Парламентът отмени данък Колиба

  • 28 юни 2013 11:59

  • 5306
  • 23
Парламентът отмени данък Колиба
© Булфото

Депутатите приеха на две четения промени в Закона за местните данъци и такси.

По-рано народният представител от ПГ на Коалиция за България Спас Панчев заяви: „Ще подкрепя проекта, защото по този начин връщаме една справедливост, която беше отнета в 2010 г. от едно правителство, което вместо да пълни бюджета на държавата с пари от акцизи, да спре контрабандата, разхищението на държавни средства от ДДС, реши, че може да спечели по няколко лева и стотинки от бедните граждани, хората в селата, земеделците и да върже държавния бюджет по този начин. Това е и в отговор на обещанието на министър-председателя да се обърнем към проблемите на хората”. Той добави, че подкрепя проектът да влезе в сила от началото на следващата година.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Георги Кадиев направи предложение от кръга на имотите – обект на облагане с този данък, да се изключат тези, чиято данъчна оценка е до 2500 лева, включително. След това той отмени предложението си, за да има възможност промените да бъдат гласувани днес и на второ четене.

Данък „колиба” беше една от многото грешки на ГЕРБ. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Алиосман Имамов при обсъждане на промени в Закона за местните данъци и такси.

„Не само, че данъкът е самоцел и разходите са по-големи от приходите, но ГЕРБ твърдяха, че запазват данъците, както са ги наследили”, заяви Имамов. Той посочи, че от ДПС ще подкрепят законопроекта.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Йордан Стойков каза, че данъкът, който се събира от тези имоти, не покрива администрирането му.

Депутатът от ПГ на ДПС Ахмед Башев посочи, че трябва да се промени една социална несправедливост, наложена от предишното управление и да отпадне данък „колиба”. „Там, където освобождаваме сега от данък колибите, малките къщурки, има опасност и ще освободим и някои палати, защото на много места, където има населени места, водещи се като паметници на културата, туристически селища, на мястото на тези плевни, реставрирайки ги, много изградиха палати. Моят апел е да пипнем в Закона за устройство на територията и да бъде отразено що е то полумасивна сграда. Не може един палат, превърнал се в такъв от една плевня, да бъде освободен от такси”, добави Башев.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Михаил Миков каза: „Споделям апела ви, но той е към местните данъчни администрации, които трябва да си направят труда, да обиколят и да видят тези плевни, които са станали модерни къщи и да променят данъчната оценка”.
Депутатът от ПГ на Коалиция за България Петър Мутафчиев добави: „Когато става дума за преустройство на паметници на културата, се иска разрешение от общината и тогава се прави оценка. Тогава оценката е актуализирана и по съвсем нови цени”.

Последвайте канала на

5306 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
Тигър

2013.06.30 | 17:47

19
Не виждам нищо нередно в това, постройките, които видимо са притежание на бедни хора, да се освободят от данък.

2014.10.16 | 11:44

23
Да, но това важи и за къщичките в циганските катуни. Те май даже ще са най-облагодетелствани.

2014.10.16 | 11:44

22
Доколкото разбирам от написането, БСП и ДПС спират данъка и циганите ще им е добре! Спирането на този данък според мен ще облагодетелства повече циганите, отколкото ако беше въведен ние българите нямаше да усетим разликата, но мангалите доста щяха да я усетят!
ali

2014.10.16 | 11:44

21
samo DPS ole
Тигър

2014.10.16 | 11:43

20
Герб ни завещаха мизерия и разруха. тяхното управление въведе множество непосилни за обикновените хора, данъци и такси, които казаха тежката си дума и затова сега сме на това дередже.

2013.06.30 | 17:47

18
Абе къде е Дянков бе?
Депеш

2013.06.30 | 17:47

15
Похвално. Дянков вършеше, каквото си поиска, без изобщо да го е грижа, че съсипва българският народ. Сега поне,виждмае воля за премахването на това тежко наследство.

2013.06.30 | 17:47

17
Интересно как Дянков за четири години, успя с заплата от 2500лв. да си плаща данъците, да се храни и сега да си търси имот на морето за близо 2 милиона евро. Като се има в предвид че жена му го изхвърли и няма никакви доходи от САЩ.
Noncho

2013.06.30 | 17:47

16
Герберастите се гордееха с финансовата си дисциплина, но истината е че тя доведе само до глад, мизерия и разруха. Това, което сега се случва са опити за поправяне на техните грешки. Няма как тези опити да са успешни, обаче,ако правителството подаде оставка.

2013.06.29 | 01:17

14
Е това вече е наглост,и аз искам да ми се опростят данъците,не само на мангалите.Е вече се знае че това правителство работи само и единствено за Мангалите,а ние ще си плащаме да ги гледаме а те ще си трсоят кущи и няма да плащат данъци.Е мангал да си по това време,ами да им плащат и тока и водата.мамка ви управляващи значи те нямат да плащат нищо а ние дето се трепим да работим и да си плащаме всички данъци ние да си плащаме.
фокус

2013.06.29 | 01:17

13
"Варна. Парламентът така е обсаден, че и да иска човек, няма как да се върне. Това заяви във Варна лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Варна. Според Борисов – този парламент е безсмислен, защото министрите и депутатите са изгубили изцяло доверието на хората. „Говорят неща, които са противоположност на това, което говориха през февруари, когато бяха протестите и то за цената на тока. Те казваха – „Незабавно оставка”, а сега щяло да стане криза”, каза Бойко Борисов. Ако правителството подаде оставка, до криза няма да се стигне, тъй като за месец и половина могат да бъдат проведени нови избори и хората да бъдат представени по-добре. „Ние сме предложили в Изборния кодекс, всички ще бъдат удовлетворени и това вече е демокрация. Който, каквито резултати постигне, така ще се подреди народът. Вие видяхте, че първото нещо, което направиха, беше да орежат субсидиите на малките партии, които имаха 3, 3, 5% и които по принцип са наши бъдещи партньори. Те просто искат да останат както едно време – ДПС, „Атака” и БСП. Ние сме още достатъчно силни и няма какво да ни правят, затова посегнаха на всички останали”, допълни Борисов. Той посочи, че предложението на ГЕРБ е 3-процентовата бариера да остане, за да има по-голяма представителност и в същото време да не се режат субсидиите на тези партии, които са постигнали такъв резултат. Според Бойко Борисов – тези популистки мерки като намаляването на субсидиите на партиите са грешни, защото единственият начин политическите партии да бъдат честни и прозрачни и да не бъдат в ръцете на олигарсите за техните субсидии. „Когато няма пари за една политическа партия, най-естественото е тя да търси пари от бизнеса, което я прави зависима”, каза още Борисов. Марияна ВАЛЕНТИНОВА"

2013.06.29 | 01:17

12
Узакониха неплащането на данъци от богатите тарикати !!! Като ще правите промени поне не ги правете избирателно !!!

Добави коментар

Водещи новини