Протестиращите в Добрич имат 27 искания

  • 26 юни 2013 17:13

  • 1634
  • 7
Протестиращите в Добрич имат 27 искания
© Булфото

Протестиращите в Добрич пратиха на премиер, президент, председател на НС, парламентарните групи и медиите списък с 27 искания, които настояват да бъдат заложени в изработването на новия Изборен кодекс, информира агенция "Стандарт нюз".

На първо място се иска да бъде поставен скенер до всяка изборна урна, през която минава бюлетина и така ще може веднага да се отчете за кого е даден вотът. Да се въведе електронно гласуване, както и даването на вот да стане задължително. Гражданите настояват още актуализацията на изборните списъци да се прави месец преди деня на вота, за да бъдат избегнати т. нар. мъртви души в изборните списъци. Сред исканията им е още да има включване на представители на гражданското общество в целия избирателен процес от контрола на избирателните списъци до обработването на резултатите, както и да бъде забранено разгласяване на социологически проучвания 15 дни преди изборите, защото информацията манипулира мнението на избирателя.

"Гражданин с двойно гражданство, който не е пребивавал в РБ повече от 2 години, няма право да гласува /той явно е в период на колебание дали е българин или друг гражданин/. Намаляване границата на процента от 4 на 2% за влизане в Парламента" - искат още добруджанци. Те настояват също държавната субсидия за партиите да бъде намалена на 0.1 на сто и да се дава само на партии, влезли в парламента. "Намаляване броя на депутатите в парламента до 120 души, както и кандидатите да са с постоянно местожителство не по-малко от 5 години в района, от който са издигнати, /за да може избирателя да е наясно на кого гласува доверие/" - искат още хората от Добрич.

Сред мерките, които смятат за ефекстивни, е и това - едно лице да не може да бъде кандидат за депутат в повече от един избирателен район. Добрич настоява също и за възможност за отзоваване на депутати, неработещи за интересите на населението, което е гласувало за тях. Протестиращите в Добрич събират и подписка в подкрепа на исканията, която в последствие ще изпратят до управляващите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1634 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Йордан

2013.06.28 | 12:57

7
Промените в избирателния закон: 1. Отмяна на държавните пари за партиите. Нулево финансиране от държавата. Криза! 2. Сваляне на 4% бариера на 1.5 % 3. Задъпжително 100% гласуване. Това ще нулира покупката на гласове.

2013.06.27 | 05:45

6
хора без основно образование да не могат да гласуват и да решават съдбата на БЪЛГАРИЯ!!

2013.06.26 | 23:16

2
Няма такива с основно образование. Всички цигани се издирват и им се дават дипломи за средно образование дори и да не стъпват в училищата защото за всеки ученик държавата плаща пари на училището.

2013.06.27 | 05:43

3
Лустрация на всички нива на държавното управление,депутати,министри,кметове,областни управители в държавната администрация,президент.

2013.06.27 | 05:44

5
Допълвам .....висши магистрати и полицейски началници. Същите и да се избират пряко от населението.

2013.06.27 | 05:44

4
Бих допълнил, и ефективна обратна връзка на депутата с хората от неговия район. С други думи, един интернет форум, в който може да се наблюдава и обсъжда работата на депутата и да му се потърси сметка, ако не отстоява позицията на избирателите си. В момента обратна връзка няма. Единствено манифестациите дето правим. ТВ, радио, вестници лъжат и остават само тези форуми в новинарските сайтове, но на тях не им се обръща внимание, пишат се глупости, профилите анонимни ...
1234

2013.06.26 | 23:16

1
АЗ ПРЕДЛАГАМ ОТ 4 ПРОЦЕНТА ЗА ВЛИЗАНЕ В ПАРЛАМЕНТА ПРОЦЕНТИТЕ ДА СТАНАТ 1.ГОЛЕМИ ЕМОЦИИ ЩЕ ИМА И БАЯ ПАРИ ЩЕ СЕ РАЗДАВАТ ЗА КУПУВАНЕ НА ДЕПОТАТИ.КОЛКОТО СЕ СВАЛЯ ПРОЦЕНТА ЗА ВЛИЗАНЕ ТОЛКОВА ПО ГОЛЯМ ЩЕ Е ЦИРКА В ПАРЛАМЕНТА.

Добави коментар

Водещи новини