Миков заминава за Сърбия

  • 22 юли 2013 10:39

  • 2163
  • 3
Миков заминава за Сърбия
©

Председателят на Народното събрание Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно ще бъде на работно посещение в Република Сърбия. Това съобщиха от пресцентъра на парламента.

Визитата, която е по покана на председателя на Народната скупщина д-р Небойша Стефанович, се осъществява само дни след решението на Европейския съвет за начало на преговорите за присъединяване на Сърбия през януари 2014 г. В Белград Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно ще има разговори на най-високо държавно ниво. Програмата му предвижда срещи с председателя на сръбския парламент, с премиера на Република Сърбия Ивица Дачич и с президента Томислав НиколичТомислав Николич Томислав Николич - сръбски политик и президент на страната Роден на 15 февруари 1952 в. След провеждането на пленарните разговори в Дома на Народната скупщина двамата председатели ще дадат пресконференция за представителите на медиите.

Централно място по време на визитата ще бъде отделено на сътрудничеството между България и Сърбия в областта на европейските въпроси. Очаква се председателят на българския парламент да заяви подкрепа за западната ни съседка по пътя й към ЕС като предложи постоянен механизъм за междупарламентарно взаимодействие в тази област, особено на ниво парламентарни комисии. Двамата председатели ще обсъдят възможността за подписването на протокол, в който да се даде времева рамка и конкретни теми за междупарламентарно сътрудничество. Така България ще потвърди готовност да споделя опита си по прехвърлянето на европейското законодателство във вътрешния правен ред.

Възможностите за по-тесни икономически връзки между двете съседни държави и трансграничното сътрудничество с фокус върху ускореното изграждане на вече договорените гранично-пропускателни пунктове ще бъдат сред основните теми по време на срещите. И за двете страни ключов приоритет е изграждането на адекватна регионална инфраструктура. Ще бъде обсъдено предприемането на интегрирани мерки за преодоляване дефицита на инфраструктура и свързаност в региона, което ще спомогне за преодоляване на физическите бариери, повишаване на стабилността и конкурентноспособността на целия регион. Сред темите, които ще бъдат поставени от българска страна по време на работното посещение на председателя на Народното събрание са новите възможности за сътрудничество по линия на Дунавската стратегия, в т.ч и по линия на културни и туристически проекти, както и съвместни инициативи и проекти между отделни общини и градове от България и Сърбия.

Само два дни преди визитата си в Сърбия председателят на Народното събрание Михаил Миков откри традиционния международен събор на прохода Кадъ боъз между България и Сърбия в района на с. Салаш, община Белоградчик. Съборът се провежда за 13-та поредна година и сегашното му издание съвпада с 45-годишнината от побратимяването на двете съседни общини - Белоградчик и отсрещната Княжевац. Пред стотиците участници в събора Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно припомни, че за изграждането на нов граничен контролно-пропускателен пункт на това място се е говорило отдавна, но очевидно сегашният етап от развитието на двете съседни страни открива нови възможности за прагматични решения, които спешно трябва да бъдат оползотворени в интерес на хората от България и Сърбия и просперитета на двете страни.

В края на визитата си в Република Сърбия председателят на Народното събрание ще поднесе цветя на паметните плочи на Васил Левски и Георги Раковски в Белград.

Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно ще бъде в Сърбия на 23 юли.

Последвайте канала на

2163 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Боклука

2013.07.24 | 16:32

3
Сбогом и не се връштай!!!
гошо

2013.07.22 | 23:48

2
Да не се връща да пелтечи простотии.

2013.07.22 | 22:53

1
Миков, европа не ви бръсне за слива. След Сърбия очакваите покана от братска Буркина Фасо, остров Тамбукту , Нубия и да не забравя "демократите" от Сев. Корея . ДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ , ЧЕ КОМУНИЗЪМ =ФАШИЗЪМ!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини