Йовчев: Полицията бе обект на насилие, а не протестиращите (видео)

  • 24 юли 2013 13:10

  • 15381
  • 99
Йовчев: Полицията бе обект на насилие, а не протестиращите (видео)
©

Това, което видяхме вчера е абсолютно недопустимо за една европейска държава и едно демократично общество. Не може да търсим демокрация чрез нарушаване на човешките права. Това заяви вътрешният министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола на брифинг след заседание на МС.

Вчера на протеста хвърчаха камъни и можеше да ранят сериозно или убият някой, каза още той. Разрешаването на тази криза изисква широк обществен диалог, заяви Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола (видео от пресконференцията вижте ТУК).

Той заяви, че конфигурацията на правителството се определя от гражданите. По думите му във всички изказвания на представителите на европейските институции не се вижда намек за оставката на правителството като вариант за разрешаване на проблемите в страната.

Не знам дали ще получим подкрепа от синдикатите, заяви той.

Попитан дали е грешка извеждането на министрите с автобус, както заяви Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, той отговори, че това е решение, което е одобрил и предстои анализ, за да се види дали действително е било грешка или не. "Така или иначе щеше да има ескалация на напрежението. В момента, в който ние изведохме народните представители от НС, то спадна. Не виждам защо български граждани трябва да са оставени като заложници в сградата на Парламента. Искам да ви кажа, че наистина не очаквах от мирно протестиращи хора да видим такава агресия", заяви още шефът на МВР.

Попитан дали вижда разлика между протестите, той заяви, че не. Много хора останаха непредставени и също така има дефицит на доверие към политиците. Протестите са идентични, но са породени от различни причини, обяви той.

На въпрос как ще коментира твърденията, че снощи е имало полицейско насилие, Йовчев отговори, че действията на полицията са абсолютно законни, а протестите не са. "В зависимост от заплахата, полицията трябва да определи един периметър за безопасност и да следи за реда. Според мен беше грешка да се насрочат заседания на три комисии след 17 часа в сградата на НС. Ще се възползвам още веднъж да благодаря на колегите си, че запазиха спокойствие, въпреки летящите камъни. Полицаите ни се държаха изключително адекватно и разумно", каза още той.

Честно да ви кажа, не мислих, че хората ще искат да наранят български граждани, които искат да се приберат в дома си и не си ги провокирали с нищо, коментира още той.

Попитан как ще коментира, че полицаите са пребили журналиста от Канал 3 Цветан Фиков, той заяви, че няма информация за този случай и ако има такъв да се подаде сигнал.

На въпрос кой е дал идеята за белия автобус, Йовчев заяви, че няма да коментира това, а поема отговорност, защото той го е одобрил. Не съм убеден, че решението е грешно, каза още той.

Категорично твърдя, че полицията в действията си не е имала нито поставена задача, нито нареждания да бие протестиращите. Може да е имало отделни случай, но като цяло полицията беше обект на агресия, а не обратното. Ако позволяваме органите на реда да са обект на агресия означава, че ние започваме да рушим институциите. В даден момент ще се случи така, че в няма да можем да се справим с проблемите на хората, каза той.

По думите му единственото, поради което полицията не се намесва при проявата на вандализъм е, че искат да предпазят хората от насилие.

Последвайте канала на

15381 99

Свързани новини

Коментари 99

Добави коментар
da, ama

2013.07.24 | 19:04

60
Сега, още като окупираха властта от новата Тройна коалиция ви казах, че е въпрос на време да се повторят кървавите протести от управлението на предишната Тройна коалиция. Комунистите и турците са доказани детеубийца и престъпници, които НИКОГА не са изпитвали емпатия към бъкгарския народ и не са се интересували дори какво им казва той.
Бял Полуовес

2013.07.24 | 17:44

56
Мая Манолова да викне петима комунисти под прикритие и да си хортуват!

2013.07.28 | 08:39

94
UBITCIIIIIIIII SHTE VI DOIDE VREMETO DA BADETE UBIVANIII SAMO DA IZLEZE EDIN STRATEG S 50% OT KACHESTVATA NA LEVSKI DA IMA I STE MARTVIIII
aktivis

2013.07.24 | 19:04

61
ПОДАВАИТЕ СИ ОСТАВКА-ЧЕ ТИ ШТЕ ОБЕРЕШ ПИШКИРА-ОТ ДОВЕЧЕРА ЗАПОЧВАТ ИСКАНИЯТА ЗА НАРОДЕН СЪД ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО-КОМУНИСТИ-ОЛИГАРСИ.

2013.07.28 | 08:39

93
АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО Е ДА НАЛАГАТЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ДИКТАТУРА!

2013.07.24 | 16:15

21
И НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКА!

2013.07.24 | 19:04

62
Вие прекрасно си давате сметка, че не може да повторите преврата от 9 септември 1944 година! Народа не иска управление на тоталитарна власт.

2013.07.28 | 08:38

92
Преди повече от 2 месеца избрахте това правителство, а сега искате да го сваляте, е няма как да стане!

2013.07.24 | 19:05

63
Това правителство ще си отиде, защото 80% от хората не го искат.
JO

2013.07.24 | 16:49

32
Не разбрах само кой ги е избрал щото май ГЕРБ спечелиха изборите.НЕЩО НЕ ТЕЧУВАМ
dsdsds

2013.07.24 | 15:48

10
Никой не ги е избирал използваха остарялата конституция в тяхна полза
Евгений

2013.07.24 | 16:14

20
Откажете се най-после от демагогията. Ако нарушаването на основни права е противозаконно, то е противозаконно, независимо кой чии права отнема или погазва, включително и когато представители на властта и полицията грубо показват същите. Време е политиците да наричат нещата с истински имена, защото хората вече не се интересуват толкова от цвета им, колкото от съдържанието им. Хубав ден за всички смислени сънародници!

2013.07.24 | 15:45

6
Мутрата Тиква отново се служи с похватите от бай Тошово време и нищо чудно дълго време беше охранител и храненик на царя и Бай Тошо методите му са открито насочени мутренски мафиотко ПОКАЗВАТ ЧЕ ГЕРБ КОЙТО БЕШЕ СЪЗДАДЕН ЕДИНСТВЕНО С ИДЕАЛНАТА ЦЕЛ ОТ СИЛОВИТЕ МУТРЕНСКИ ГРУПИРОВКИ КОЙТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ДЕМОКРАЦИЯ И ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОЦЕСИ!

2013.07.24 | 15:48

9
Идеята на бсп не е да работи за България, а да разруши ГЕРБ на всяка цена за да си управляват еднолично. Защо им пречи ГЕРБ? Защото ГЕРБ е част от ЕНП, а бсп от ПЕС. Защото ГЕРБ води политика на европейска интеграция и сближаване със САЩ, а бсп налага социализъм / както те го разбират / и проруски и прокитайски интереси. Факта че хора с леви убеждения подкрепят протестите показва, че левите не припознават бсп като изразител на техните възгледи.

2013.07.24 | 16:13

19
Хамстера не може да подаде оставка, дори и да иска.Цв.Василев,ТИМ и Черепа първо свалиха правителството на ГЕРБ, а после организираха медийната истерия с която съсела дойде на власт.Но г-да олигарсите похарчиха няколко стотин милиона за свалянето на Бойко.И сега си ги искат с лихвите.Точно затова бюджета се натоварва с 1,5 милиарда допълнителни харчове.Тези пари ще отидат директно в джоба на олигарсите или със станишев е свършено.Така че не очаквайте оставка.Турци и комунисти се ринат с булдозер

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини