Плевнелиев: Трябва да се ускори проектът "Набуко"

  • 03 април 2013 18:45

  • 921
  • 1
Плевнелиев: Трябва да се ускори проектът "Набуко"
©

Важно е да има координиран подход на страните участнички в проектите "Южен поток" и "Набуко". Това е било посочено на срещата на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното с вицепремиера на Унгария Тибор Наврачич.

Като посочи, че "Южен поток" минава през пет страни от ЕС, както и "Набуко", президентът Плевнелиев каза пред журналисти, че е важно в последната решаваща фаза на тези проекти страните да обединят усилията си, защото има опасност всеки поединично да договаря своите условия, а съществува и по-голямата опасност ЕК да не одобри подхода към "Южен поток", който трябва да се синхронизира с третия либерализационен пакет. Не бива да допускаме Русия еднолично с всеки един от нас да се пазари на парче, каза Плевнелиев, цитиран от БТА.

Държавният глава подчерта необходимостта да се даде ускоряване на проекта "Набуко", който носи истинската диверсификация и е стратегически приоритет за България. Плевнелиев посочи, че ще предприеме действия, включително и разговори с Азербайджан, който е основният доставчик на природен газ за "Набуко".

На срещата с вицепремиера Наврачич е станало ясно, че оценката за въздействие на околната среда за "Набуко" в Унгария вече е факт. Тази оценка ще бъде готова в България в скоро време. След две седмици българският министър на икономиката ще посети Унгария, където ще бъдат обсъдени проектите "Южен поток" и "Набуко".

На срещата е била коментирана и темата за интеграцията в региона - на газовите, електрическите, железопътните мрежи. Инициативата на Унгария, Словакия и Чехия да интегрират техните мрежи в общ енергиен пазар в момента се развива към Полша и Румъния. България има интерес да започне да се интегрира към този регионален централноевропейски пазар, посочи Плевнелиев. Общи инициативи по Дунавската стратегия и обмяната на опит в борбата с младежката безработица, където двете страни заедно могат да стартират проекти, също е било обсъдено на срещата.

По-рано президентът се срещна с представители на унгарския бизнес. На срещата е бил заявен интерес за увеличаване на инвестициите от Унгария в България и е била поставена цел постигнатият през 2012 г. 1 милиард евро стокообмен между двете страни всяка следваща година да се увеличава.

Интерес за инвестиции в България е бил проявен от няколко големи компании във фармацевтиката, както в телекомуникациите и в производството на жп системи.

По-късно президентът Плевнелиев откри в Мемориалния център на Холокоста в Будапеща изложба, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи в годините на Втората световна война.

Последвайте канала на

921 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Gigi

2013.04.04 | 02:23

1
ЧЕТЕТЕ В "АФЕРА" КОЛКО КРАДЛИВИ СА ОТ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО,КАК "ПАСТИРКАТА" Е НАЗНАЧИЛА ТАЯ ШАЙКА.ЧУДОВИЩНА КРАЖБА СЕ ВЪРШИ В МОМЕНТА,А НАРОДА СПИ.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини