Орешарски: Получаваме най-малко средства в сравнение с всички останали страни в ЕС

  • 19 юли 2013 17:40

  • 4258
  • 32
Орешарски: Получаваме най-малко средства в сравнение с всички останали страни в ЕС
© Булфото

От всички страни, които получават помощи по кохезионния фонд, интензитетът на помощта е най-нисък за нашата страна. На глава от населението ние получаваме най-малко средства в сравнение с всички останали страни в ЕС. Договореностите са такива, каквито са постигнати през февруари от предходното правителство. Това заяви министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 по време на парламентарния контрол в Народното събрание. Премиерът отговори на въпрос относно преговорите за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз и българската позиция, съобщиха от пресцентъра на МС.

Премиерът напомни, че на 7 и 8 февруари тази година на заседание на Европейския съвет държавите членки са одобрили позицията на Съвета на ЕС по предложението на ЕК за многогодишната финансова рамка за следващия програмен период 2014 г. - 2020 г., включително и националния пакет финансиране за България. Орешарски отбеляза, че средствата по фондовете за сближаване за България възлизат на около 7 млрд. евро по цени от 2011 г. и сумата е подобна на тази през текущия финансов период. Нетният баланс обаче е влошен. "За програмния период от 2007 г. до настоящата година балансът беше 4,3% от БВП, докато за програмния период 2014 г. - 2020 г. той е в размер на 3,99%", обясни министър-председателят.

Премиерът Орешарски коментира въпроса за нарастването на директните плащания на земеделските производители с около 2 млрд. лв., което беше обявено за голямо постижение в преговорите. Той подчерта, че това нарастване е било договорено още през 2005 г. с договора за присъединяване към ЕС. Именно тогава е била утвърдена схемата за увеличение на директните плащания за земеделските производители за периода от 2007 г. до 2016 г. "С други думи, през февруари тази година правителството не договори нищо по отношение на преките плащания, като остана в сила още преди присъединяването схемата от 2005 г.", заяви премиерът.

За финансирането по програмата за селските райони, където договарянето е било в края на миналата година, Орешарски отбеляза, че през следващия програмен период средствата за развитие на селските райони ще намалеят с около 10 на 100. Премиерът обясни, че съгласно документ на Европейската комисия от 3 юни тази година от 2,642 млрд. евро за периода 2007 г. - 2013 г., средствата за България за следващия период намаляват на 2,383 млрд. евро. "Бих искал да отбележа, че за някои държави членки се очаква да бъдат отпуснати допълнителни суми за развитие на селските райони, но България не е в този списък. Сумите действително стават известни сега, но са договаряни в края на миналата година", изтъкна той.

Премиерът обърна внимание, че в договорените през февруари 2013 г. решения почти всички страни членки получават допълнителни бонуси или поощрения, за да приемат рамката, като с най-голяма тежест са допълнителните средства за по-бедните и изоставащи райони. "Българската делегация не е договорила подобни средства, въпреки че най-бедните европейски райони са именно в България", изтъкна Орешарски. Той даде пример с Гърция, която е договорила допълнително 1,375 млн. евро, Португалия - 1 млрд. евро, Ирландия - 100 млн. евро, Испания - 1,874 млрд евро, Италия - 1,5 млрд. евро, Франция - 200 млн. евро, Белгия - 133 млн. евро, Германия - 710 млн. евро, Унгария - 1,560 млрд. евро, Чехия - 900 млн. евро, Словения - 75 млн. евро. "България не успява да защити необходимостта от получаването на допълнителен ресурс, макар 5 от 6-те наши региона да са на последните места в целия ЕС. Не успяваме да получим допълнително финансиране дори за Северозападния район, който безспорно е най-бедният в целия ЕС", заяви премиерът. Попитан дали правителството на Борисов изобщо е поставяло въпроса за допълните средства за най-бедните райони, той отговори отрицателно. "Дори да са водени неформални разговори, крайният резултат е негативен. Не е поставяно също и условието да влезе в сила правилото N+3 за действащия програмен период, така че да облекчим настоящата година от риска да загубим сериозни суми в евро по европейските програми", добави премиерът. Той обясни, че за следващия програмен период ще отпадне правилото N+2 и ще се отнася правилото N+3 за всички държави членки. "Това означава три вместо две години период за реализиране на проектите след датата на тяхното контрактуване. В същото време обаче правилото N+2 остава в сила за нас и през настоящия програмен период, докато Румъния и Словакия са успели да договорят изключение и за действащия програмен период. Така те увеличават шансовете си да усвоят по-добре средствата през действащия програмен период", каза министър-председателят.

Орешарски отбеляза още, че България ще получи 260 млн. евро за финансиране на изваждането от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй", което е половината от исканата сума и по-малко от една трета от предвидените разходи. Той изтъкна, че първоначалното предложение на ЕК е било за 185 млн. евро. В същото време Литва и Словения са успели да увеличат крайното финансиране на затворените техни ядрени централи с 90%.

Премиерът каза още, че България не е заявила готовност за проекти по първата фаза на инструмента за свързване в Европа, което намалява възможността за получаване на допълнителни, извън рамката средства за инфраструктура, които се разпределят на европейско равнище.

Според министър-председателя в договореностите през февруари са налице и някои условности, които могат да доведат до ограничаване на общите размери на финансирането за нашата страна. Той даде пример с хоризонталния горен лимит на средствата по структурните и кохезионния фонд от 2,35% от БВП. "В аналогична посока действат и редица условности, включително свързани с макроикономически характеристики и европейския семестър, които увеличават риска от загуба на средства", добави Орешарски.

"Изнасям тези факти, не за да оспорвам договореното през февруари, а за да внеса повече яснота и да пресека опитите да се превъзнася периодът преди и да се атакува периода сега", изтъкна премиерът. Той подчерта, че ангажимент на настоящото правителство е при така договорените параметри да планира следващия програмен период по начин, който да осигури възможно най-доброто разпределение на средствата и най-ефективното им усвояване в полза на всички български граждани.

Последвайте канала на

4258 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар

2013.07.21 | 09:42

32
Колкото и да плюете Борисов това е единственият човек който се вслушва в гласа на народа затова и подаде оставка а не я задържа като тройната коалиция.Ако е искал можеше да остане на поста си и както махна Дянков защото разбра че го влачи на долу, така можеше под натиска на народа да смени ДКЕВР и да махне ЕРП-тата и да намали цените на тока.Него направи защото сред протестиращите се появиха платени провокатори които започнаха да предизвикват полицията и се стигна до кървища.Което и правителство да е на власт народа трябва да го контролира защото ние им плащаме заплатите и те са там за да работят за народа а не заради подписване на договори и вземане на комисиони,теглене на заеми от които поне половината ще потънат в джобовете им.Сега Олигарски чака да получи и 260 милиона Евро за затварянето на 4-те блока на АЕЦ.Освояването и на тези пари ще остане прикрито и никой няма да може да разбере къде са потънали тези пари.Народа трябва да се научи да търси сметка от правителството за далаверите които правят.За сега БСП и ДПС са партиите които за 24 години са нанесли най много вреда на държавата.Много от бесепарите които се налапаха още от Виденов и после от правителството на Станишев са още в БСП и продължават да грабят.За тях никой не споменава сякаш те са невидими.Олигарси има и те са от БКП от която се пръкнаха всички тези партии.Борбата с тях започна само Бойко и сега затова е на тоя хал притискан от всякъде.Войната с комромати достигна апогея си но рано или късно ще се разбере че повечето от тези компромати са кьорфишеци и са само за пред народа защото в съдът не им вършат никаква работа.Ако имаше нещо вярно в тях до сега и Цветанов и Борисов щяха отдавна да са в затвора защото те са хората които им мътят водата.Войната с компроматите продължава и в момента защото страхът от връщането на ГЕРБ на власт е голям.БСП винаги са използвали други да им вършат мръсната работа и това сега е Сидеров който само се мести като една цветарка от цвят на цвят и търси само изгодата.Добре че Борисов навреме се усети и махна тоя лудия от главата си защото с него само проблеми щеше да има и то не само в България ами и в Европа.. Бойко Борисов каза, че всичко ще излезе на яве но ще е късно. Загубено е нещо, което едва тлееше-някакво доверие. А това означава загубено е всичко. Сега БСП и ДПС и ангели да станат - край!НАРОДЕ ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!!!ИЗБЕРЕТЕ ПО МАЛКОТО ЗЛО И ТО ТОВА КОЕТО МОЖЕ ДА БЪДЕ КОНТРОЛИРАНО!!!ТЕЗИ ЧЕРВЕНИТЕ САМО ЩЕ СЕ МЕСТЯТ ОТ ЕДНА КОАЛИЦИЯ В ДРУГА САМО И САМО ДА СА НА ВЛАСТ И НИКОГА НЯМА ДА СЕ ДАДАТ БЕЗ БОЙ!!!

2013.07.21 | 09:16

31
Аз питам тези заеми които БСП,ДПС и АТАКА теглят кой ще ги връща като няма постъпления в хазната?КОЙ? НАРОДА ЛИ?ОТ КОИ ДОХОДИ?ОТ ТЕЗИ КОИТО ЩЕ НИ ВДИГНЕТЕ ЗАПЛАТАТА ЛИ?

