БСП ще продължи с атаките на Изборния кодекс

  • 16 май 2011 19:08

  • 542
  • 0
БСП ще продължи с атаките на Изборния кодекс
©

БСП ще продължава да атакува Изборния кодекс за да объркват хората и да ги откажат да гласуват.

Това заяви в Пловдив пред Дарик радио депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров. След като Конституционният съд отхвърли искането на БСП и ДПС да бъде изцяло отменен принципа на уседналостта ние се съобразихме и там, където бяхме приели уседналост 12 месеца, предложихме - 6 месеца, обясни той.

Това означава, че на местни избори хората ще могат да избират и да бъдат избирани в едно населено място, само ако последните 6 месеца са имали постоянен и настоящ адрес в него, разсяни Лазаров.

Той припомни, че за изборите тази година обаче е останала уседналостта от 10 месеца за активно избирателно право, тъй като Конституционният съд не ги е обявил за противоконституционни.

И аз се замислям дали да не променим между първо и второ четене на Законопроекта тези 10 месеца уседналост на 6 месеца, защото допускам, че от БСП ще сезират Конституционния съд месец преди изборите наесен и правят всичко това, за да объркат хората, категоричен бе Лазаров.

Депутатът говори и за мерките за ограничаване на контролирания вот. Освен принципа за уседналост, предлагаме премахването на удостоверенията за гласуване на друго място, включително и за застъпниците, въвеждането на знак X при отбелязването на вота върху бюлетината, въвеждането на ограничение придружител да може да влиза в тъмната стая само с до двама инвалиди.

Една от формите са и промените в Закона за гражданска регистрация, чрез които се пресече възможността по настоящ адрес да могат да се регистрират неограничен брой хора без изобщо собственикът на имота, регистриран на този адрес, да има и понятие от това, каза още Димитър Лазаров.

Последвайте канала на

542 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини