Секретни документи разкриват възхода на Илия Павлов

Сайтът на разследващия журналист Христо Христов desebg.com публикува два строго секретни документа на Националната служба за защита на конституцията (НСЗК, контраразузнаването) от 1991 г., които хвърлят светлина върху дейността на един от най-влиятелните босове и водещо лице в българските олигархични кръгове през 90-те години на ХХ век и началото на ХХI век - Илия Павлов, собственик на икономическата групировка "Мултигруп".

Документите са от ранния период на неговото навлизане в бизнеса, когато той е по-известен с първата си фирма "Мултиарт", регистрирана още през 1988 г. по Указ 56 и официално занимаваща се с внос и износ на антики и произведения на изкуството. Както по-късно един от конкурентите на Павлов в овладяването на бизнеса в София Иво Карамански ще каже "от „Мултиарт" арт бяха само проститутките, които Илия изнасяше за Италия".

Първият документ е строго секретен рапорт агентурно сведение за проведена среща между Фатик Шабан и Илия Павлов и опит за прекарване на контрабанда с контейнер на "Мултиарт". В донесението е разкрит факта, че Павлов се движи със скъпа кола „БМВ", струваща най-малко 500 000 германски марки, която Фатик му е подарил. Според агента "става въпрос за съвместна контрабанда на психотропни вещества, стоки с висока себестойност или оръжие".

Фатик Шабан е сириецът Исмет Тюркмен Шабан. Той е човекът, който първи започва доходоносна търговия със забраненото от Световната здравна организация психотропно вещество каптагон под крилото на Държавна сигурност като част от скритата транзитна търговия/контрабанда, която репресивният апарат на БКП контролира.

Неговият син (Малкият Фатик) е известен и като Филип Найденов. Той става особено близък с Илия Павлов и в знак на уважение към бащата на бореца сменя името на Филип Павлов Найденов.

След смъртта на Стария Фатик през 1998 г., Малкият Фатик поема контрабандните канали, използвани от баща му за трафик на крадени автомобили, наркотици и други контрабандни стоки.

Вторият документ е строго секретен рапорт до началника на НСЗК от май 1991 г., в който е представена информация за търговия с оръжие от страна на Илия Павлов, представен като президент на фирмата "Мулти Интернешънъл" и Фатик Шабан - "известен на службата". Става въпрос за доставка на 1000 броя пистолети за нуждите на българската полиция в София (СДВР). От документа става ясно, че във връзка с тази сделка двамата са заминали за САЩ, въпреки че Шабан е обвиняем по дело за търговия с лекарствени средства под контрол (каптагон, б.а.).

Сайтът desebg.com вече публикува документ на българското контраразузнаване, от който става ясно, че българската мафия започва своите проявления още в края на комунистическия режим през 1987 г. Новите документи показват с какви контакти е започнал бизнеса си една от най-мощните фигури в българските групировки след падането на комунизма.

Въпреки огромното влияние в икономиката и политиката Илия Павлов беше застрелян от снайперист на 7 март 2003 г. по време на кабинета Сакскобургготски (НДСВ и ДПС) и това постави началото на разпада на империята "Мултигруп".

Синът на Стария Фатик Филип Найденов - Фатик е застрелян показно същата година. На 19 август 2003 г. неговият "Мерцедес" му е застигнат на светофара на бул. "България" и бул. "Гоце Делчев" и направен на решето от наемен стрелец, въоръжен с автомат "Калашников".

Коментари

 1. 2014.05.19 | 19:36
  мулти все оште го има и негов бос е доган,не се заблуждаваите.
 2. 2014.05.18 | 01:00
  помислете защто замесниците на илиа са живи са едни от наи богатите в момента,а баи илия не смее да каже ништо,а за които не знае ,доган беше наи големият сьдружник на павлов. така че си направете извода сами.....
  1. 2014.05.18 | 15:38
   Ти си УНИКАЛНО НЕГРАМОТЕН - в 3 реда имаш 16 правописни грешки
 3. 2014.05.18 | 08:04
  Какъв е извода?! Бкп и комунягите са вечни.
 4. 2014.05.18 | 01:49
  Нищо ново под слънцето...То има ли още някой който да не е разбрал, че първите милионери мултаци са създадени и ръководени от Държавна Сигурност.... Само малките деца още не са разбрали, но и те ще научат... Затова и до ден днешен отърваване няма, едни ги "фитнаха" и изгниха, но парите останаха, артистите са в играта, каналите си действат, печатницата за пари не спира....само се сменят "шапките" по върха....Едните плюят срещу другите, за да има що да пишат вестниците, после се сменят и сериала продължава. А обикновените хора - наблюдатели си цъкат от страни и се възхищават на героите....Дали ще е Иван, Драган, Петкан, Бойко или песнопойко оправия няма!!!
 5. 2014.05.18 | 01:48
  Да си жива и здрава Даринче!ЖИВЕЙ СИ ЖИВОТА ТАКА,че и гробарите да заплачат.То си има провидение.Когато имаш уста и апетит да налапаш цяла държава,все ше се намери един залък,който ще те задави!-Фразата по БНТ ..Нека не забравят кой кара влака в тази държава"-му скрои фаталният номер.
 6. 2014.05.18 | 00:30
  Картинката е ясна и сега : Будиста управлява самосиндикално цялата схема и всички канали. А дали случайно ги е наследил или не,ще оставя на умните да разсъждават.
  1. 2014.05.18 | 00:58
   Браво един от малкото здраво мислещи в този сайт ;)
  2. 2014.05.18 | 00:34
   ГЛУПОСТИ, домусчиеви, черепа, и мн. други като работят за първанов и гея - ПАК СИ Е ДС ПРОТЕЖЕТА
 7. 2014.05.18 | 00:34
  На 2ри ред от ляво е филма "Имало едно време на изток" по книгите на Георги Стоев който между другото плати с живота си заради тях. Ако имате интерес гледайте
 8. 2014.05.18 | 00:33
  golim vazxod na garba na ostanalite ,molia drygite drygari da go posledvat s techenie na vremeto edin po edin .
 9. 2014.05.18 | 00:33
  Прочетете книгата на Юрген Рот , там всичко си пише , много точно . И за бойко и за всички.
 10. 2014.05.18 | 00:30
  И после се чудим кой ръководи контрабандата,то вече е ясно че още си е под крилото на БСП (БКП).Всичките миларди кадето имаше Бълагрия са в хората на БСП.
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет