Специално звено ще прогнозира развитието на пазара на труда

  • 17 април 2013 15:46

  • 816
  • 3
Специално звено ще прогнозира развитието на пазара на труда
©

Създава се Национално звено за прогнозиране на развитието на пазара на труда в България. Това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Петър Стоянов на конференция за управление на риска.

Задачата на звеното ще бъде да предоставя редовно прогнози за потребностите на работодателите в средносрочен и в дългосрочен план, предаде БТА. Идеята е в следващите десетилетия да има обективна информация какво може да се очаква от пазара на труда, уточни Стоянов.

Министърът съобщи, че от Министерството на труда и социалната политика очакват следващото Народно събрание да приеме промени в Кодекса на труда. Едно от предложенията е да се създаде нов тип трудов договор в страната, който да бъде в подкрепа на младите хора, започващи трудовия си път. Предложението е за създаване на юридическа форма на договор за стажуване, в който да са разписани правилата и задълженията на стажуващия и на работодателя. Идеята е работодателят да бъде задължен да осигури обучаващ за стажуващия, като стажът да приключва с някаква форма на изпит и документ, който да удостоверява придобитата квалификация, поясни зам.-министърът.

Последвайте канала на

816 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
123

2013.04.18 | 09:57

3
Ето така се решава проблема с безработицата! Сега едно звено със стотина назначени, а после и в цялата страна. Така за отрицателно време ще преизпълним плана за 250 000 работни места. Освен това ще се раздвижи и икономиката. Тези 250 000 души с по 1000лв заплата ще вкарат 250млн в оборот, от които поне 200млн за закупуването на китайски, турски и германски стоки. Това ще генерира приход от минимум 16 млн ДДС, с който можем да наемем още 16000 безработни. И всичко това за един месец!!! За следващия други да го смятат.

2013.04.18 | 01:12

2
Без да съм специално звено ще ви кажа, че който може бяга в чужбина, необразованите стават все повече, заради съдебната система и нуждата от квалифицирани кадри инвеститори няма да дойдат така че в най добрия случай по някой Макдоналдс по магистралите на Бойко. засега толкова.

2013.04.18 | 01:11

1
Това звено има една единствена задача-да си получава заплатите от бюджета на държавата, което значи от нашите пари...Каква ще е ползата от тяхните прогнози за БЕЗРАБОТНИТЕ не ми стана ясно, но ми е ясно, че който се уреди в това звено няма да е безработен или да взима минимална заплата...

Добави коментар

Водещи новини