Ройтерс: Протестиращите искат нормална България

  • 01 август 2013 12:33

  • 1840
  • 16
Ройтерс: Протестиращите искат нормална България
© булфото

Участниците в българските протести, предимно млади, образовани и доста попътували хора, са дълбоко разочаровани от политическата класа, която смятат за некадърна, непрозрачна, подкупна и неспособна да отговори на основното им искане да живеят в "нормална европейска страна", пише агенция Ройтерс в кореспонденция от София.

Всяка вечер от седем седмици протестиращите изминават по жълтите павета пътя до парламента в центъра на София. Подобно на антиправителствените митинги в съседна Турция и на други места те комуникират чрез социалните медии и нямат конкретни водачи. За разлика от Турция обаче протестите в България са предимно мирни и полицията не използва сълзотворен газ или водни струи, отбелязва агенцията. Ние сме аполитични, не издигаме партийно знаме, казва пред агенцията Николай Стайков, координатор на "антиправителствена информационна служба". Това е революция на средната класа. Ние сме по-силни, тъй като плащаме данъци и знаем какво искаме, отбелязва, цитиран от Ройтерс, 35-годишен композитор.
Излагаме на риск европейския, демократичния път на България.

Хората, които ги е грижа за страната, трябва да се изправят и да кажат: "Стига, достатъчно", изтъква пред Ройтерс българската бизнес дама Саша Безуханова, която според агенцията е добра реклама за нова България. Вдъхновена от енергията и решимостта на протестиращите, тя е напуснала ръковеден пост в международна техногична компания, за да създаде интернет форума MoveBG, генериращ идеи и политики за модернизиране на България. Мотото на форума е "България може", търсена препратка към лозунга от кампанията на президента Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият "Да, ние можем", посочва агенцията. Политически анализатори предупреждават, че протестиращите - финансово осигурени и предимно живеещи в София - не представляват всички българи. Проучванията на общественото мнение показват, че в страната има разделение и не всички млади хора подкрепят протестите, посочва агенцията.

По ирония на съдбата именно премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 - обект на презрението на протестиращите - въведе плоския данък, приветстван от финансово обезпечената средна класа, когато беше финансов министър в предишно, оглавено от социалистите правителство, припомня Ройтерс. Сега 53-годишният Орешарски се откроява като самотна фигура, осмивана от местни медии като марионетка на кликите в Българската социалистическа партия и коалиционния им партньор "Движение за права и свободи", представляващо турското етническо малцинство в България.

Последвайте канала на

БТА
1840 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
до Ройтерс

2013.08.05 | 01:26

16
Протест пред централата на ГЕРБ. Младежи играха футбол в екипи, символизиращи парламентарно представените партии. 15-годишната Биляна каза, че е на протест, за да подкрепи народа и да създаде нормални условия на живот. Нейна приятелка добави, че са разбрали за акцията от фейсбук. Причина да присъстват е желанието да не се налага на младежи да работят, а родителите им да имат от 3-4 работни места, за да издържат семействата си, предаде бТВ. Най-накрая се разбра какво искат протестиращите!!!
Лумпен

2013.08.05 | 01:25

15
Абе ,протестиращите може да искат ,ама комунистите /турците и фашистите - не искат ! За какво им е НОРМАЛНА БЪЛГАРИЯ ? Ами ,ако България стане нормална ,те как ще крадат и дерибействат ?! За такива ,като тях - трябват камъни а не - кафе и бял роял ! Историята го е доказала.
Иван

2013.08.05 | 01:24

14
Всички мангали и турци ходиха по Европата това ли е средната класа това ли са интелигентните сега ?Това са безделниците на Бьлгария който гледат да вземат някой лев ама и затова ще ги изльжат и тогава ще се хванат за палците Герб не дава а само взима Тропайте на паветата измекяри

2013.08.02 | 19:50

13
ХА ХА ХА ХА! Коментира САША БЕЗУХАНОВА! Един от най-тлъстите олигарски в страната иска "нормалност" и "изчистване на властта от влиянието на олигархията "?! ХА ХА ХА ХА! След нея кого да очакваме - Иво Прокопиев или Цветелина Бориславова да ни обяснява със сълзи на очи колко ги е грижа за България?
do Roiters

2013.08.01 | 17:58

6
Участниците в българските протести, предимно млади, образовани и доста попътували хора 0.5% ot naselenieto na Bulgaria sa tezi 99.5% .............. ot Roiters da popalnqt praznoto pole
do teb malumnik

2013.08.01 | 21:29

12
83% iskat OSTAVKA ti si napravi smetkata kolko sa protcentite smeshnik
stoiko

2013.08.01 | 21:26

11
Naj otvratitelnijat genocid sprjamo svoja narod,ivarsicha komunistite,sega tlaskat Balgaria v racete na Putinovska Rusija,Balgaria e 4ast ot Evropa Itam ste ostane.

2013.08.01 | 20:52

9
Нормална беше Б-ия от преди 1989 г. , а не днешната кочина , в която я превърнаха еврейските англосаксонски соросоиди и българските им слуги !

2013.08.01 | 21:26

10
Ходи в Корея и си живей нормално... а заемите на любимците ти сам да ги плащаш цял живот...

2013.08.01 | 20:52

8
Твоята нормална България фалира преди 24 години!

2013.08.01 | 18:00

7
Участниците в българските протести, предимно млади, образовани и доста попътували хора, са дълбоко разочаровани от политическата класа!!!!!!!! na horata v normalnite evropeiski darjavi tova im zvuchi kato mladite oborigeni koito polzvat facebook i mogat da chetat se usetili che jiveqt v nqkakvo krepostno-selsko obstestvo!!!!

2013.08.01 | 17:58

5
Ройтерс дасийбат мамата проста ! Орешарски се радва на огромна подкрепа в ЦЯЛА Б - ИЯ ! Най - подиграваният е гризачът офшорски далавераджия Плевнелиев !

2013.08.01 | 17:58

4
Не смятам, че това е политическата воля на българското мнозинство. В София протестират около 10 хиляди души - това дори не е 1/10 от населението на моя квартал само! Пък и една доста голяма част от хората са такива, които нямат задължения и ангажименти - мои приятели разбрах, че ходят на протеста. Питам ги защо, а отговорът е: "Изразявам гражданска позиция, и без това нямам какво да правя у нас"... Адски несериозно е... Да не говорим, че около 90% от хората на протеста са симпатизанти на ГЕРБ и неуспелите да минат 4-те процента партии...

Добави коментар

Водещи новини