Попова: Трябва да извадим послания от величавата и горда Априлска епопея

  • 01 май 2013 21:15

  • 1620
  • 3
Попова: Трябва да извадим послания от величавата и горда Априлска епопея
©

"Трябва да извадим днешните съвременни послания от величавата и горда Априлска епопея. За 137-и път сме се събрали да си спомним и прославим великата панагюрска епопея, защото тези времена носят дълга и силна историческа памет", каза Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на, вицепрезидент на България по време на тържественото отбелязването на 137-годишнината от Априлското въстание в Панагюрище.

Попова допълни, че историята на българския народ не е само в пожълтелите исторически хроники. Тук сме, за да извадим съвременните послания от Априлската епопея.

"На 20 април в паметната 1876 г. тук в столицата на 4 революционен окръг - Панагюрище, пристигат куриери от Копривщица и носят кървавото писмо, още същия ден следобед обявява начало на въстанието. Величавите времена носят дълга историческа памет. Пътят до гордата априлска епопея е дълъг и тежък. Той започва от призива на онзи Атонски монах, който написа една малка книжа „История славянобългарска” и тръгна с нея, за да разказва, че народ, който е имал славна история, ще има и славно бъдеще", каза Попова.

"Трънливият път към свободата минава и през буквара на Петър Берон, който даде многостранно знание. Този път минава и през неделното училище на Неофит Рилски и градското училище на дядо Славейков. Искам да изразя вълнението си и благодарност за поканата", заяви Попова.

Тя добави, че се гордее, че е европейски гражданин на България, за това, че с горди панагюрци, батачани, перущинци ще празнувам трънливия път на свободата.

"След тези паметни дни в пиянство на един народ, където се намери пътят на безсмъртието е славната и трагична Априлска епопея, имаме да изкачваме и минаваме други върхове и го направихме достойно, Македоно-одринското опълчение, Илинденско - Преображенското въстание са славни пътища. Да пребъде непокорният и свободолюбив български дух. Нека българските личности в днешния ден да бъдат просветени с честни каузи", каза още Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1620 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Lyjliva jena koyato e protiv dojivotnia zatvor za

2013.05.04 | 16:51

2
Da i ti, Popova, napravi edno takova “razkritie“ - za “prosvetenia“ totalitaren lider-monarh! I tozi “prosveten monarh“ za Popova naj-veroyatno e prostakyt-piklio Bojko Tikvata!

2013.05.05 | 23:19

3
Dojivoten zatvor nqma v cqla evropa, ima dva vida dojivoten, ediniq 15 god a drugiq 27 no dojivoten nesashtestvuva
***

2013.05.04 | 15:45

1
Баба Яга яхнала метлата на на злодея Бо-Бо!/Препоръчителен родителски контрол/

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини