ГЕРБ изпревари ДПС, внесоха искане в КС по казуса "Пеевски"

  • 21 юни 2013 14:42

  • 1964
  • 4
ГЕРБ изпревари ДПС, внесоха искане в КС по казуса "Пеевски"
©

ГЕРБ изпревариха ДПС и внесоха искане в Конституционния съд по казуса "Делян Пеевски". 96 депутати от ГЕРБ искат да бъдат прекратени пълномощията на Пеевски поради "несъвместимост", възникнала от избора му за председател на ДАНС.

Макар преди от ДПС да обявиха, че ще сезират Конституционния съд по казуса "Пеевски", такова искане там не е депозирано, показа проверка на БНР. Доколкото искането на ДПС все още не е факт, не се знае дали конституционните съдии ще образуват две отделни дела или ще обединят двете искания.

От ГЕРБ твърдят, че Пеевски е в положение на несъвместимост заради избора му на председател на ДАНС и неосвобождаването му като депутат. Това е основание да се иска предсрочното прекратяване на депутатските му пълномощия. Това твърдят 96-те народни представители - те са 96, а не 97, колкото е цялата парламентарна група на ГЕРБ, тъй като депутатът Александър Ненков, син на конституционния съдия Румен Ненков, традиционно не слага подписа си под такива искания.

От ГЕРБ очакват бързо решение с указание към ЦИК да посочи следващия народен представител от листата на ДПС, който да замени на мястото на Пеевски. Искането на ГЕРБ се различавало от декларираното намерение за питане на ДПС и затова КС можел да се произнесе по него много по-бързо, каза Красимир Ципов.

Конституционните съдии нямат срок, в който да се произнесат по искането, предстои обаче те да преценят дали е допустимо.

От ГЕРБ анонсираха предстояща новина – за евентуално второ искане за несъвместимост по отношение на назначения за 2 часа като заместник-министър на вътрешните работи депутат от БСП Иван Иванов. Според Красимир Ципов, Иванов не може да запази позицията си на народен представител и ако не бъде освободен като депутат, отново ще бъде сезиран Конституционния съд.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1964 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.06.21 | 17:42

1
Мисля, че депутатите вече се молят да не са предлагани за никакви постове....Че ще окапят като круши
Стефан Александров - Русе

2014.08.31 | 23:20

4
Вижте- в случая Волен Сидеров се оказа много прав за всички нещо които станаха публична тайна в близките дни. Първо ако направим едно сравнение на Делян Пеевски с --- Плевнелиев,Бойко Борисов,Цветанов,Яне Янев,Иван Костов,Стефан Софиянски,Румен Овчаров, Цветелина Бориславова и съпругата на президента-- Делян Пеевски ще остане на последно място! И накрая -президента и Бойко -когато назначаваха шефове и министри на спец.службите - те защо не се съобразяваха с НС- а сега ПЛЮЯТ ?????
anonimen

2014.08.31 | 23:20

3
Ami da bqha v parlamentarna zala i da bqha glasuvali protiv.Aman ot cirkadjii!!!!!!!!!!!!!
Нора

2014.08.31 | 23:20

2
Явно ГЕРБ много се бои от Пеевски и са решили на всяка цена да го махнат от парламента. Ама това едва ли ще им помогне с нещо след като са в политическа изолация от останалите партии, а хората на улицата не ги искат!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини