ЕК ни притисна да спазваме правилата за свободно движение на капиталите

  • 21 март 2013 13:08

  • 944
  • 3
ЕК ни притисна да спазваме правилата за свободно движение на капиталите
©

Европейската комисия поиска от България да спазва правилата на ЕС относно свободното движение на капитали, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Със Закона за приватизация и следприватизационен контрол в България се въвеждат специални права за българската държава, които биха могли да ограничат свободното движение на капитали. По силата на този закон дори когато един от акционерите на дружеството наруши своите задължения, произтичащи от приватизационен договор, тези специални права позволяват на българската държава да налага ипотеки и други обезпечителни мерки не само върху собствеността на този акционер, но и върху собствеността на приватизираното дружество. Ако България не премахне тези специални права, това може да е препятствие за вече направените в България инвестиции на ЕС и да разубеди нови инвеститори в бъдеще.

Тъй като България все още не е отменила тези ограничения, под формата на мотивирано становище Комисията отправя искане към България да предприеме действия, за да се съобрази изцяло с правилата на ЕС. Ако в рамките на два месеца българските органи не дадат задоволителен отговор, Комисията може да отнесе въпроса до Съда на Европейския съюз.

Последвайте канала на

Novini.bg
944 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.03.22 | 00:42

3
Простичко казано;Ало Колонията,не може да блокираш фирмата да не изнесе краденото,защото дължи заплати или неиздължени договори за доставки, или като подизпълнител,важно е захранването на нашите държави с лесно спечелени милиарди от туземците.Защото нашето население не е туземно,и утре ако не му осигуриме стандарта,ще ни скочи на врата.Балканските лумпени,да си гледат"демокрацията",и това им е много.
Гюро Михайлов

2013.03.22 | 00:41

2
Герб е най- арогантната партия, с "най- интелигентните лидери", с "най- културните симпатизанти". Герберите са с "най- богат" речник. Герберът никога не краде. На герберът винаги някой му е виновен.... Кой може да ме опровергае?
Гюро Михайлов

2013.03.22 | 00:41

1
Експертите определят като неадекватна и аматьорска икономическата политика на Бойко Борисов и Симеон Дянков. За четири години фискалните резерви намаляха с около 4 млрд. лв., а дългът бе увеличен приблизително с още 4 млрд. лв. Фискалната позиция е влошена с 8 млрд. лв. за един мандат. Според експертите икономическата ситуация в България е по-страшна от тази след управлението на Жан Виденов през 1997 година

Добави коментар

Водещи новини