Бойко Рашков: ГЕРБ не искаше да има граждански контрол върху СРС-тата

  • 05 юни 2013 14:46

  • 2415
  • 2
Бойко Рашков: ГЕРБ не искаше да има граждански контрол върху СРС-тата
© Булфото

Приветствам идеята СРС-тата да се извадят от МВР и да отидат в специална агенция към Министерския съвет. Това заяви пред БНР бившият шеф на Бюрото за контрол на СРС-тата Бойко Рашков.

"Тези органи, които проследяват, които събират доказателствени материали с тайни способи, трябва да бъдат извън политическа опека, т.е. върху тях не трябва да влияят политиците, защото не може, когато се събират доказателствени материали по наказателни дела, които се разследват и разглеждат в органите на съдебната власт, върху начина, по който се събират тези доказателства, да могат да влияят политически лица, в конкретния случай министъра на вътрешните работи и неговите заместници. Досега правната уредба предполагаше и предвиждаше точно това – че министърът или неговите упълномощени заместници могат да издават разпореждане за прилагане на СРС-та. Следователно тези хора могат в една или друга степен да наблюдават събирането на доказателствен материал, което не влиза в техните преки правомощия. Те освен това са политически лица. Предвижда се ръководителят на тази агенция да се избира от Народното събрание, което в известна степен би било някаква гаранция, че няма да може пряко политически да се влияе върху нейната дейност", коментира той.

"Бюрото за контрол на СРС-тата, което беше неполитическа структура, беше закрито от ГЕРБ", изтъкна Рашков. Според него това е било ясен знак, че тогавашното мнозинство на ГЕРБ не е искало да се упражнява граждански контрол върху използването на СРС-та.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2415 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.06.06 | 05:33

1
Още една гад изпълзя!Тоя що знае-е-е!
Qna vasileva

2013.06.06 | 08:13

2
И защо е гад?Защото от ГЕРБ не им отърва.Не си спомням Б.Рашков коя партия го е назначила по рано,но промените сега са наложителни.Тази спортнопожарникарска власт трябваше много отдавна да си отиде.И на мен ми беше симпатичен Бойко,но 4г.да се чудя как да плащам текущи сметки,че и досега.А те високомерно не казват за ''Авиотряд-28''.Ще си ходи да рита топка, а ние,кучета ни яли.

Добави коментар

Водещи новини