Обвиниха Плевнелиев за милиони в офшорки, Линдер опроверга "информацията"

  • 18 юни 2013 09:34

  • 31948
  • 151
Обвиниха Плевнелиев за милиони в офшорки, Линдер опроверга "информацията"
© Булфото

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното притежава огромни суми в офшорни сметки в Кипър. Това стана ясно късно снощи след като бяха публикувани факсимилета от документи.

Международно разследване на независими журналисти разкри офшорни фирми на държавния глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в Кипър.

Почти 1 милион долара е прибрал президентът от договори, с които е източил общия бизнес с Linder, компанията инвеститор в Бизнес Парк София, пише Афера.

През 1999 г. сделките са ставали, като управляваната от Плевнелиев “Линдер-Ирис Имобилен” е подписвала сделки за консултантски услуги с регистрираната в Кипър Inox Managment Ltd, представлявана от местния адвокат Джордж Киру.

По договор Inox получава 110 000 долара за анализ на пазара на недвижими имоти в полза на Линдер, а освен това като консултант на Българска Инвестиционна Банка Inox получава и 311 000 долара за посредническа дейност, при покупка на банков офис от търговската институция за сградата, която Линдер строи на ул. “Лайош Кошут” 4.

След като международния център за разследваща журналистика в сътрудничество с журналисти от 46 държави публикува най-големия разкриван някога списък на офшорните дружества, в началото на април, станал известен като “Офшорлиикс”, имена на български граждани не бяха разкрити.

Кларк Гаскойн от Международната организация Global Financial Integrity обаче изчисли пред БНР, че България е изгубила в нелегални трансфери на пари за последните години около 16 милиарда долара.


 

 

 


 

Малко по-късно от Линдер пуснаха опровержение на новината. Прагматизма на Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и връзката му с Германия подчертава анализаторът на авторитетния германски "Зюддойче Цайтунг" Клаус Брил в публикация по повод встъпването в длъжност на новия президент на България.

"Ако 47-годишният нов президент се прояви по същия начин както едно време в баварската фирма "Линднер" (lindner-group.com), за коята е работил, новият му работодател - българският народ - ще бъде доволен от него", заключава Брил.

Но той не пропуска да поясни, че бившият министър на регионалното развитие и приятел на министър-председателя Бойко Борисов все още е новак в политиката.

Той направи забележителен скок, защото от абсолютно неизвестен до влизането си в правителството през 2009 г., бившият мениджър Плевнелиев успя да стане най-популярният министър на ГЕРБ, се казва в публикацията.

Към характеристиките на Плевнелиев авторът добавя и това, че той е човек, който не си пести труда и който е израствал в професионалната си кариера стъпка по стъпка.

В статията е цитиран основателят на фирмата "Линднер", 70-годишният днес Ханс Линднер. Навремето той е изпратил Плевнелиев да ръководи новия филиал в България.

Линднер напомня, че новият държавен глава на България в продължение на 20 години е ръководил различни дейности във фирмата, бил е също коректен и успешен бизнес партньор

Германецът изпитва дълбоко уважение към бившия си колега, който бил жаден за успехи.

За него Ханс Линднер си спомня само с добро и го характеризира като "много приятен човек, който е абсолютно честен и заслужава доверие".

Както е известно, през 2001 г. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното основава и управлява "Линднер България" ООД, сливайки създадените от него преди това "Ирис Интернешънъл" (1990), "Линбългария" (1990) и "Линднер Ирис Имобилиен" (1998). "Линднер България" ООД се утвърждава като безспорен лидер на българския строителен пазар.

"Много власт и правомощия новият президент не притежава, макар че все пак е главнокомандващ на въоръжените сили. Ако германският президент Кристиян Вулф го покани на държавно посещение, с Плевнелиев ще се разберат добре, защото българинът говори свободно немски език", пише в заключение "Зюддойче Цайтунг".

И други медии в Германия и Австрия отбелязаха встъпването в длъжност на новия български президент и акцентираха върху контраста между Плевнелиев и Първанов по основни въпроси.

"Познавачът на Германия Плевнелиев е нова ера за България", твърди в заглавие онлайн изданието „Юръп магазин".

Австрийският "Винер Цайтунг" нарече Плевнелиев "убеден европеец" и коментира, че той ще бъде пълна противоположност на досегашния държавен глава Първанов, който въпреки ограничените си правомощия действал задкулисно в политиката и за разлика от Плевнелиев поддържал подчертано близки отношения с Русия и нейните управляващи.

Друго австрийско издание - "Оберостерайхише Нахрихтен", смята, че новият президент ще подсили европейските позиции на България по някои възлови политически въпроси, например по въпроса за строежа на нова атомна централа.

Последвайте канала на

Десислава Станева
31948 151

Свързани новини

Коментари 151

Добави коментар
$$$

2014.06.09 | 19:46

151
ТОЗИ Е С ПРЕДИМСТВО ЗА ЗАТВОРА И КОНФИСКАЦИЯ ПРЕД БРАЧЕДИТЕ СИ БОКО И ЦРЪКО ГАЛЕВИ
ТАШАКТИВИСТ

2014.06.09 | 19:46

150
Ще ви съсипя манипулативната ви и подкупена партия, АТАКАфесове черни. Внимание хора, тука има платени хора на АТАКАфес. Които се опитват да ви манипулират, и да ви убеждават, че сте хора на ГЕРБ за да може и другите АТАКАфесове да ви намразя и да се стигне до гражданска война. АТАКАфес си борави само с манипулация. Вчера на протеста имаше хора с маски от АТАКАфес, нима ако не са платени ще са там ? Подпишете петицията за сваляне на имунитета на Болен Шмиргелов. Достатъчно е да напишете в google "За сваляне на имунитета на Волен Сидеров". Моля, кажете на възможно най-много хора за тази петиция. Колкото повече са подписите, толкова повече внимание ще получи петицията от медиите и отговорните лица.
хахо

2014.06.09 | 19:45

149
Тези "документи" да не ги измъкна Пеейски от Данс? ха-ха - смешници!

2014.06.09 | 19:45

148
Тези документи мога и аз да ги направя на комютъра, а на първия силно се съмнявам, че това е подписа на г-н Президента....... Спрете да лъжете народа БСП и ДПС турци гадни и ти Волене Продаде си гъ*а на Местан ефенди
ГЕРБ

2014.06.09 | 19:45

147
Атака - да ви eбa пyтката мaйнa в гъза вътре баш! Бойко е ВЕЛИК, Герб е Религия, а не просто партия, кланяйте се в краката ни!
nik

2014.06.09 | 19:45

146
Господин Плевнелиев с вас сме! Комунистите, турците и атаките няма да успеят да очернят и вас! Целия български народ ви обича! Успяха с Цветанов , но с вас няма!

2014.06.09 | 19:44

145
ЕЕЕХ! НАРОДЕ,НАРОДЕ!...КОЛКО ИМА ДА ПАТИШ ОЩЕ И ДА ПЛАЩАШ...

2014.06.09 | 19:44

144
КАКЪВ МИШОК Е ТОЯ...НЯМА ТАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ НИКОЯ ДЪРЖАВА...
Ани Хоанг

2014.06.09 | 19:44

143
Тия документи много подозрително се появиха веднага след като президентът оттегли доверието си от правителството.
Тит

2014.06.09 | 19:44

142
Герб само са честни и почтени! Има кампания срещу бащицата и партията майка от страна на световния империализъм!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини