Андрей Ковачев се застъпи за забраната за пушене

  • 30 май 2013 17:23

  • 1532
  • 3
Андрей Ковачев се застъпи за забраната за пушене
©

Андрей Ковачев твърди, че намерението на БСП за либерализиране на забраната за пушене е скандализирало представители на СЗО и евродепутати.

Евродепутатът Андрей Ковачев от Групата на ЕНП (ГЕРБ) взе участие в конференция по проблемите на тютюнопушенето, която се проведе в Европейския парламент в Брюксел. Поводът е Световният ден за борба с тютюнопушенето 31 май, който съвпада с въведената преди година от правителството на ГЕРБ забрана за пушене на обществени места в България.

Участие в конференцията взеха здравни експерти от различни страни, които споделиха своя опит в държави като Турция например, където от 2009 г. има пълна забрана за пушене на обществени места. В присъствието на Представителя на Световната здравна организация (СЗО) към Европейския съюз, д-р Ковачев запозна участниците в конференцията с намерението на новоизбраното българско правителство с мандат на БСП, като своя първа стъпка, да предложи на Народното събрание да либерализира забраната за пушене на публични места, се посочва в прессъобщение на ГЕРБ.

"Това намерение е в пълно противоречие с европейската и световната тенденции за контрол върху тютюнопушенето и обсъжданите промени в Директивата за тютюневите изделия. Ако се реализира, това ще бъде прецедент в европейската практика - вече въведена забрана да бъде отменена", каза Андрей Ковачев. Той призова домакина на събитието - британската евродепутатка от Групата на социалистите в Европейския парламент Линда Мак Ейвън - лично да се свърже с лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и да настоява той да се откаже от популистките си намерения.

В отговор на българския евродепутат, г-жа Мак Ейвън изрази учудване от това намерение на нашите социалисти и сподели, че във Великобритания подобна идея за премахване на забраната за пушенето на обществени места би скандализиралa обществото. "Това безотговорно намерение на председателя на втората най-влиятелна европейска политическа партия в ЕС, ако се реализира, би оказало изключително негативно влияние върху целия Европейски съюз", допълни още Андрей Ковачев.

Последвайте канала на

1532 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
таралеж в гащите

2013.05.31 | 19:21

3
Верно бе , те нашите пушачи не гласуваха щото ГЕРБ им нарушил човешките права като им забранил да опушват нормалните хора по заведенията. Е сега ще имат възможност , но от това нито оборота на заведенията ще се вдигне,нито джобовете им ще се напълнят. Просто "интелигентния" Станишев иска един таралеж в гащите по-малко,без да си дава сметка за авторитета на ПЕС. ..

2013.05.31 | 19:21

2
първите действия на правителството показват намерения за възвръщане на мръсотията в нашата страна .Смятам че българия има нужда от здрави закони и най -после ред.това слугуване дали ще доведе до нещо добро?

2013.05.31 | 17:15

1
Забранете виното в Италия и Франция!

Добави коментар

Водещи новини