2013.07.21 | 09:15

30
БСП "Бесни Страшни Педе..си"толкова много обичат бедните че при всяко свое управление ги увеличават.Циганите нямат нужда от помощи те си ги намират сами като крадат и не ходят на работа.От помощ имат нужда хората с минимална работна заплата,които ходят на работа и не крадат а с този доход не могат да си платят разходите за месеца.Така че помислете как да вдигнете минималния доход до 500лв. като това да не е за сметка на фирмите защто те ще фалират.Примерно 1 милион работещи на мин. заплата по 200 лв. помощ на месец = 200 милиона,които вие автоматично ще обложите със 70% данък 20% ддс.за фирмата +20%ддс за работника +10% ДОД +пенсионно+медицинско и другите такива облагания такса смет данък сгради ,автомобил и т.н.Още следващия месец имате 140 милиона върнати от данаци.
Таня

2013.07.21 | 04:27

29
Няма място за учудване.Помощ се дава на нуждаещите се.ГЕРБ, 4г твърдяха,че сме с най-добрия финансов министър и с най-добрите финансови резултати.Даже давахме акъл на другите европейски държави,как да постигнат същото.За какво да ни помагат тогава?
Боздуган

2013.07.21 | 04:26

25
От 24 г. това е ПЪРВОТО намаление на тока !БАНДАТА ГЕРБ провеждаше геноцидна политика спрямо народа,крадеше,лъжеше ! Трябва да бъде забранена и ръководството осъдено за престъпленията му ! Браво на АТАКА ,че ги изгони от властта ! СИДЕРОВ ще разследва оная шушумига на върха , която сеослушвасега,мълчи като насран и мига като плъх в брашно !ПОЗОР за Б-ия !

2013.07.21 | 04:27

28
Глупако който плаща той поръчва музиката.Който е собственик на енергийните дружества той командва парада.Нали се опитаха ГЕРБ да намалят тока и веднага ЕРП-тата скочиха че ще ни съдят в Стразбург защото се нарушават договорите.Помните ли какво стана когато Орешарски стана премиер БСП веднага привика ЕРП-тата на консултации за намаляване на цената и от тогава никой не е мръкнал само ги уведомяват какво са решили.
???

2013.07.20 | 23:40

13
Въздухане(Боздугане),само за мъжки ласки говориш,гербераст се пишеш,Волен обожаваш и т.н..Признай си,че си обратен и ще ти олекне поне мъничко.

2013.07.20 | 23:39

10
БОЗ-ДОГАН ЛИ СИ ПОМАК ЛИ СИ ,ТУРЧИН ЛИ СИ , ЦИГАНИН ЛИ СИ ,НО СЪС СИГУРНОСТ НЯКОЙ ОТ РОДАТА СЕ Е ЧУКАЛ С РЯЗАН
поручик РЖЕВСКИ

2013.07.21 | 04:27

27
ГЕРБ - престъпна партия ! БСП - престъпна партия ! ДПС - престъпна партия ! НДСВ - престъпна партия ! СДС - престъпна партия ! Това са партиите,управлявали БЪЛГАРИЯ 24 г . и я свлякоха на дъното! Ограбиха българите,които живеят като аборигени ! Всичките те бяха подкрепяни от новите ни колонизатори и им слугуваха до ден днешен! ТРЯБВА СМЯНА на курса !

2013.07.21 | 04:26

26
За тия 260 мил. ли ти трябват още 6 месеца.Голям ненаситник си Олигарски.Остави малко и за народа.

2013.07.21 | 04:26

23
Този педераст тегли вече 2'ри милиард евро кредит за да се разплатят комунистите с техните фирми, където тиквата им беше спрял кранчетата. Инак ще "налеят" 40 - 50 милиона най-много за така наречения "социален пакет" и каквото остане ще го откраднат.

2013.07.21 | 04:26

24
Saglasen s edna korekziq - kakvoto ostane ot krajbite 6te vlese v sozialniq paket

2013.07.21 | 04:26

22
Mnooooogo udobno obqsnenie g-n O. Nima na edin tolkova goooooolqm Politik trqbva da se kaje, 4e vsqko sledstvie e posledstvie ?? Ili po-to4no, za da go shvanete i podadete ostavka - pri4inata e kom. pravitelstvo, sledstvieto go kazvate sam
Боздуган

2013.07.21 | 04:26

19
ИСТИНАТА Е ВЗИМАТ 1 000 000 000 ЛЕВА НОВ КРЕДИТ!......................ТРИМАТА ГЛАВАТАРИ НА НОВАТА ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ, ЩЕ СИ ГИ ДЕЛНАТ! ...............ЧЕСТИТО ЗАБЛУДЕНИ БЪЛГАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!

2013.07.21 | 04:26

21
ИСТИНСКИЯ БОЗДУГАН ЩЕ ДОЙДЕ И ЩЕ ТИ ГО НАБУТА С ТЕСТИКУЛИТЕ БАРАБАР ГЕРБЕРСТКА МАЙМУНО

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини