Драгомир Стойнев: Изправени сме пред срив на енергийната система

  • 19 юни 2013 12:09

  • 1920
  • 4
Драгомир Стойнев: Изправени сме пред срив на енергийната система
©

На първо място трябва да се вземат мерки за икономическа стабилност и социална сигурност в страната чрез подсигуряване на енергийната система. Това обяви в Народното събрание Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на, министър на икономиката и енергетиката. Първите и най-спешните мерки са в посока избягване на криза в енергийната система на страната и стопиране скока на цената на тока на бита и за бизнеса.

Той посочи, че през първите 5 месеца на 2013 г. в сравнение с 2012 г. производството на електроенергия е намаляло с близо 20%, потреблението - с близо 10 на сто, а износът – с около 60%. В същото време произведената енергия е нараснала с 50 процента, а производството в разпределителната мрежа с близо 60 процента. Съотношението на използваната електроенергия бит, домакинска спрямо бизнеса е 70 към 30. Очевидно е, че енергетиката няма да понесе още шест месеца безвремие, затова призовавам политиците да се обединят, защото икономиката ни няма да понесе една политическа нестабилност, обяви министърът.

Системата е доведена до срив, заради неспособността за планиране, работата на парче и липса на политическа смелост при взимането на тежки решения. Виновните за това отново не са в залата и пак бягат от отговорност, коментира Стойнев. Пзправени сме пред срив на енергийната система, затова има няколко мерки, които трябва да се предприемат. На първо място е нужно да се намали студеният резерв, чиято стойност ще бъде значително понижена при провеждане на търгове по цени от ДКЕВР. Второ - да не се изкупува цялото количество произведена енергия от така наречените заводски централи на преференциални цени. Това трябва да става само след покриване на потребностите на завода, подчерта политикът. Трябва оптимизация на мрежата, намаляване на разходите от дружествата, както и оптимизиране на техните разходи; създаване на условия или отпушване на износа на електроенергия; приходи от въглеродни емисии, обяви той и призова за спешна работа.

Последвайте канала на

1920 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
13213

2013.06.19 | 21:48

4
EMi haide de vie ste na vlast pokajete kak shte se spravite ili i vie pak nishto ne pravite nishto 4udno 4e horata protestirat mi to vie nishto ne pravite ot kakto ste na vlast ....

2013.06.19 | 21:48

3
Стойнев а обещавахте намаляване цената на тока с 15-18% сега се оправдаваш с тъпи извинения за срив на системата.

2013.06.19 | 21:48

2
Правилото на пазарната икономика е, че когато на пазара има голямо количество от дадена стока цената пада. Това означава, че цената на тока за бита трябва да стане 8-10 ст. Да се стимулира пореблението и количеството консумирана енергия. Когато нещо се консумира в големи количества ще има и печалби. Това е елементарно. Направете ме енергиен министър и точно това ще направя с декрет на министерски съвет. Ще сваля цената - 10ст. На енергийните лумпени ако не им утърва чао. В панделата със строг режим.

2013.06.19 | 16:43

1
Сега и срив в енергетиката имало ами като неможете да се оправите ходете си.То в един и същи ден много работи се случиха.Обвиниха Плевнелиев за милиони в офшорки ,садът с нови данни за имотите на Цветанов,жената на Плевнелиев подстрекател за митингите и участник в тях и сега и нови далавери изнесени от АТАКА.Не ви ли умръзна с тези манипулации господа от тройната коалиция.Какво стана Сидеров страх те е че трябва да връщаш парите които ти платиха за да гласуваш ли.Всеки се страхува за нещо.Станишев за лидерският си пост и че няма да има време да си оправи далаверите спрени от ГЕРБ а най много го боли за Белене.За ДПС и Доган сами виждате какво ще загубят ако не са на власт а това е възможността да навлязат в управлението на държавата и борбата им за всеки областен град.Хората не са слепи и виждат как си отвоювахте властта и какво правите с нея.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини