Менда Стоянова: Трябва да има предсрочни избори

  • 19 юни 2013 16:39

  • 1566
  • 4
Менда Стоянова: Трябва да има предсрочни избори
© Булфото

Искането за временна подкрепа, която днес премиерът Орешарски отправи към БСП, ДПС и Атака означава, че той не очаква четиригодишен мандат. Това заяви в Пловдив депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Като втори аргумент тя изтъкна, че Орешарски е помолил за бързо изработване на правилата за новия изборен кодекс.

Трябва да има предсрочни избори и не считам, че само аз мисля така, каза още Стоянова, но не се ангажира с конкретна дата.

Стоянова нарече странно изказването на финансовия министър, че за второто шестмесечие се очаква дефицит от над 1 млрд. лева от приходната част на бюджета. По официални данни на финансовото министерство към края на април приходите в бюджета се изпълняват според предвиденото в закона. За април има излишък в размер на 508 млн. лева, който покрива дефицита, натрупан през първите три месеца. Предварителните данни към края на месец май сочат, че вероятно бюджетът ще бъде на излишък, макар и минимален, обясни Стоянова. Според нея целта на тези изказвания е новото правителство да се застрахова отсега, че няма да изпълни бюджета и обещанията да поеме социалните разходи.

От ГЕРБ ще искат промени в Избирателния кодекс, свързани с повече участие на гражданите в политически процес, както и широко обсъжданото преференциално гласуване, което дава възможност за пренареждане на партийните листи. Ще търсят и дебат по въпроса за намаляване на прага за регистрация на независим кандидат за депутат от 10 000 лева на 100 лева.

Менда Стоянова бе категорична, че трябва да се даде възможност за електронно гласуване, независимо дали ще бъде с електронен подпис или специално издаден сертификат. То обаче да бъде не алтернатива на традиционното, а само да го допълва като опция. Според нея трябва да се върне мажоритарния елемент в изборите с тенденция за разширяване в негова полза през следващите години.

Назначението на новия областен управител в Пловдив е неприемливо за нас и не искаме парашутист, спуснат от ДПС, заяви депутатът Стефан Дедев. По думите му Венцислав Каймаканов не е могъл да спечели подкрепата на пловдивчани на местните избори през 2007 като независим кандидат със само 6000 гласа.

Депутатите на ГЕРБ няма да получават възнаграждения, след като на заседание на парламентарната група снощи за взели решение да напуснат парламента до приемането на новия Изборен кодекс. През това време няма ще можем да бъдем открити в приемните си по места, каза още Стоянова.

Последвайте канала на

1566 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Боздуган

2013.06.20 | 00:01

4
Пу.тко Стоянова ,а един мек пенсионерски в устата си не искаш ли! Да си го дъвчеш , Мендо гърбава гербаджийке,дето 4 г. ми обясняваше : НЯМАЛО пари , а си раздавахте бонуси за хиляди левове !

2013.06.20 | 00:01

3
ще се дадат още 21 млн. за кефа на герб ами ако пак нямат мнозинство в парламента докога така не е ли по-добре да се дадат тия пари за деца, пенсионери,инвалиди и социално слаби и били мислели за народа ...
DRILL

2013.06.20 | 00:01

2
E нали вече имаше предсрочни избори ма овцо, толко ли си тъпа? Едни избори струват милиони, по-добре дайте тези милиони на народа и оставете новото правителство да започне да действа все пак, а не се опитвайте да го сваляте преди още да е встъпило в длъжност!

2013.06.20 | 00:01

1
КОЛКОТО ПО-СКОРО, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ! НЯМА СМИСЪЛ ОТ ТАЗИ ИЗМЪЧЕНА ДИКТАТУРА! ЕДИНСТВЕНО БСП МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ ИМА КАДРИ, НО ТАЗИ ПАРТИЯ ИМА ТЕЖЪК ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ. ДПС И АТАКА СА ПЪЛНА СКРЪБ ОТВСЯКЪДЕ!

Добави коментар

Водещи новини