Красимир Ципов: ДАНС ще е държава в държавата

  • 14 юни 2013 08:07

  • 1557
  • 1
Красимир Ципов: ДАНС ще е държава в държавата
©

Обсъждането на промени в Закона за СРС-та вчера в НС показа, че са необходими и очаквани тези промени. Това заяви Младен Червеняков от БСП  в сутрешния блок в БНТ.

Според Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно от ДПС подслушването и досега е било в изпълнителната власт, но контролът му ще се увеличи значително. Явно контролът му е бил недостатъчен и крайно закъснял. Комисията, която ще го контролира ще е постоянно в обществения фокус, каза още той.

Очакванията за всички промени са,че те ще работят в правилната посока, но едва ли тези, които се правят набързо и без да има някакъв сериозен дебат ще даде очакваните резултати. Вчера в дебатите, които се водиха стана ясно, ще се създаде свръхконцентрация на власт, което ще доведе до натиск на опоненти и на бизнеса. Ние не чухме какво налага без обществена дискусия да се правят толкова спешни промени за СРС-тата, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ. По думите му ДАНС ще е държава в държавата. Може да се превърни в мощна структура за политически натиск, политическа полиция, смята още той. 

Явор Нотев от "Атака" заяви, че всичко друго може да се кажи за промените за СРС-та, но не и това, че са прибързани. "Атака" е в една критична позиция към това, което се случва от години. Преди години ние предложихме 20 точки за СРС-та и те сега влизат в Закона, няма как да не подкрепим измененията, каза още той.

ГЕРБ вчера ясно показа, че не иска да се извършва тази корекция, смята Червеняков.

Никога не е имало такава концентрация на скандали с изтичане на СРС-та, на каквато станахме свидетели по времето на ГЕРБ. Обществото очакваше промени в тази насока. ГЕРБ закриха Бюрото за ефективно контролиране на специалните разузнавателни сили, а създадоха една куха структура наречена БОРКОР, която не успя 4 години да си намери мястото и да бори корупцията по високите етажи на властта, каза Казак.

Ципов заяви, че предложенията, които правят колегите им от ДПС и БСП са само структурни. Да, ГЕРБ вижда положителни неща в част от предложенията, ние също ще направим свои между първо и второ четене. Трябва да се ограничи използването на специалните разузнавателни средства и то да се прилага единствено, когато няма друг начин за събиране на информация. Да, може би допуснахме грешки, като не предприехме промени. Този закон действа 16 години и може би трябва да се мисли за нов, заяви още Красимир Ципов.

Последвайте канала на

1557 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.08 | 22:10

1
ЛЪЖАТА ЧЕ ПРИ ГЕРБ ИМАЛО ПОДСЛУШВАНЕ ТРЯБВАШЕ ДА ОПРАВДАЕ ПРЕМЕСТВАНЕТО НА АГЕНЦИЯТА ЗА ПОДСЛУШВАНЕ В РЪЦЕТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БСП И ДПС! НО НЕ УСПЯ

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини