Министърът на здравеопазването: Не бива да допускаме лекарски протести

  • 28 май 2013 11:44

  • 1415
  • 2
Министърът на здравеопазването: Не бива да допускаме лекарски протести
© Булфото

Изготвихме програма за превенция на самоубийствата и план за действие към нея. Това заяви служебният министър на здравеопазването проф. Николай Петров на отчет на служебното правителство.

По думите му комуникацията между тел. 112 и 150 продължава максимално минута. Няма недоволство от страна на населението по отношение на мобилната болница в Девин. Прецедент у нас е, че Агенцията за безопасност на храните е към Министерството на земеделието, а не към Министерството на здравеопазването, както е по целия свят, каза проф. Петров и добави, че ще предложи да се направи тази промяна. Той допълни, че справките по всичките програми в министерството са обявени и всеки може да направи проверка и справка по тях. Министерство на здравеопазването създаде обществен съвет, който е направил четири заседания в рамките на месец, каза проф. Николай Петров. Едни от най-болните теми са били наредбата за определяне на цените на лекарствата и правата на пациентите.

Участвахме активно в изготвяне на националната програма "Стратегия за развитие на здравеопазването". Очаква се през 2014-2020 да бъдат отпуснати между 300 и 500 милиона лева в Спешна помощ и други направления, заяви проф. Петров. Като основен акцент той посочи корекцията на наредбата за трансплантации и добави, че през неговия мандат са реализирани пет донорски ситуации.

Бяха направени изменения в наредбата за достъп до медицински услуги, изготвяне на наредба за профилактични прегледи и лечение на пациенти с психични проблеми, промени в наредбата на Изпълнителната агенция "Медицински одит", заяви проф. Николай Петров.

Работи се по проект на закон за контрол на наркотичните вещества, заяви проф. Петров. Той допълни, че се е работело и по проектонаредба за водноспасителната дейност. Продължава работата по Националната програма за превенция на ХИВ и за превенция на туберкулоза, продължава функционирането на метадоновите програми, допълни проф. Николай Петров.

По отношение на интензивното лечение - това е изключително скъпо, отговорно и не винаги с добър изход лечение. Направихме консултации с финансовия министър, за да увеличим финансирането. Не бива да се допускат лекарски протести, особено на спешните екипи, където напрежението е голямо, заяви той.

Последвайте канала на

1415 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.05.28 | 19:56

2
Спокойно, Лешникарски ще им разтури седенката и на докторите...
ilko

2013.05.28 | 19:17

1
Новото правителство трябва да се пребори с тежкото наследство в МВР, но за Министър на МВР е избран надпартийна фигура и доказан експерт, което е доказателство, че няма да е проводник на партийни интереси и политика, а то ще работи за държавата и гражданите й.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини