Депутат предлага свикване на Кръгла маса по модела от 1990 г.

  • 26 юни 2013 18:27

  • 1371
  • 4
Депутат предлага свикване на Кръгла маса по модела от 1990 г.
©

Омразата и реваншизмът са на път да победят и България ще се сгромоляса. Единственият шанс за поврат в политическия процес и цялостна трансформация на политическата система, така че да се изрази максимално волята на хората, е свикването на нова Кръгла маса по модела от 1990 година. Това заяви депутатът от "Коалиция за България" /от гражданската квота/ Мартин Захариев, цитиран от БТА.

Според него най-ключовият въпрос на тази Кръгла маса трябва да бъде цялостното пренаписване на Изборния кодекс с оглед на огромния набор от предложения на гражданските организации. На нея трябва да се договорят и датата на следващите избори, и неотложните законопроекти в социално-икономическата област, които да бъдат приети веднага, смята Захариев.

По думите му, целта на Кръглата маса е да осигури мир, да формира нова политическа отговорност и съгласие, както и да гарантира реализирането на приетите с консенсус решения. Според депутата 42-то Народно събрание и правителството трябва да продължат да работят, но да изпълняват решенията и законите, които Кръглата маса договори и определи.

Мартин Захариев заяви, че такъв национален форум би легитимирал и някои от новите лица в политиката както от непредставените в парламента политически партии, така и от легитимните представители на протестите от последните 13 дни, и на експертите от неправителствения сектор. Той даде пример с форума от 1990 г., който роди много от тогавашните лидери. Днес мнозина искат именно нови лица и това е един от начините те да се легитимират, посочи Захариев, но добави, че те трябва да са хора с много ясна кауза и защитима професионална биография и почтеност.

На въпрос от кого трябва да тръгне инициатива за сформирането на такава Кръгла маса, Захариев посочи, че при невъзможността Народното събрание да работи и да формира кворум всеки ден, както стана днес, би следвало инициативата да тръгне именно от парламента, но и да получи широка подкрепа от другите институции и от президентството. Целият дневен ред на обществото днес, наред с най-важните и неотложни икономически мерки, трябва да бъде подчинен на дневния ред, който тази Кръгла маса ще зададе, заяви Мартин Захариев.

Според него Председателският съвет в парламента трябва максимално бързо да разгледа тази идея, доколко е възможна и да дали би я подкрепил.

Захариев посочи, че не е съгласувал тази идея с никого от своите колеги. Наблюдавайки процеса днес отвътре и отвън парламента, разбирам, че ситуацията е абсолютно патова, с много голяма доза риск да стане взривоопасна, добави той. Не съм се подал по никакъв начин на провокации, нито изпитвам какъвто и да било страх, но от днес за мен е ясно, че парламентът не може да оцелее и да работи ефективно срещу такъв натиск, заяви депутатът от "Коалиция за България".

По повод на идеята си той отбеляза, че неслучайно терминът Кръгла маса е обозначен по този начин, защото седящите на нея нямат привилегировани позиции, а са равнопоставени.

Последвайте канала на

1371 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
яожгяжго

2013.06.27 | 08:32

4
тоя муньо беше на първия ред при създаването на ГЕРБ ама не го е огряло явно и сега с БСП. Парите не миришат явно, важно е да има далавера

2013.06.27 | 00:35

3
Захариев гледа си плеймейките и не се занимавай с политика.
пенсионер

2013.06.27 | 00:35

2
"Кръглата маса" от 1990 г. докара 23-годишния преход, измамните обещания, излъганото доверие, сринатите мечти! Това е най-безумното и най-уродливо предложение на политическия измекяр, който може да съществува и богатее само като партиен номад.

2013.06.27 | 00:35

1
..а Доган ще черпи с локум на кръглата маса!

Добави коментар

Водещи новини