Националната стратегия за развитие на културата е в процес на финализиране

  • 16 април 2013 15:44

  • 1258
  • 0
Националната стратегия за развитие на културата е в процес на финализиране
©

Министерството на културата на Република България е в процес на финализиране на Националната стратегия за развитие на изкуствата, културното наследство, културните и творчески индустрии и културния туризъм, която е изработена с най-широко и активно гражданско участие и няма аналог по мащаб в годините. Това заяви министърът на културата Владимир ПеневВладимир Пенев Владимир Пенев е министър на културата в служебното правителство Марин Райков от 12 март до 29 май, който участва в 10-та Конференция на министрите на културата на държавите – членки на Съвета на Европа на тема: „Управление на културата — насърчаване на достъпа до културата”, провеждаща се в Москва, съобщиха от министерството.

Министърът на културата Владимир Пенев и заместник-министърът на културата Деяна Данаилова са на посещение в Москва, където участват в 10-та Конференция на министрите на културата на страните – членки на Съвета на Европа на тема: „Управление на културата — насърчаване на достъпа до културата“. Форумът, който се откри на 15 април, се провежда в Болшой театър в Москва. Конференцията се организира от Съвета на Европа и Министерството на културата на Руската федерация. Събитието постави акцент върху новите предизвикателства пред правителствата, и по-специално пред министерствата на културата във връзка с насърчаването на достъпа до културата и участието в нея, също и по време на социални, икономически и финансови промени. На форума бяха разгледани конкретните предизвикателства и възможностите на цифровата ера за достъп до културата и участието в нея, както и важното взаимодействие с гражданското общество, с оглед насърчаване на социалната справедливост и свободата на изразяване. От практическа гледна точка конференцията отдели особено внимание на новаторските подходи в политиката и обмяната на опит и добри практики сред политическите лидери. Конференцията проучи и перспективите, възможностите и предизвикателствата пред Съвета на Европа, като в качеството си на общоевропейски междуправителствен форум за култура и лаборатория за демократично управление тя предложи и пътища за укрепване на ефективното сътрудничество в областта на културата с международни организации като ЮНЕСКО, Европейския съюз и други международни организации.

По време на трите последователни сесии участниците обсъдиха и обмениха вижданията си по следните подтеми: Ролята на правителствата: нови предизвикателства и възможности; Най-добри практики и политически иновации; Перспективи пред Съвета на Европа в партньорство с други организации. Министър Владимир ПеневВладимир Пенев Владимир Пенев е министър на културата в служебното правителство Марин Райков от 12 март до 29 май направи изказване в рамките на Сесия 2 – „Най-добри практики и политически иновации”.

Зам.-министър Данаилова, която е и председател на Управителния комитет за култура, наследство и пейзаж на Съвета на Европа, изнесе доклад на втория ден от Конференцията на тема: „Перспективи пред Съвета на Европа към най-ефективното сътрудничество с други международни организации в сферата на културата”.

По време на посещението си в Москва министър Пенев инспектира и Българския културен институт в руската столица.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1258 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини