Кабинетът бави приоритетите, застрашават се европрограмите

  • 28 юни 2013 06:44

  • 1236
  • 0
Кабинетът бави приоритетите, застрашават се европрограмите
©

Липсата на ясни приоритети в сектори като селското стопанство спъва подготовката на страната за използването на европарите, които ще получим от ЕС през периода 2014-2020 г. Причината е, че все още не са разработени първоначални варианти на програмите за селските райони и за рибарството. Подобно е положението и с “Наука и образование”.

Европейската комисия иска в споразумението за партньорство, което е основен документ за отпускането на парите, да се разпишат по-конкретни приоритети в тези сектори. Това става ясно от протокол от последното заседание на работната група по изготвянето на документа. За изоставането потвърдиха и участници в групата.

Проблем е и липсата на стратегически документи в ключови сектори като здравеопазването. От Брюксел например искат по-подробно да се разпише какво предвижда реформата в сектора, но документът, който трябва да я очертае, още не е готов.

Изоставаме от предварително определения график за изготвянето на споразумението, каза един от участниците в работната група, но според него не това е основният проблем. По-притеснителното било, че подготовката на част от програмите е доста назад от работата по споразумението. И участници в групата, и от Брюксел отбелязват, че работата се спъва и от липсата на координация между министерствата. Освен това не всички министерства имат зам.-министри, отговарящи за европрограмите.

Изоставането по програмите за селските райони и за рибарството започна още при ГЕРБ. Програмата за наука пък беше добавена в списъка с еврофондове на доста по-късен етап от останалите. Според запознати проблем при нея е и липсата на подготвени кадри в министерството на образованието.

Забавянето на програмите може да доведе до луфт в усвояването на европарите, тъй като в първите месеци на 2014 г. няма да се обявяват нови схеми за кандидатстване. В същото време още в първите си дни кабинетът “Орешарски” обяви, че ще променя приоритетите за бъдещото еврофинансиране. Към момента няма яснота какви ще са измененията.

Последвайте канала на

Novini.bg
1236 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини