Експерт: Властите мерят различно "обоснованите предположения" за Хизбулла

  • 17 април 2013 09:52

  • 1428
  • 1
Експерт: Властите мерят различно "обоснованите предположения" за Хизбулла
©

Интересен аналог между атентата в "Срафово" и казуса с незаконните СРС-та, за чието използване потвърди преди дни прокуратурата, направи в сутрешния блок на БТВ експертът по сигурност и антитероризъм Славчо Велков.

По думите му при терористичния акт в Бургас властите говорят за „обосновано предположение” за съпричастност на „Хизбулла” и въпреки това данните се приемат за неоспоримо доказателство. В случая с подслушванията обаче прокуратурата говори за „предпоставки” и има отказ на тези данни да се погледне като на доказателства.

„А доказателства има много – за подслушвания дори на ранг премиер. Защото какво ви показва случаят с Ваньо ТановВаньо Танов Генерал-майор Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната? Там е приложено СРС, независимо от каква структура, може да не е регламентирана, спрямо премиера, спрямо вицепремиера Дянков. СРС беше приложено спрямо министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на – ето ви ги доказателствата за подслушване”, посочи Велков.

След думите му се намеси журналистът Велислава Дърева, според която скандалът с незаконните СРС-та не е „домашен” за България, а придобива европейски мащаб. „Първо - ние сме член на ЕС, второ – подслушвани са еврокомисар и лидерът на партията на европейските социалисти. Освен това има съзнателно увреждане на направените записи. Аз си направих труда да изкарам нарушенията на Цветанов според закона – те изпълват 5 компютърни страници. На главата му висят между 5 и 10 години затвор. ГЕРБ е мафията”, заяви Дърева.

Тя поздрави прокуратурата за „независимото” разследване и призова бившия вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа да си понесе отговорността по казуса, независимо дали е знаел за СРС-тата или не. „Най-малкото е да понесе политическа отговорност – да се оттегли от властта, въпреки че според мен не е действал сам. Най-голямото пък би било наистина да получи наказание според закона”, допълни журналистът.

В „защита” на бившия шеф на МВР говори Методи Андреев – бивш шеф на Комисията по досиетата. По думите му единственото логично обяснение било Цветанов да не знае за незаконните подслушвания.

„Аз смятам, че той не знае. Министърът носи отговорност, но той не може да отговаря за всеки свой служител персонално - колко пъти катаджиите са ни глобявали незаконно? Може ли министър да си позволи да стане зависим от тези хора – да каже: Момчета, ще слушате еди кой си! Ами нали той няма вечно да е министър. Логиката е той да не е знаел”, обясни Андреев.

Той даде пример с подобни скандали в миналото. „Ето този стар случай „Филчевгейт”. Тогава при управлението на СДС бяха намерени СРС-та в мазилката на апартамента на тогавашния главен прокурор Филчев. Същата ситуация я има и сега – има предпоставки за подслушване (една кола се движи без регламент), но доказване за подслушване няма. В дъното на нещата пак ще се окажат едни мишоци от бившата ДС, ще видите”, прогнозира експертът.

Друг подобен скандален пример, при който вътрешен министър не знаел за подслушване била прословутата среща на Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в с братя Галеви. „И изведнъж се оказа, че цялата среща е била записана и хвръкнаха глави. СРС-тата са деликатна тема. Имаше ги и при случая с „Галерия” – последваха проверки, комисии и накрая нищо. И това при предишния главен прокурор, а той беше юридически съветник на Първанов”, продължи с припомнянето на „случки” от миналото Андреев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1428 1

Коментари 1

Добави коментар

2013.04.18 | 20:02

1
... новини в които са цитирани нарушения на БСП и подобни - нямат коментари - защо ли ? ... а Дърева вместо да се дърли и да се надява пак да я приберат под крилото на БСП , да погледне на реалността с очите на обикновения гражданин ,а не с очите на обигран БКП апаратчик...едва ли обаче ще може - на тях(БКП апаратчиците) им е вродено да викат на бялото черно и да се "грижат" за народа като го ограбват най-нагло...примери бол...Белене,Цанков камък,Мариците,мутренските времена,хиперинфлацията...чет нямат както нямат граници безсрамието и наглостта им...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини