Дъждът не уплаши протестиращите! 26-ти ден се скандира "Оставка"

  • 09 юли 2013 19:28

  • 13064
  • 103
Дъждът не уплаши протестиращите! 26-ти ден се скандира "Оставка"
© Булфото

Неутихващата сила на протеста продължава вече 26-ти ден, въпреки проливния дъжд, който се изля в столицата.

Протестиращите срещу правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 се събраха пред Министерски съвет. За отбелязване е, че има засилено полицейско присъствие в района. Чуват се освирквания и викове "Оставка". Протестиращите развяват български знамена. Повечето хора носят чадъри заради дъжда. Събрали са се хора и пред сградата на президентството.

Вече е блокирано движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Александър Дондуков”. И тази вечер протестиращи се обявяват против правителството и настояват за неговата оставка. Събралите се граждани заявяват, че подкрепят изявлението на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Знамето, окачено на сградата на бившия Партиен дом, е паднало и протестиращите тълкуват това като символ на падане на правителството. Чуват се освирквания. Самите протестиращи развяват във въздуха български знамена. 

Един от протестиращите обяви например, че е на протеста, защото е против изграждането на АЕЦ „Белене”. По думите му – са необходими нови избори и ако на власт дойде друго некомпетентно правителство гражданите ще свалят и него. Друг недоволен гражданин обяви, че е нужен нов политически ред и това може да стане след оставка на правителството и нови избори. По думите му – управляващите са разбрали исканията на хората, но все още не са осъществили далаверите.

Протестиращите на площад "Независимост" носят български знамена, знамето на Европейския съюз и плакати с надписи – „Ако пречат, блокирай София”, „Сряда сутрин, блокирай парламента”, „Успехът на протеста е неизбежен”, „Искаме незабавни промени в Изборния кодекс и конституцията”. Чуват се биене на барабани, тъпани и освирквания. Засилено е полицейското присъствие в района на площад „Независимост”, като има и жандармерия.

Около 1200 души са се събрали в София към 19.30 часа, като данните са от пресцентъра на МВР. Протестът е започнал спокойно, като към момента няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти. Група младежи с червени забрадки се обявяват за червени ядосани баби, като иронично казват, че тук са се събрали двадесет лумпена. Сред протестиращите има много деца, като някои родители са сложили българското знаме на детските колички. Представител на протестиращите носи бял чадър с националния флаг, на който пише „Оставка”. Виждат се и лозунги на английски език, които гласят – „Достатъчно диктатура на комунизма” и "Забрана на комунизма". Протестиращите носят и други лозунги като - „Протестираме по европейски, лъжете ни по балкански. Оставка”, „Господи, прости им. Аз не мога”. Полицейското присъствие в района на протеста е засилено.

Към 20.00 часа протестиращите потеглиха към сградата на Народното събрание. Протестиращите в столицата останаха само броени минути пред сградата на Народното събрание, където изразиха недоволството си срещу правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Протестното шествие подмина сградата на парламента и се насочи към Орлов мост.Към 20.00 часа протестиращите са 3000, сочат данните на МВР. Сред протестиращите е и бившият министър на икономиката и енергетиката Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

За трета поредна вечер протестиращите потеглиха по бул. „Цариградско шосе” от Орлов мост към хотел ‘Плиска” в столицата. Преминавайки протестиращите блокираха движението във всички посоки на Орлов мост. Там те бяха посрещнати от друга група недоволни граждани с плакат - „Граждани срещу мафия”. Шествието избра да продължи по бул. „Цариградско шосе”. Хилядите граждани продължават да скандират „Оставка”, да развяват български знамена, да освиркват правителството. Във въздуха са издигнати лозунги, като на един от тях е изписано - „Ай сиктир, да им свирим 26 дни под прозорците, да не са Лайза Минели”.

Протестиращите в столицата се спряха за момент пред Полиграфическия комбинат на бул. „Цариградско шосе”, клекнаха
заедно и се изправиха поетапно в т.нар „мексиканска вълна”. Изправяйки се събралите се недоволни граждани скандираха „Оставка”. Те продължават своето протестно шествие. По пътя си протестиращите бяха поздравявани от излезли на терасата хора от жилищните блокове по булеварда, които пляскаха, развяваха знамена и скандираха заедно с протестиращите „Оставка”. Полицейското присъствие в района на протеста остава засилено.

Хилядите протестиращи в столицата срещу правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 достигнаха до моста на бул. „Ситняково” и се отправиха отново към Орлов мост. Тази вечер недоволните граждани не достигнаха до Площада на авиацията. Развявайки български знамена и скандирайки непрекъснато „Оставка” недоволните граждани потеглиха към Орлов мост, където движението е блокирано. Там ги очакват други групи протестиращи, които не потеглиха по-рано по бул. „Цариградско шосе”.

Галерия от днешните протести в София може да разгледате ТУК.

Около 30 граждани се събраха в Ямбол на протест срещу кабинета „Орешарски“. Сборният пункт беше на площада пред общината. Протестиращите носят плакати „Ямбол подкрепя София”, „Мафията няма цвят”, „Депутатите без имунитет”. Организаторите посочват, че с протеста се цели да бъде изразено възмущението на гражданите на Ямбол от управлението на партийната олигархия на България, която ни унищожава като народ. Шествието ще премине през централните улици на града. 

Повече от 100 души се събраха в градинката пред общината в Пазарджик, на поредния протест срещу правителството. Те носеха плакати с различни надписи: „Пазарджик подкрепя София”, „Кампания да изчистим парламента за един ден”. В шествието имаше също и семейства с деца, български национални флагове и вувузели. Протестиращите се отправиха на шествие, което премина през централния булевард „България”, улица „Екзарх Йосиф”, площад „Константин Величков” и завърши пред паметника на Васил Левски в Пазарджик.

Около 20 полицаи охраняваха протеста, а шествието се предвождаше от полицейски автомобил. Отцепен беше част от булевард „България”, като движението на автомобили се отклонява по съседни улици. Шествието премина мирно през центъра на Пазарджик с викове оставка и звуци от вувузели. В края на протеста участниците в него благодариха на полицията за коректното отношение към тях и ръкопляскаха на полицаите.

Въпреки проливния дъжд, в Пловдив също се събраха недоволни от кабинета "Орешарски". Протестиращите блокираха подлеза на ул. „Гладстон”. Преди това те блокираха бул. „Цар Борис Трети Обединител” и спонтанно решиха да слязат в подлеза заради силния дъжд, който заваля. Няколко протестиращи се опитаха да препречат пътя на едно такси и впоследствие се наложи полицията да го накара да се върне назад. Протестиращите обявиха, че тази вечер мотивът им за протест е срещу съдебната власт поради решението на Касационния съд днес, че не е нарушен законът в деня за размисъл.

За поредна вечер недоволни жители на Благоевград протестираха срещу назначаването на Муса Палев за областен управител и срещу правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Протестът отново беше малоброен и мирен. Традиционно беше обсъдена политическата обстановка в страната. Муса Палев за пореден път беше освиркан, чуваха се призиви за оставка, „Долу ДПС”, „Муса не си желан” и други, превърнали се в традиционни за протеста. Недоволните граждани твърдо заявяват, че няма да се откажат от исканията си и тъй като на регионално ниво „няма какво повече да направят”, смятат в следващите дни да се включат и да подкрепят протеста в столицата.
Утре сутрин е следващият протест срещу Муса Палев, традиционно организиран пред областната управа в града.

За 26-та поредна вечер протестиращите във Варна се събраха, за да изразят своето несъгласие с управлението на страната. Тази вечер те прочетоха протестно писмо с искане за оставка на правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 и промяна на политическата ситуация. В писмото те се обявяват за прозрачност и морал в провежданите избори, в Народното събрание, в съда и прокуратурата, в Министерски съвет и Президентството. Предвижда се да бъдат събрани подписи в подкрепа на писмено изложените искания и то да бъде изпратено до ответните институции. Варненци предвиждат и създаването на тематична група в социалната мрежа, която да бъде в подкрепа на мащабните протести в столицата. Работното заглавие на групата е: „Варна и протестът“. Протестиращите варненци коментираха, че получават широка подкрепа на своите действия, но много хора споделят невъзможността си физически да се включат в протестните демонстрации.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
13064 103

Свързани новини

Коментари 103

Добави коментар

2013.07.15 | 20:04

103
ДНЕС ЦВЕТАНОВ ПИЩЯЛ КАТО ПРОСТИТУТКА ,ДОКАТО МУ СНЕМАЛИ ОТПЕЧAТЪЦИ В РАЙOНОТО
banda88

2013.07.15 | 20:04

102
zna4i 90% ot horata v tazi durjava iskat ostavkata na tova nezakonno pravitelstvo, ostanalite 10% e trudno da gi nare4e6 hora, kato se ima v predvid, 4e sa kupeni za po 20 leva, ukula im e izvetrql mnogo predi 30 godini ve4e ili puk sa samite mafioti i tehnite semeistva, koito glasuvat za tqh si, da ne zabravqme i kupenite komisii ... ei gi i su6to taka ot turciq glasovete 1600 ot 1 komisiq pri polojenie, 4e e dokazano pri idealna organizaciq max moje da glasuvat okolo 900 4oveka. pri 1600 ozna4ava, 4e za 22-23 sekundi SREDNO sa glasuvali tam - sami si pravete smetkata i s tezi glasove ot TURCIQ ima 4 TURCI koito ni pravqt zakonite v stolicata ... posle iskali da razgovarqt? koe da razgovarqme? OSTAVKA trudno li se razbira ili da go prevedeme ili da vi go NABIEM v glavite

2013.07.15 | 19:59

90
Sofia ne e devedeset procenta ot balgaria nemoge sofianci da opredeliat sadbata na edin cial narod ! Imashe izbori zashto ne glasuvaxte kakto triabva sega kakav go iskate !Vse na vas ne vi e ugodno !
dansf

2013.07.15 | 20:03

101
Ето!тези мъжаги ,са най-смелите,стоят под дъжда без да се плашат.... :Д

2013.07.15 | 20:03

100
На ларгото са точно 100 човека пият бира и ракия хахах

2013.07.15 | 20:03

99
Платени студенти викат на площада.Това е недопустимо,ама българско.Като не се буди сам народа,се налага поне на част от него да се плаща,за да се събудят и другите.Лошото е,че Станишев и той като Борисов играе с КТБ,която е на ТИМ.Поне да дава на хората някой лев,за другото е ясно.Жалко за България.
KИРО

2013.07.15 | 19:59

92
Как платени,кой дава парите?От къде ти хрумна това? Ако бяха платени първо щяха да излезнат твоите братовчеди ЦИГАНИТЕ .Ясно ли ти е ! Педал долен на пилоните се събират хора които нямат живи съученици на тях плащат ли им? От провинцията съм ,но ако има акция всеки от протестиращите да хвърли по един домат по парламента ,ПРИСТИГАМ! Представете си както вчера 28000 домата ,това са 7 -8 тона. Полицията няма да може да хване всички. ВРЕМЕ Е ЗА ПО ТВЪРДИ ДЕЙСТВИЯ.Комунягите не ни чуват.
Идеал Петров

2013.07.10 | 05:10

20
Боже,къде си тръгнал с IQ50?!

2013.07.15 | 20:02

98
Един организатор на протестите казва на друг организатор: - И аз организирах протестен митинг. - Как? - С призив по интернет "Да се съберем и ние глупаците, за да протестираме". - Сигурно никой не дойде? - Ами, препълниха площада! - Как така?! - Дойдоха да видят кои са глупаците!
moli

2013.07.15 | 20:01

97
Много им се иска комунягите да се изплашат хората.Ни крачка назад/Комунистически рефрен/.Един от тяхните социолози,някой си Кольо или Колю-постоянното присъствие в телевизиите ,много,ама много възмутен от лозунгите на протестите,но от Сидеров-никак.А,дупедавеца Бареков в неделя вечерта просто умря във Варна.До такава степен,че от злоба напусна студиото.То бива човек да се продаде за пари,ама неговата алчност на нищо не прилича.

2013.07.15 | 20:01

96
Защо да протестирам за да върнат мутрата на бай Тошо ли с БКП толкова просто и ясно Герб са бандитите на от БКП за по модерно Мутрите на комунистите в пъти по лоши злобни и алчни от самата БСП!

2013.07.15 | 20:00

95
Герб стоят зад протестите .Дойдат ли герб на власт ще има война !

2013.07.15 | 20:00

94
подписите в подкрепа на орешарски са 50 000 герберите искат раванш ама нямаааааааааааааа

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини