ЦИК отказа да заличи от изборите партията на Надежда Нейнски

  • 05 април 2013 10:01

  • 1043
  • 0
ЦИК отказа да заличи от изборите партията на Надежда Нейнски
© Булфото

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да заличи регистрацията на "Синьо единство" на Надежда НейнскиНадежда Нейнски Надежда Нейнски започва политическата си кариера във възстановената в края на 1989 г. за участие в парламентарните избори на 12 май. Мотивът на комисията - в Изборния кодекс не са определени правила, които да позволяват "такова правно действие".

Най-новата партия се регистрира за вота в последния ден, но след като не се разбра за коалиция с ДСБ, на 1 април в ЦИК беше внесено искане за заличаване на регистрацията на партията. Преди ден на национален съвет "Синьо единство" реши да не се явява под никаква форма на предсрочните парламентарни избори.

В решение от четвъртък ЦИК посочва, че липсва правно основание за заличаване на регистрацията на политическа партия за участие в изборите за народни представители извън случаите на непълна подписка в подкрепа на партията от 7000 избиратели. По този ред ЦИК заличи 4 формации. "Дори да се приеме, че е допустимо заличаване на регистрацията на политическа партия по нейно искане, то същото следва да се заяви в определения от закона срок за регистрация на политическите партии за изборите за народни представители, в случая 27 март", гласи решението на ЦИК.

На същото основание ЦИК е отказала да заличи регистрацията на още 4 партии - "Обединена Социалдемокрация", Земеделски народен съюз, Национално движение за права и свободи (НДПС) и Политически клуб "Екогласност" на Емил Георгиев. От заявленията става известно, че някои от формациите искат да им се възстанови и внесеният безлихвен депозит от 10 000 лв., но ЦИК отбелязва, че той се възстановява на партиите, получили повече от 1% от гласовете на изборите.

Решенията на ЦИК по петте искания за заличаване на регистрациите подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 3-дневен срок.

ЦИК заличи коалицията "ВМРО - Орлов мост" след искане на ВМРО-БНД на Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и така националистите и бургаската партия Средна европейска класа ще се явят самостоятелно на вота. Участниците в изборите остават 38 партии и 7 коалиции, в чиито състав са общо от 25 формации.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1043 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини