Новият министър на земеделието е бил съветник от БСП

  • 22 март 2013 08:53

  • 2769
  • 2
Новият министър на земеделието е бил съветник от БСП
©

През 1900 г. в България е имало 2,035 млн едри животни, а в момента едва 568 000. Овцете в България са били 11 млн. през 1984г., а в момента едва 1,7 млн. Свинете и производството на мляко също е намаляло, алармира новият министър на земеделието Иван СтанковИван Станков Иван Станков - Български ветеринар и министър на земеделието и храните в правителството на Марин.

В момента България внася около 90% от продаваните на пазара плодове и зеленчуци. Станков призна, че служебният кабинет не може да промени много неща, но е необходимо да се защитят приоритетите пред ЕС.

Необходимо е да създадем и месодайно животновъдство, а в момента подобни животни нашата страна няма в големи количества. Овцевъдството е много важно за България и в момента има изключителен пазар в арабските държави и ЕС. Особен интерес има в Саудитска Арабия, където не са доволни от австралийското месо, каза Станков.

Един от приоритетите пред България пред Брюксел е обвързаното производство. Това означава, че субсидиите трябва да бъдат за произведена продукция. Искахме до 2020 г. заплащането да бъде за площ и успяхме да го защитим, похвали се министърът. Малките ферми и екопроизводтвото също бяха теми, които бяха ревностно защитавани в Брюксел, каза Станков. Ирландското председателство, Комисията по земеделие и Европарламентът сега трябва да вземе окончателно решение по приоритетите.

Станков разкри, че предложението да стане министър го е заварило на лозето, където е подрязвал лозите. Станков се е срещнал с Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и след кратък размисъл е приел. Новият министър не се притеснява и от миналото си като общински съветник от БСП в Стара Загора. Никога не съм бил част от активната политика и се отказах, след като станах ректор в Тракийския университет. Станков живее на село и сега ще разчита на приятелите си, които да му пръскат лозето и да се грижат за плодните му дръвчета през следващите 2-3 месеца.

Последвайте канала на

Novini.bg
2769 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.03.22 | 16:37

2
всеки който застане на някакъв пост дори и честен да е веднага бива очернен такава нация сме

2013.03.22 | 13:52

1
един добър и ерудиран човек.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини