КНСБ иска по 50 лв. за хората на минимална заплата и пенсия

  • 02 април 2013 08:50

  • 1709
  • 3
КНСБ иска по 50 лв. за хората на минимална заплата и пенсия
©

С промените в Закона за публичност на имуществото на лица заемащи висши длъжности се нарушиха няколко текста на Конституцията. Това заяви пред БТВ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. УС и Контролните съвети на синдикати и работодателите също трябва да декларират имуществото си. Тристранният съвет е консултативен орган и не се разпределят държавни ресурси. На всичко отгоре законът няма никакви мотиви и беше приет в разрез с утвърдената практика, което не знам дали е резултат от глупост или зла умисъл, каза Велев.

Бизнесът получи подкрепата и от синдикатите. Законът е противоконституционен и представлява една глупост, отсече президентът на КНСБ Пламен Димитров. Това е поръчка, за да се каже „вижте какви мръсници се събират там, в НСТС и решават какво да правят“. Димитров обаче уточни, че ще декларират доходите си като синдикални лидери. Във висшите органи обаче влизат 700 души в конгреса, на този въпрос няма отговор от Сметната палата, заяви лидерът на КНСБ.

Причината е разводняване и отклоняване на вниманието, каза Велев. Той припомни, че са отправени искания към президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените, но той не се е вслушал в призивите. Ние няма да обжалваме решението на правителството по социалния пакет и няма да застрашим подобни мерки, заяви Велев. Четирите работодателски организации представляват 90% от бизнеса именно ние даваме заплати и пълнят кацата, а чиновниците бъркат в нея, за да разпределят средствата, каза шефът на Асоциацията на индустриалния капитал. Той каза, че ще поиска от омбудсмана Константин Пенчев да сезира Конституционния съд за отмяна на спорните промени.

Пламен Димитров разкри, че мерките трябва да се разширят към всички групи, които са на минимални доходи – обезщетения, пенсии и минимална работна заплата. 6,5 млн. лв. струва подпомагането на работещите бедни с 50 лв. за сметка на парите за програмите за осигуряване на заетост. 350 000 пенсионери получават минимална пенсия от 150 лв., които също трябва да получат по 50 лв. еднократна помощ, каза президентът на КНСБ.

Последвайте канала на

Novini.bg
1709 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Радо

2013.04.03 | 00:52

3
Тези от Кнсб са луди на тези цени 50 лева! Доходите са ниски защото през тези 23 години Кнсб си затваряха очите и минималната не се пипаше щото са заедно с работодателите същите корумпета са като депутатите!

2013.04.03 | 00:52

2
Що от КНСБ не си ги заврете тия 50 лв отзад? Вие сте също толкова виновни за положението в което са хората колкото и политиците. Защо ви е страх да си декларирате имуществото и доходите? Може би, защото сте червиви с пари и имоти на наш гръб, хората с най-смешни заплати в цяла Европа.
mishou

2013.04.03 | 00:52

1
поредната доза популизъм и празни обещания преди изборите. те и герб хвърляха популистки обещания напред назад и накрая България фалира

Добави коментар

Водещи новини