Чобанов: Дефицитът ще се увеличи до 2% в края на годината

  • 07 юли 2013 11:40

  • 1790
  • 13
Чобанов: Дефицитът ще се увеличи до 2% в края на годината
©

Фискалната стабилност остава приоритет, но не по начина, по който я разбираха предишните управляващи, заяви министърът на финансите Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас пред БНР.

Предвиждаме дефицитът да нарасне до 2% в края на годината при 1,3 % дефицит, планиран в бюджета. Грубо това е около 600 млн. лв. В това няма нищо драматично, няма да се надхвърлят критериите от Маастрихт, тъй като сме наясно с европейските правила, каза той.

По думите му - парите не са за социални мерки, както се внушава, а за разплащане с бизнеса.

Категорично предвидените в бюджета приходи няма да бъдат изпълнени. Ние можем да не го актуализираме, но това означава да не изплатим всички разходи, каза Чобанов.

По думите му, разходите на министерства и ведомства намаляват с 5% от 1 юли. Отделно ще се търсят всякакви възможности и резерви.

В НАП гласуваме доверие на Бойко Атанасов. Дава му се възможност да работи, да направи промените, които е предвидил, и да демонстрира резултатите, които очакваме от него, а именно - да увеличим събираемостта, заключи министърът.

Последвайте канала на

1790 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2013.07.08 | 11:59

13
За какви 2% дефицит ми говорите. Погледнете Германия, Испания, Италия, Англия и т.н. какъв им е дифиците. Ако не знаете ще ви кажа. в Испания 150%, Англия 80%, Италия 120%, Германия 65%. А ние с нашите 2% сме смешни. Трябва да се харчат пари за да тръгне икономиката. Трябва да се купува, а не парите да стоят в банките лихвари. Вдигнете заплатите на хората със 100% та да се почустват малко от малко хора.

2013.07.07 | 19:12

2
И аз това казвам ама надали ще се случи.Главата на змията са международните картелни банки които искат само да печелят.
Боздуган

2013.07.08 | 11:59

12
Много лош материал ,много лош!!!Ти го е*еш то ти се радва.Защо към това правителство нямаше 100 дни толеранс.Какво не ви стана ясно?Как ви баламосват и ограбват тройната коалиция начело с бившия финансист от миналата тройка.Сега теглиха 1 милиард лева и се оправдават че ще го ползват за разплащане на ДДС с бизнеса .Колко мислите от този милиард ще види бял сят.Предстои им да теглят още 1 милиард.Добре ще си оправят партийните каси и после може да дадат оставка.Точно затова се бавят с оставката.Ако си мислите че е лъжа те вече го направиха веднъж в предишното си управление с този министър който беше финансист и парите минаха през него.Как се харчат за 2 месеца на края на мандата 3 милиарда а?Най лошото е че пак ще останат ненаказани защото в момента си подготвят свои хора на всякъде.Този път може и да не им се наложи да си гласуват закон за амнистия.Правителството било експертно. Друг път експертно.Правителството е такова каквото те искат да бъде за да си направят далаверата и после ни лук яли ни мирисали.Кой ще е глупака който ще се наеме да им оправя пак кашите.Никой няма да дойде ще си сърбаме попарата сами защото сами сме си я надробили.

2013.07.08 | 11:57

11
Тия такава катастрофа ще ни докарат че 50 години не можем да се оправим,заради тия мангали дето им обещават ние хората дето си плащат данъците ще страдат.мамкави червени глупаци,вие трябва въобще да ви забранят че да не фалирате България...
гледам и се чудя

2013.07.08 | 07:58

10
А бе хора ами ние самите не знаем какво искаме.Едните протестират против правителството а другите за правителството.Този народ му е съдено комунисти да го управляват и щем не щем това трвбва да го приемем.Като гледам как млади хора не могат да разберат че това правителство ще ни докара до пълна разруха с тези заеми които почнаха да теглят,и тези грешки които следват една след друга.По хубаво протестите да спрат защото комунистите ще ни вкарат в гражданска война.
баба гицка

2013.07.08 | 07:57

9
нали бяхте супер специалисти в това правителство --- това с дефицита и заемите го мога и аз /и всеки нормален селски клет/, пък да плащат баламите дето гласуваха за вас /лошо че всички ще плащат с лихвите/ -- поне си напълнете касата здраво /бсп дпс, юруш/, че да НЕ СЕ БУТАТЕ ПОВЕЧЕ В ПОЛИТИКАТА------"Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат", 6-19
Боздуган

2013.07.08 | 07:57

8
ДПС-то така ни начука резняка,че още серем като самосвали всички от "АТАКА".Малий,че то било много гот бе.Искаме още и още.Малий кеф!

2013.07.08 | 07:57

7
razbira se che shte se yvelichi kato gi otkradnete 25 godini samo kradete manipolirate naroda tartei marzelivi kalpavi moshenici izmenici prevratadjii prestapnici samo raztrel za vas
ей, хора

2013.07.08 | 07:57

6
Не си ли спомняте, че в края на управлението си и по време на февруарските протеси, самите управляващи от ГЕРБ казаха, че строгата фискална политика на Дянков изкара хората на улицата? Те самите казаха, че може да има актуализация на бюджета и увеличаване на дефицита, както и взимането на нов заем. Това е положението.
нямаме бъдеще

2013.07.08 | 07:57

5
боздуган е платен геи от атака и се казва лубьо ангелов. тои работи за троината коалиция- сидероф,доган,станишефф.
шансът е на наша страна

2013.07.08 | 07:56

4
Можем да ги баламосваме и със социални мерки, но мисля че съвсем скоро протестите ще стихнат

Добави коментар

Водещи новини