19 депутати не са продумали нито веднъж от парламента за 4 г.

На 28 194 932 лв. възлизат общо заплатите на 240-те депутати през мандата на 41-ото народно събрание. Това става ясно от обобщаваща справка, предоставена на "24 часа" по Закона за достъп до информация.

За периода от 14 юли 2009 до 14 март 2013 г. Народното събрание е заседавало 487 пъти. 35 от събиранията на депутатите са били извънредни.

28-те милиона са нето - посочената сума за заплати е след приспадане на данъци и осигуровки на народните представители, уточняват от парламентарната администрация.
И 4-те години от мандата депутатските заплати бяха замразявани на нивото от декември 2009 г. заради кризата у нас. Така базата за изчисляване на възнаграждението на всеки бе 2196 лв., като се добавят проценти за шефски места и участие в комисии.

Още 15 658 967 лв. са предоставени на парламентарните групи по перото "допълнителни разходи в размер на 2/3 от заплатите". Добавките се събират от групите и се разпределят за сътрудници, консултации, семинари, благотворителност, букети и всички други подобни разходи. За тези пари се развихри скандал, след като стана ясно, че те са безотчетни.

796 720 лв. са удържани от депутатските заплати за неизвинени отсъствия. Безспорен рекордьор по неявяване на работа е вече почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който за близо 4 г. дойде в парламента 3 пъти. Следва го Делян Пеевски, който също изключително рядко влизаше в пленарната зала.

1363 часа са изговорили общо депутатите от парламентарната трибуна за почти 4 г. Има обаче 19 "риби", които не са взели думата нито веднъж. Сред тях, разбира се, са Доган и Пеевски - как да се изказваш в парламента, като те няма?

Мълчаливците са основно от ГЕРБ - Илия Пашев, Мирослав Петков, Георги Плачков, Антоний Йорданов, Валери Ангелов, Веселин Спиридонов, Даниел Георгиев, Мария Минчева, Петър Даскалов, Тодор Георгиев. По "стеснителност" ги догонват и колегите им от ДПС - Емил Иванов, Ердоан Ахмедов, Георги Колев, Гюнай Сефер, Митхат Табаков, както и независимият Касим Дал.

Някои от депутатите явно са си били поставили за цел да изпаднат от срамната класация на "рибите", затова са вземали думата по 2-3 пъти. 39 са онези, които са се качвали на парламентарната трибуна по-малко от 10 пъти за целия мандат.

Рекордьорката по приказване и този мандат е Мая Манолова. Устатата червена депутатка бие дори шефката на правната комисия Искра Фидосова, която беше най-дълго на трибуната да чете обемните доклади по законите.

Манолова е говорила 73 часа и 42 минути. "Говорех толкова много, защото виждах отсреща неразбиращите очи на мнозинството. Трябваше да им обяснявам бавно, да се опитвам понякога да съм емоционална, понякога заплашителна - да използвам различни подходи, за да ги накарам нещо да чуят", обяснява Манолова.

Коментари

 1. 2013.06.09 | 21:16
  Сега разбирам защо ГЕРБ смятат управлението си за успешно.
 2. 2013.04.09 | 18:32
  ботевградското депутатче Даниел Георгиев от ГЕРБ и името не може да си напише правилно:):):) по-добре е, че не е говорил:) татино синченце, дали ще може пак да се набута, пак тъй нищо да не пипа и само да лапа?
 3. 2013.04.09 | 15:29
  Повечето са живи мумии.
 4. 2013.04.09 | 15:29
  "Празна каца по-вече кънти" Народна поговорка
 5. 2013.04.09 | 15:28
  С толкова трябва да се намали броя на новото събрание, като прибавим още 20бр. - които не са участвували в заседанията + още 20-30 които не са влизали на повече от половината и си идваме на реалната бройка необходими депутати - около 120 души , останалите са мъртви души - не ни трябват.
 6. 2013.04.08 | 21:08
  Съгласен съм с теб,но до някъде.Тогава ръководеха държавата хора от друго тесто,с друг морал.След 1990 се появиха издънките им,който растяха и учеха на запад.Те изършиха преврата с/у бай Тошо,за да живеят по капиталистически,ограбвайки целият финансов и икономически ресурс на държавата.уж в името на "демократичните промени"-развявайки знамето на соца.Най-опостушителните съсипващи договори,заменки приватизации за 1 лев,са пак дело на техни възпитаници,прикриващи се зад опозиционни платформи(СДС-с Костов-доцент по полит икономика,софиянчето-соф.кмет и премиер,надето и миленчо,учили в език.гимназии и навън(кой можеше д учи там,а?),дянков и безчет ДС-служители(пак техни отрочета)-днес са видни бизнесмени.Това е истината.16 години съм гласувал за БСП,но се отвратих от такива наглеци,като овч,герговчета,гущречета и още цяла сюрия.Лошото е,че ако им свалиш гащите,на всичките задниците все са червени.Хайде ходи гласувай-ама за кой?
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет