"Уикилийкс": Румен Петков е политически хамелеон

  • 16 май 2011 16:28

  • 2712
  • 3
"Уикилийкс": Румен Петков е политически хамелеон
©

Стилът на Петков е на "здраво работещ - здраво пиещ" човек, за разлика от държавническата поза на Първанов и реформисткия ентусиазъм на Станишев.

Така описва ексвътрешния министър Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в бившият посланик на САЩ Джон Байърли.

На 10 февруари 2006 г. посланик Джон Байърли докладва в Държавния департамент за предстоящата визита на Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в в САЩ.

Документът, представящ част от портрета на бившия вътрешен министър Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в по секретните дипломатически грами, споделени от Уикилйкс, е публикуван в "Биволъ".

В грамата, с гриф СЕКРЕТНО Петков е представен като сложен образ: един от най-популярните министри в правителството според сондажите, поддръжник на американската политика в Ирак и на американските бази в България, но и като "представител на всичко неправилно в БСП: нереформирана, непокаяла се и със съмнения за корумпираност".

Пред Байърли министърът признал, че ведомството му е пробито от кадри "работещи за другата страна" и се заканил да "прочисти къщата".

И при Петков няма прогрес в преследването на организираната престъпност, пише Байърли. Петте най-големи организирани престъпни групи в страната продължавали да действат безнаказано. Братята Маринови били единствените задържани. Нямало напредък и в разкриването на убийството на Емил Кюлев, което разтърсило държавата.

Според портрета прагматичният Петков поддържал добри връзки в целия политически спектър. Като мениджър на предизборните кампании на БСП и финансов отговорник неизбежно бил свързван с обвинения за корупция и връзки с организираната престъпност, но "скромният му начин на живот по-скоро сочи, че го е правил за партията, а не за персонално обогатяване", смята посланик Байърли.

Посланикът споменава и скандалите около Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в през периода, в който той е бил кмет на Плевен. По думите му някои са били големи, а други - като ареста заради уриниране във фонтан, просто са навредили на имиджа му.

Джон Байърли коментира, че това не влияе особено на общественото мнение, като Петков е първият вътрешен министър в демократичната история на България, който се е наредил сред най-популярните лица в страната. Посланикът посочва, че ако президентът Първанов си изгражда образа на държавник, а премиерът Станишев - на реформатор, то Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в изглежда в очите на обществото като здраво работещ и здраво пиещ министър.

Макар, че разбира нуждата от установяване на правова държава преди присъединяването към ЕС, връзките му със спорни фигури правят труден походът срещу интересите на организираната престъпност. Петков е свързван отдавна и с руснаци, които са или директно, или индиректно свързани с руското разузнаване.

Американският дипломат описва Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в като политически хамелеон, който е мотивиран в действията си най-вече от собствения си интерес, а не от някаква идеология.

Последвайте канала на

2712 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гяяг

2014.06.16 | 13:55

3
Румен Петков-гаден мафиот и естествено-алкохолик!!!!
Matheus

2013.07.22 | 15:12

2
Great stfuf, you helped me out so much!
Alessia

2013.07.20 | 18:30

1
I told my groadmnther how you helped. She said, "bake them a cake!"

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини