Бойчев: Всички българи субсидираме столичното парно

  • 04 юни 2013 08:07

  • 1374
  • 4
Бойчев: Всички българи субсидираме столичното парно
©

Радостен съм, че гражданските протести, излизането на хората на улиците и битката с монополите започват да дава резултат. Липсваше чувството за справедливост и зачитане правата на потребителите. Сега компетентните органи влизат в ролите си и Комисията за защита на конкуренцията вече даде препоръки за решаване на наболели проблеми след анализ. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ Жельо Бойчев от Коалиция за България.

Според Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: от ГЕРБ, всяка година трябва да има одит на дружествата с обществен интерес, а не само на четири - пет години, когато има протести и гражданско недоволство. Ние още преди седмици сме внесли такова предложение в парламента, уточни той. Надявам се от новото правителство да работят по случая.

По думите на Бойчев, голямото предизвикателство пред кабинета на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 е подобряване на състоянието на енергетиката. Ние сме готови с промяна в някои от текстовете от закона, предлагаме двутарифна цена за тока и разширяване на обхвата на енергийно подпомагане на хората. В последните четири години не се направи нищо за енергетиката. Надявам се, че 42-рото НС ще има възможност в рамките на тези два или три месеца преди началото на отоплителния сезон да предприеме мерки потребителите да имат повече защита, да се възстанови доверието, хората да плащат това, което потребяват, допълни политикът.

Правихме промени в Закона за енергетиката, касаещи електроенергетиката, отговори му Добрев. При частта от закона, касаеща топлоенергията, няма промяна, защото нито едно от предложенията от депутати в 41-вото НС не се оказа работещо. Липсваше ясно решение на проблемите в сектора, но имаше и много належащи други промени в закона, които трябваше да се направят, уточни политикът от ГЕРБ.

Състоянието на Топлофикация - София зависи от събираемостта на сметките. В последните години тази събираемост се покачва, а това гарантира стабилността й. Дружеството върви в правилната посока. Но цената на газа в случая е много важна. Ние подписахме през миналата година споразумение за по-евтин газ и успяхме да намалим цената на газа на два пъти.

Стартирахме и процеса по проучване на собствените ресурси на нефт и газ. Не е вярно, че обработката на находищата в дълбоко Черно може са неперспективни. След три години се надяваме да имаме количества газ, които да задоволяват изцяло вътрешното потребление и то на много по-ниска цена.

Според Бойчев столичната Топлофикация не се управлява добре и това е факт. Няколко пъти сме искали оставките на управлението. Но няма как да си позволим да фалираме дружеството. Добрев отчита управлението си като успех, но ние продължаваме да плащаме най-високата цена за газа, коментира той. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета "Борисов" обаче контрира, че България плаща на второ място най-ниската цена на газа в Европа.

Оказва се, че всички българи субсидираме в най-голяма степен столичното парно, заради фиксираната цена за комбинирана електроенергия. Трябват промени в Закона за енергетиката, категоричен бе той.

От Орешарски ще чакате обмислени и категорични решения. Виждате, че на питане за АЕЦ "Белене" той каза, че първо ще се запознае с анализа на настоящата ситуация. Това е отговорно поведение на един премиер, на един управленец - да се анализира ситуацията, обяви Бойчев.

Последвайте канала на

1374 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.06.04 | 22:35

4
Това което казва Бойчев, е частично вярно. Всички топлофикации в цялата страна, крадат от гражданите които ползват централното топлоснабдяване. Това което казвам, мога да го докажа, като експерт. Нека не се забравя и факта, че без топлофикациите, няма да е възможно отопление на сградите с електричество, а газоснабдяването им е по скъпо. Правилното действие е правилното технологично управление на ТСС-тата.
ХАЙДЕ,ЗЛАТНИ КАРАКУДИ,ХАЙДЕ!!!

2013.06.04 | 16:12

3
20 години ви подържах,егати гламака съм.Сега пак шикалкавите.Нямало да се вдига цената.Нали народа затова скочи,че и тази е непосилна.До сега всички сте си плюли в устата,леви десни,средни-никой не иска да ги махне ЕРП-тата..Като видите,че се поразмърдаме и вкарвате на юруш нещо палиативно,и ние балъците кротваме.А Ганьо ТЪПИ защо не си зададе другия въпрос? ВСИЧКИ ЕРП-та КАЛКУЛИРАТ ДДС,т.е ТЕ СА РЕГИСТРИРАНИ СЪГЛ.ЗАКОНА. А ДЪРЖАВАТА ДАЛИ ИМ ГО ВЪЗСТАНОВЯВА СЛЕД ТОВА! И АКО Е ТАКА,НА КОЛКО ПРОЦЕНТА ИМ СКАЧА ПЕЧАЛБАТА!?

2013.06.04 | 15:01

2
Как пък сега се сетиха за всичко това?

2013.06.04 | 15:00

1
Ако знаех, че като си изгоря сметката и протестирам щяха да загреят, че нещата са зле, щях да го направя още през 1994 година.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини