хайде-лек път и спорно миене на чинии!

2013.10.07 | 19:41

4
Ей цървули ... дето пишете глупости по форумите вие нямате ли баби, дядовци, бащи и майки ??? Не мислите ли че за тези хора е добре ако могат да се пенсионират по рано знаете ли че във всички европейски държави това е възможно само при не защото хората трябва да умрат преди да вземат пенсия. Аз не съм за никой от политическите отрепки в България но това е нещо умно и правилно !!!
четете ВИКТОР СУВОРОВ-гениален е

2013.08.23 | 13:05

2
Кумунийдите умишлено искат да фалират държавата за да не може никои след тях да има шансове за по добро управление.

2013.08.23 | 13:03

1
В училищата се крият и не се обявяват работни места, а след това се разпределят между свои хора или се назначават без да се обявят в бюрата по труда предпочитани свои хора.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини