Социолог: Трябва да се повиши ефективността на гражданския протест

  • 08 юли 2013 09:23

  • 1818
  • 7
Социолог: Трябва да се повиши ефективността на гражданския протест
©

Всеки, който би желал да покаже, че във Варна е спечелил или във Варна всички загубиха и това ще се проектира на национално равнище, според мен поема прекалено голям риск. Не е вярно това. Сходството е в това, че ще имаме отказ от партийно гласуване. Това заяви пред БНР социологът Антоний Гълъбов.

"Аз твърдя, че едни предсрочни избори няма да възпроизведат сегашното състояние на парламента. Това е очевидно. Всички партии, които в момента са в 42-рото НС, ще загубят подкрепа на следващи избори. Може би в по-малка степен ДПС, но както ГЕРБ, така и КБ, така и "Атака", ще имат много по-ниски резултати, които имаха на 12-и май, каза Гълъбов и добави, че вероятно ще има по-ниска подкрепа за политическите партии, но ще има и по-неубедително електорално участие във Варна", добави той.

Българският парламент не функционира като демократична институция. В него няма опозиция, заяви категорично социологът и добави: "За мен е огромна отговорността на председателят на НС. Аз изобщо отказвам да разбера поведението му. Той носи отговорността да създаде нормална среда за работа в парламента. Това означава незабавни консултации с ГЕРБ и незабавно връщане на опозицията в парламента, защото в противен случай легитимността на приетите закони е под въпрос".

"Смятам, че трябва да се повиши ефективността на гражданския протест, защото очевидно е, че управляващите избраха стратегията на Тройната коалиция. По време на управлението й имахме изключително много протести от ново съсловие и нито един от тях не беше зачетен. Имаше дълбоко пренебрежение към гражданските протести и по този начин бяха неутрализирани. Сега това не трябва да се случи. Трябва да се появи едно активно и постоянно гражданско действие, което да се изразява в натиска институциите да си вършат работа", каза той.

По отношение на реакцията на синдикатите, която се появи на 23-тия ден от протестите, Гълъбов заяви: "Нормалната реакция на синдикатите би трябвало да дойде много по-рано, защото те трябваше да изразят отношението си към правителството значително по-рано. Все пак онова, което е важно, е, че очевидно синдикатите се опитват да намерят място в разплитането или усложняването на сегашната ситуация. За мен е важно, че сега КТ "Подкрепа" твърди, че това е само сигнал, който има за цел да насърчи преговори, че ще търси консултации, че ще се опита да изгради по-широка основа за съгласие, но забавянето на синдикатите говори за това, че те са потърсили възможност да се договорят с правителството, но не са успели да го направят."

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1818 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2013.07.09 | 05:52

6
Този измекяр защо смята, че 5-10 000, пък дори и 30 000 са гласа на народа и говорят от негово име. По същата логика утре други самоназначили се граждани ще искат смяна на законно избрани институции. Това не са протести, а нарушение на обществения ред. Като искат да протестират да се съберат на Бонсови поляни и да си скандират колкото искат

2013.07.09 | 05:52

7
ами на фона на 100-200 пенсионера пред ндк ще смята,очевидно че това не ви харесва и по всвякакъв начин се опитвате да омаловажите протестите като пускате нелепи лъжи за плащане и се опитвате да намалявате бройката но уви.

2013.07.09 | 05:51

5
ИЗБОРИ, ИЗБОРИ И ТО ВЕДНАГА ????
каката на баткото

2013.07.09 | 05:51

4
какви преговори ,какъв председател ,каква активност на синдикатите? не стана ли ясно ,че червените превратаджии и продажната ибрикчийска политическа класа трябва да си отидат! народа го е казал ясно : като не щеш с мира - ето ти секира!!!!

2013.07.09 | 05:51

3
След вчерашната насирация тази сутрин пред парламента са 30 човека.

2013.07.09 | 05:51

2
И какво по-точно да бъде това активно и постоянно гражданско действие? Мисля, че остава само възможност, която нарушава закона.

2013.07.09 | 05:51

1
ОЧЕВИДНО ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ, АКО ЕДНА МАЛКА ГРУПА САМОНАЗНАЧИЛИ СЕ ГРАЖДАНИ ПРОЯВЯВАТ САМОУПРАВСТВО КАТО ВЧЕРА НАЛИ. АСЕН ГЕНОВ ДА СИ РЕВИЗИРА ВЪЗГЛЕДИТЕ. НЯМАТ ПРАВО ДА ДАВАТ НАРЕЖДАНЕ НА ГРАЖДАНИТЕ И ДА НАСОЧВАТ ПРОТЕСТА КЪДЕТО ТЕ ИСКАТ, ТОВА ЩЕ СРУТИ НЕЩАТА.

Добави коментар

Водещи новини