Тристранният съвет обсъжда минималната заплата

  • 22 март 2013 06:38

  • 1551
  • 4
Тристранният съвет обсъжда минималната заплата
©

Министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков ще участва в първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество след встъпването в длъжност на служебното правителство. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова в качеството си на председател на Съвета свиква заседанието. Събитието ще се проведе в сградата на Министерския съвет. По време на заседанието ще бъдат обсъдени изменения и допълнения в наредби към Кодекса за социално осигуряване, както и предложените от социалните партньори спешни мерки по доходите и заетостта.

От КНСБ предложиха спешни компенсаторни мерки в сферата на доходите, които да бъдат ориентирани към най-бедните слоеве от населението, чрез преструктуриране на разходите в Бюджет 2013 г., без да се увеличава дефицита.

Разчетите на синдиката показват, че от бюджета за тази година могат да бъдат освободени около 400 милиона лева за 1 250 000 души на границата на бедността, чрез намаляване или отлагане за следващата година на капиталови разходи, чийто размер е 5 милиарда и 400 милиона лева /голяма част, от тях са европейско финансиране/, посочи президентът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БТА.

От КНСБ отново настояха от 1 април минималната работна заплата, каквато получават около 130 хил. души, заети основно в частния сектор, да бъде увеличена от 310 на 340 лева, като разходите по увеличението да се компенсират от данъците.

Синдикатът предлага да се изплати еднократна енергийна помощ от допълнителни 56 лв. към общо изплащаните за целия енергиен сезон 328 лв. /за още 100 киловатчаса/ на близо 210 домакинства за първите три месеца на настоящата година. Изчисленията на КНСБ сочат, че за това са необходими 10 милиона лева. Еднократна енергийна добавка 56 лв. да получат и всички 830 хил. пенсионери с пенсия до 200 лв., за което са нужни 46 милиона лева, посочиха от синдиката.

Вчера обаче Деяна Костадинова каза, че хората, които не успяха да бъдат енергийно подпомогнати ще получат подкрепа – там влизат и майки с деца и пенсионери, но заради малко надхвърляне на минималния доход не получават подпомагане, каза Костадинова. Тя призна, че така се е стигало до абсурд за два лева над нивото да се спира помощ от 65 лв. Отказите са 36 100, определихме размера на надвишаването на дохода да бъде 10 лв. Цялата група от 36 100 души ще бъдат подпомогнати еднократно, каза Костадинова. Целта е помощта да бъде 65 лв., но може да бъде и по-малка, размерът ще се определи, когато стане ясно резервите и каква част от тях може да бъдат отделени, уточни вицепремиерът.

Другата безспорна група са семействата на децата с увреждания. Подобни деца предполагат 24 часа заетост, като един от родителите винаги е ангажиран. Костадинова обаче уточни, че подобни семейства обикновено са с един родител, което допълнително утежнява ситуацията, каза Костадинова. Тук отново ще се върви към вариант на еднократна помощ, в края на април. Все още не е ясно размера им, но ще бъдат около 65 лв.

Индивидуалните коефиценти, според които се изчисляват енергийните помощи ще бъдат променени. С увеличението на пенсиите от първи април част от пенсионерите, които са получавали до момента енергийни помощи ще излязат над тези прагове. Това ще окаже влияние върху следващия отоплителен сезон, но ще осигурим достатъчен ресурс, който да бъде използван от редовно избраното правителство, уточни Костадинова.

Последвайте канала на

Novini.bg
1551 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ФИРМА

2013.03.22 | 13:21

4
като приходите на работодателя стават все по малки , за да продължи да дава големи заплати знаете ли какво трябва да направи - да намали персонала !!! а когато персонала е намален до минимум и пак няма достатъчно приходи - да обяви фалит и да ги прати на улицата ( на борсата ). ТЕЗИ МИНИМАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ СА ДА ПЪЛНЯТ КАСИЧКАТА НА НОИ , А НЕ ДЖОБОВЕТЕ НА ХОРАТА, НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ БЕ НЕВЕЖИ , ТА СЕ ДЪВ4ЕТЕ ЧАСТНИ ДЪРЖАВНИЯ И ТАКИВА ГЛУПОСТИ.....,,
ЦЦЦ

2013.03.22 | 13:21

3
Трябва да е поне 700лв.
TT

2013.03.22 | 13:20

2
Абе то и аз искам да е 1000 лв,ама не знам как ще стане...Не виждам как ще накарат частния работодател да дава на служителите си по 1000 лв минимална заплата.

2013.03.22 | 13:20

1
Aз искам минимална заплата 1000 лв.Това са парите които при сегашните цени що годе ще покрият необходимите разходи.Всякакви заплати под 1000 лв са смешни.

Добави коментар

Водещи новини