Огнян Минчев: България се намира в дълбока криза

  • 12 май 2013 23:03

  • 2511
  • 7
Огнян Минчев: България се намира в дълбока криза
©

Това, което е сигурно е, че една част от обществото не може да понесе стила, начина, по който ГЕРБ управляваше и по който се държеше в парламента, в институциите и в обществото. Тази част от обществото разви изключително силен негативизъм към ГЕРБ и на практика отказва да приеме какъвто и да е вариант на съжителство в ГЕРБ - най-общи интернет класата, интелектуалците от по-големите градове и т.н

Същевременно обаче съществува една друга и то никак не малочислена част от българското общество, която очевидно даде своето доверие за ГЕРБ по време на тези избори. При всички случаи това се очертават около 1/3 от българските гласоподаватели. Това показва, че българското общество е дълбоко разделено и по отношение на ГЕРБ, и по отношение на политическото представителство като цяло, тъй като подобна поляризация съществува и по отношение на БСП и по отношение на други политически проблеми. Това коментира пред БНР политологът Огнян Минчев.

България се намира в дълбока криза на разделението и морална криза, но не само морална криза - тя все повече ще бъде институционална криза, тъй като конфигурацията на предстоящия парламент, ако се запазят тези пропорции на представителство, които основните социологически екзит полове ни представиха тази вечер ще бъде конфигурация, в която парламентът ще бъде на практика почти блокиран, ще бъде много по-трудно да се излъчи стабилно и работещо политическо правителство.

Приказките за програмно, експертно и т.н. правителство са предназначени да омайват хора, които не са информирани по въпроса, но на практика програмното или експертното правителство е правителство, което е с редуцирана отговорност. То може да бъде вариант за краткосрочно попълване на липсата на друго правителство, но не може да бъде реална дългосрочна алтернатива на силно, нормално правителство, опиращо се върху парламентарно мнозинство, а вариантите за подобно силно правителство са изключително минимални, каза политологът.

Минчев не изключи възможността ГЕРБ да направи правителство с "Атака" или БСП да създаде правителство с "Атака" и ДПС. Според политологът е много малък шансът БСП и ГЕРБ да се коалират.

Последвайте канала на

2511 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Пян Гъ

2013.05.14 | 05:44

7
Съселът е НАЙ-ПРОСТИЯТ, НЕОРИЕНТИРАН, НЕПРИТЕЖАВАЩ ТРУДОВИ НАВИЦИ И НЕПОДГОТВЕН "ЛИДЕР" (разбира се, тук включвам и царя), който БГ е имала досега. Срамно е, че изобщо го коментираме. Той и като "мъж" е ..., хайде да не казвам. ДПС е най-вредната и СЕПАРАТИСТКА ПАРТИЯ. За управлението трябва да поемат отговорност останалите партии. Бойко да се вгледа повече в националните интереси, а Волен да се изтегли малко по-вдясно (сега е задминал и БСП) - И ГОТОВО.

2013.05.14 | 05:44

6
ГЕРБ може и да е в опозиция. Но БСП съвсем се изложи и изчерпа вече...Няма какво повече от отвратителния си манталитет да покаже на хората.
33---№2

2013.05.14 | 00:21

3
Както се махнеш №2,така и ще се върнеш,но не като човек,а като амортизирана машина.Вие си избрахте този начин на живот!!!Дълги години ще гледата и правите равносметка за постиженията на Борисов!Неговото бъдеще е ясно!!ой е много силен,успял мъж,жалко е за невинните ни дечица!!ПРАЗНУВАЙТЕ,ИЗЛЕСТЕ НА УЛИЦАТА,НО ВЕЧЕ ДА ПЛАЧИТЕ ЗА БОРИСОВ!!!!Той също се измори от серьожа,който няма нищо общо с нас българите!!!ТОЙ НЕ СИ ЗНАЕ ПРОИЗХОДА,НИТО МОЖЕ ДА РАБОТИ НИЩО!!!!ОСВЕН ДА КРАДЕ!!!НЕ СЛЕД ДЪЛГО ВРЕМЕ ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ!!!
Безпартиен

2013.05.14 | 05:44

5
За амфетаминовия дилър, който имаше забрана да влиза в държавни учреждения докато охраняваше Симеон Сакскобурготски, ли говориш!? За този с партийната книжка на БКП ли говориш!? За този, който ни пробута не една "калинка" ли говориш!? - верно има много заблуден народ .....
ПРОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА

2013.05.14 | 00:22

4
Всеки народ си заслужава управниците. Жалко, много жалко, че при наличието но толкова много умни и почтени и кадърни българи, чалгаджиите и простаците избраха за премиер най-простия, най-долния и най-наглия политик, който България някога е имала. Яд ме е и ме е срам, че съм българин. Махам се от България за да не виждам и да не чувам наглото, грубо и просташко управление на мутрата Бойко. Този тъпанар пак ще ни излага пред света и тотално ще разсипе майка България.
Ясен

2013.05.13 | 23:59

2
Новото правителство ще е на ГЕРБ и АТАКА.
mudov

2013.05.13 | 17:23

1
виновно е задмашиното устройсво не кризата

Добави коментар

Водещи новини