Парламентът започва работа със скандали за стаите на групите

  • 21 май 2013 06:21

  • 1575
  • 5
Парламентът започва работа със скандали за стаите на групите
©

Депутатите от 42-рото Народно събрание за първи път ще седнат на банките днес. Заседанието започва от 10.00 часа. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител, който ще произнесе слово. В 42-то Народно събрание това е Стефан Данаилов.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. На заседанието ще бъде избран председател на 42-то Народно събрание. Депутатите ще гласуват проекторешение по процедурата на избора. Изборът ще бъде произведен съгласно приетата процедура, след което ще бъдат обявени и резултатите.

Избраният за председател на 42-то Народно събрание ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.
Следва избор на заместник-председатели на Народното събрание и приемане на решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Гласувани ще бъдат решения за избиране на временни секретари на парламента и на Временна комисия по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. След края на заседанието се предвижда обща снимка на официалния вход на парламента.

Още преди първото заседание обаче се развихриха скандали коя парламентарна група в коя стая ще бъде настанена. Депутатите от „Атака” в 42-рото НС ще ползват стаята на предвожданата от Иван Костов в предишния парламент група на Синята коалиция, след като ДСБ и СДС не успяха да влязат в законодателния храм. Освен нея хората на Волен Сидеров са поискали и съседната зала вдясно, в която се помещаваха независимите избраници. Така БСП, ДПС и „Атака” ще се озоват заедно в десния кулоар. Групата на ГЕРБ остава в левия, където досега беше и „Атака”.

До късно вчера представителите на четирите парламентарни партии преговаряха за разпределението на стаите и местата в пленарната зала. Сидеров и хората му са поискали и банките на сините в най-дясната част на залата. Лидерът на „Атака” обаче вероятно няма да седне в стола, заеман от Командира на първия ред, тъй като местата са си заплюли от ГЕРБ. Законотворците от „Атака” отново ще бъдат зад герберите вдясно, а социалистите и ДПС ще седят вляво и в центъра на залата. ГЕРБ и БСП са влезли в спор и за зам.-председателския кабинет в левия кулоар, в който в 40-ото НС се помещаваше групата на НДСВ. Той е в съседство на шефския кабинет в НС.

Не е постигнато съгласие и за състава на комисията, която трябва да ремонтира парламентарния устав. От ГЕРБ поискали да имат най-много представители в нея, а останалите формации са предложили местата да се поделят поравно.

Последвайте канала на

Novini.bg
1575 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.05.22 | 00:35

5
Това че Волен е пожелал стаята на Костофф не е случайно.С тези си действия казва и доказва нещо. А какво ли е то?

2013.05.22 | 00:35

4
Честито и на Българите избрали Герба 4 незабравими години глад мизерия смърт и запалили се Българи!

2013.05.22 | 00:35

2
В момента ГЕРБ е най-перспективната партия в България. Те са прозападна и демократична партия. Опитите за коалиране на останалите три партии ще бъдат неуспешни, защото коалиране на основа на омраза не е продуктивно. Освен това Атака вече се чувстват прецакани от "социалистите", които всъщност не са социалисти а консерватори.

2013.05.22 | 00:35

3
Щом в момента ГЕРБ са най-перспективната партия, значи за България няма надежда.

2013.05.22 | 00:35

1
БСП ЩЕ ДЕМОНСТРИРА ПЪЛНО БЕЗСИЛИЕ ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН. РЕАЛНО ДПС ЩЕ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Добави коментар

Водещи новини