Мирослав Найденов предупреди: Намаляват се европарите за селските райони

  • 04 юли 2013 12:20

  • 2769
  • 9
Мирослав Найденов предупреди: Намаляват се европарите за селските райони
© Булфото

"Необходима е незабавна реакция на българските институции по отношение на намалението с 20% на средствата за България по Програмата за развитие на селските райони за следващия програмен период", заяви бившият министър на земеделието и храните Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на.

"Намаляват се средствата с половин милиард евро за следващия програмен период по Програмата за развитие на селските райони. Това е изключително тревожно и ще доведе до много тежки ситуации в селските общини. С този акт Европейската комисия намалява шансовете пред най-бедните региони, в най-бедната страна (по данни на Евростат – България е най-бедната страна, а селските региони пък са най-бедната част от нея). Това е много несправедливо и обрича на тежки социални и демографски процеси тези региони", каза Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на.

"През февруари на Съвета на Европейския съюз бяха договорени средства в размер на 7,4 милиарда евро за следващия програмен период, при 5,1 милиарда евро за сегашния програмен период. Имаше увеличение от около 2,3 милиарда евро за новия програмен период и това беше договорено на база на увеличение на средствата, плащани като директни плащания. Уговорката с ЕК беше за запазване на средствата по ПРСР. Виждаме, че за няколко месеца тази позиция на ЕК и на Европейския съвет е претърпяла промяна, и тази промяна е с около 20 % по-малко средства по ПРСР, което е изключително неприемливо", обясни бившият министър.

„Смятам, че българското правителство и българските евродепутати трябва да реагират много остро. Все още има някаква надежда за корекции, защото финансовата рамка не е приета от Европейския парламент. Смятам, че ако реакцията е светкавична и доста остра от българското правителство, може да има прецизиране", каза Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на.

По думите му в момента видимо българското общество има други приоритети и проблеми, но подобни новини не бива да бъдат пропускани. „Завършвам с призив към всички институции, без значение от партийната принадлежност – добре е да се реагира. Виждам, че обществото се вълнува от други неща, но не бива да изпускаме подобни лоши за България новини", каза д-р Найденов.

Бившият министър заяви, че не знае как са преминавали по-нататък преговорите с европейските институции от страна на служебното правителство и допълни, че не може да предположи какви са причините за намалението на средствата за България. Като цяло става дума за по-рестриктивен бюджет за следващия програмен период, добави той.

Последвайте канала на

2769 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Noncho

2013.08.20 | 12:29

8
Герберите наглеят доста. Те не направиха нищо за усвояването на европари. Можеше да получиш финансиране по програми, само ако беше близък с тях и минеш през техните фирми. Сега са станали много загрижени.

2013.08.20 | 12:29

9
Ти да не си партизанин, който сега слиза от Балкана. Ще видим любимата ти партия и нейните подгласнички колко ще усвоят и в какъв батак ще ни пратят. Винаги след тяхното управление е потоп, предават властта, снишават се до земята и чакат някой друг да изчисти тинята за да се изправят и изконсумират постигнатите успехи. Това са те цели 23г.
Nikolov

2013.07.04 | 20:04

3
Какъв проект си подал и е бил отхвърлен, защото не си бил човек на някой. Стига с тези глупости. Аз оценявам проекти по ПРСР, работя над 15 години в администрацията искам да всички хора да чуят. Всеки може да входира проект, оценката е по стандартни контролни листи, по които всеки служител проверява проекта, който му е разпределен. Няма как ако входирате в деловодството проект той да се скрие и да не мине през проверките, защото не сте правилният човек, оценките не могат да се манипулират, работи се с числа. ВСЯКА ПРОВЕРКА СЕ ОДИТИРА ОТ ЕДИН КУП ПРОВЕРЯВАЩИ по системата от управляващият орган до Европейската комисия. Ако има нещо съмнително в проекта, проверката или класирането то ще се открие, ако не от нас, защото да речем правителството ни натиска да одобряваме техните хора, то след националните проверки има достатъчно които се правят от контролните европейски органи. Така че спрете да втълпявате на хората, че парите по времето на Борисов се давали на негови хора. Проблем имаше по времето на Станишев, когато не се следеше стриктно за спазването на процедурите, за което ни спряха и финансирането. Също така по време на Тройната коалиция всеки гледаше часовника и чакаше да стане време за кафипауза, обяд или да си ходим. Хора и аз бях част от това но така работеха всички, АДМИНИСТРАЦИЯТА СПЕШЕ и не ни пукаще колко работа ще свършим, защото се гледаха други неща. Като дойте Борисов ситуацията коренно се промени, контролът стана зверски, работата скочи, трябва да ви кажа че се налагаше да бягаме по коридорите. По-голямата част от резултатите се постигнаха тогава. Това е за да има резултати, трябва да се поддържа високо темпо.
Лумпен

2013.08.20 | 12:28

7
Миро ,че е мърша-мърша е ,ама сега е прав ! Ако не съумеем да изритаме "тройката хайдуци' от властта ,че видим пари от Брюксел ,само през крив макарон !

2013.07.04 | 19:36

1
Тоз' бивш министър да каже, що е следствен и как са назначавали служителите в министерството му. От 230 човека, само един назначен по правилата. Браво! Ама то герберите дипломи и качества не са им нужни. Те още като се появят на тоя свят и всичко им ясно!

2013.08.20 | 12:28

6
Този министър, който с мазната си усмивка подложи динена кора на Герб и Бойко Борисов и Цветанов в последните предизборни дни за да победи БСП в коалиция с ДПС И АТАКА, сега се прави на загрижения отшелник. Няма глупави хора че да не разбират какво се случва с парите договорени от Борисов за България. Предателя да беше проговорил след изборите, тогава щеше да е истински. Сега е предател.
Neda

2013.08.20 | 12:26

5
Дали всички сме слънчасали или някой разчита на къса памет... Грешката на сегашните управляващи е, че оставят администрацията на самотек, дадоха възможност на арогантните бивши да станат още по-арогантни. И почнаха пак да ни облъчват, почнаха пак внушенията, тепърва ще се разгърнат... Според мен Орешарски е единственият, който може да напълни ограбената хазна. Не съм дори фен на партията му, но съдя обективно.
Vapros

2013.07.04 | 20:05

4
По наглост коментарът на № 6 може да се сравни само с изявлението на бившия министър. Защо не е работела администрацията при тройната коалиция?! За да саботира - е отговорът, който се налага. А как работеше администрацията по времето на ГЕРБ, всички знаем - ако може, не се работеше, за да не се сбърка...
ЛОШ МАТЕРИАЛ

2013.07.04 | 20:03

2
Найденов,ти вече се оака по-добре си гледаи делата

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини