И ГЕРБ, и БСП искат нова ДКЕВР

  • 23 май 2013 08:11

  • 1416
  • 3
И ГЕРБ, и БСП искат нова ДКЕВР
©

В Народното събрание има сега една тройна коалиция, която работи чрез некоректен към избирателите принцип - чрез по-малки регистрации и игра с кворума. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена от ГЕРБ.

На въпрос за новия кабинет, Петър Чобанов от Коалиция за България отговори, че с него не са водени все още разговори за участието му в правителството. Аз съм човек, който може да поеме отговорност. В момента съм народен представител и в парламента има много работа да се върши. Категорично обаче в НС тройна коалиция няма, а това, че ГЕРБ са в изолация, се дължи на цялото им управление, подчерта той.

По думите на Павлова, в енергетиката трябва да се вземат спешни решения. Проблемите в сектора са натрупани от лошото управление в последните 15 - 20 години. Това са фактите, показа го и направеният анализ. Относно присъединяването на зелената енергия, тук става дума за едни дългосрочни договори, подписани от предишни правителства. Тези договори са страшни, те натоварват сметките на потребителите, но и дори тази енергия да не се използва, държавата пак ще плаща за нея, подчерта бившият регионален министър. Трябва да има предоговаряне на условията, но за прекратяване на договорите не може дума да става, защото неустойките ще са изключително големи, дори непосилни, обясни тя.

Нека не гледаме назад, да не виним правителства, а да работим - нужно е да видим как да се образува ценовия микс и да се намалят сметките. От ценовия микс трябва да отпаднат тези добавки, които не са задължителни, смята тя.

Според Чобанов, трябва да има краткосрочни, бързи мерки, които да стабилизират ситуацията и да намалят избухването на обществено напрежение. Ще има непрекъснат контакт с Министерство на икономиката и енергетиката, както и с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, тъй като настоящата методика не е справедлива и ощетява крайния потребител. Освен това ние предлагаме една двойна тарифа на електроенергията и увеличаване на енергийните помощи. Искаме и ново управление на ДКЕВР с участието на гражданското общество.

На въпрос защо отново предлагат двойното тарифиране на тока, след като по време на тяхното управление то е било премахнато, политикът отговори, че тогава икономиката е била във възход, доходите на хората са нараствали и затова тази мярка с двойното тарифиране се е оказала ненужна. Сега обаче положението е различно, подчерта той.

От ГЕРБ имаме предложение за промяна на избора на състава, правилата и личната отговорност на членовете на ДКЕВР, обяви Павлова. Относно двутарифирането - от една страна, то звучи като една социална и много хубава мярка. Но при него има два проблема. Първият е, че така и така имаме ниско потребление на енергия, което още повече ще спадне. Ние имаме обаче и опасения за кражба на ток. Ако един потребител иска да влезе в ниската тарифа до 75 киловатчаса, просто ще си сложи два или повече електромера у дома. Надявам се да сте предвидили мерки срещу този вид кражби. Освен това има опция и за субсидиране по този начин на несоциално слаби хора - примерно при вилни зони. Големи, хубави, скъпи къщи, които обаче се ползват само от време на време, попадат в сектора на потребители на евтин ток.

Той отговори, че ще се вземат мерки, за да не се краде електроенергия. Колкото до вилите и скъпите къщи - повечето от българите са бедни, така че подпомагането им е по-важно, отколкото дали малко ще се облагодетелстват и някои по-заможни хора, смята политикът от Коалиция за България.

Павлова контрира, че така обещаната справедлива цена на тока няма да бъде справедлива.

Относно мораториумът върху цената на тока, тя обяви, че той сам по себе си е добра мярка за известно време, временна мярка за успокояване на напрежението за кратко. За мен по-реалистично е да се търсят схеми за намаляване на цената на тока, защото разликата някой трябва да е я поеме и задълженията в електроразпределителните дружества ще се трупат на фона на покачването на цената на тока в световен мащаб.

Това е мярка за първо време, докато търсим начин за решаване дългосрочно на проблема, допълни Чобанов.

Последвайте канала на

1416 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
123

2013.05.25 | 10:19

3
Господа управляващите, трябва да разберат най-сетне, че не трябва да нагаждат цените според доходите, а доходите според цените.
livain

2013.05.25 | 10:15

1
е добре де,тези от ГЕРП като искат нов ДЕКЕВР какво правиха до сега?

2013.05.25 | 10:15

2
А какво изобщо правиха всички 20 години?!?!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини